Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Építőmérnök 200 - „Formáljuk a jövőt, átalakítjuk a világot” plakátkiállítás



A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) valamint a Baranya Megyei Mérnök Kamara „Formáljuk a jövőt, átalakítjuk a világot” címmel kültéri közel 120 poszterből álló plakátkiállítást szervez, Pécsett a Széchenyi téren, március 29 - április 10 között.

2018. évet az Építőmérnökök Európai Tanácsa (ECCE) az Építőmérnökök évének nyilvánította. Az elmúlt év őszén Budapesten indult nagyszabású rendezvénysorozat regionális állomásaiban idén tavasszal Pécsre érkezett.
A szabadtéri kiállításon egy több ezer éves szakma, a 200 éves nemzetközi szervezeti együttműködés apropóján, bemutatja a hazai legfrissebb építőmérnöki teljesítményeket.
Carl Andre-t idézve: a formák feltűnőek a szerkezetek ellenállóak, lehetne a mottója a plakátkiállításnak, ami bepillantást enged a design mögé. Gyakran összetévesztjük az építész és építőmérnöki szakmát, a kiváló mérnöki létesítményeket bemutató tablósorozat betekintést ad nemzetközi színvonalú mérnöki konstrukcióba, technikai megoldásokba, a tervezés, kivitelezés fázisain át, egészen a kész, megvalósult létesítményekig, ezzel a rejtett minőség láthatóvá válik.

A kiállításhoz kapcsolódóan, iskolás csoportok számára további rendezvények kerülnek megszervezésre:

- Színezd újra, tervezd meg a kedvenc épületed homlokzatát!

Helyszín:                                                         
Pécs, Széchenyi tér Szentháromság szobor körüli területe

Időpont:                                                                 
2019. március 29. - április 10.

megnyitó ünnepség időpontja:                              
2019. március 29. 10.30 óra

megnyitó beszédet mond:                        
Szántó László a Magyar Mérnöki Kamara
Tartószerkezeti Tagozatának elnöke
Prof. Dr. Medvegy Gabriella
PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja

Háttér:
Az Építőmérnökök Európai Tanácsa (ECCE) a 2018. évet az Építőmérnökök Évének nyilvánította, abból az alkalomból, hogy 200 évvel ezelőtt alakult meg az angol Építőmérnök Szövetség ICE (Institution of Civil Engieneers). Ehhez a jubileumhoz csatlakozott a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) is az Építőmérnök 200 rendezvénysorozattal. E rendezvénysorozat fő eseménye volt a 2018. szeptember 10-11-én az MTA Dísztermében megrendezett Építőmérnök 200 Konferencia, melynek ünnepi ülésén beszédet mondott Áder János köztársasági elnök, András yorki herceg és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. 
Az MTA díszünnepséggel egyidőben a budapesti Bazilika előtti téren megnyitásra került egy nagyszabású köztéri plakátkiállítás, „Formáljuk a jövőt, átalakítjuk a világot” címmel. A mintegy 150 nagyméretű tabló a Magyar Építőmérnökség legjelentősebb mérnöki alkotásait mutatta be.

E plakátkiállítás anyagát a Magyar Mérnöki Kamara a megyei kamaráknak  átadta azzal a céllal, hogy a megyei székhelyeken a budapesti helyszínhez méltó szabadtéri kiállításokon mutassák be e kiállítás posztereit, hogy a tanuló fiatalságot a pályaválasztásban segítse, orientálja e szép szakma irányába, valamint a széles társadalom képet kapjon az építőmérnökség eredményeiről.
A Baranya Megyei Mérnöki Kamara (BMMK) és a PTE Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) az országos építőmérnöki munkákat bemutató posztereket kiegészítette a Baranya megyei építőmérnökök legjelentősebb alkotásait, valamint a Műszaki Kar építőmérnöki kutatásait és képzésének eredményeit bemutató poszterekkel.   
A BMMK és a PTE MIK az országos, és a Baranya megyei építőmérnöki alkotásokat, valamint az egyetemi építőmérnöki kutatásokat és oktatást bemutató mintegy 120 nagyméretű poszterrel köztéri plakátkiállítást rendez. 

Kapcsolat:
Prof. Dr. Medvegy Gabriella dékán, PTE Műszaki és informatika Kar
Dr. Kukai Tibor elnök, Baranya Megyei Mérnöki Kamara

A rendezvénysorozat honlapja

Építő200 kvíz - http://kviz.mik.pte.hu
Játssz velünk a Széchenyi téren a kiállítás helyszínén, vagy online. A játékot a mobiltelefonodon vagy akár otthon a számítógépeden is eléred a kviz.mik.pte.hu címen. 
Az online játékot játszók között a program lezárultával szintén nyereménytárgyakat sorsolunk. 




Kapcsolódó tartalmak