Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Erasmus kiegészítő támogatás fogyatékkal élő hallgatóknak és oktatóknak

Az Európai Bizottság pályázatot hirdet az Erasmus programban részt vevő fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg oktatóknak kiegészítő pénzügyi támogatásra. 

Beadási határidő: 2011. november 18.

Az Erasmus programban részt vevő felsőoktatási intézmények és a Tempus Közalapítvány közösen támogatást nyújthatnak azon felsőoktatásban dolgozó vagy tanuló fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók vagy oktatók számára, akik a 2011/2012-es tanév során Erasmus mobilitásban vesznek részt.

A támogatás célja:
Egyenlő esélyt nyújtani a felsőoktatás területén is a speciális igényekkel rendelkező kiutazók számára az Erasmus programban való részvételre.

Pályázásra jogosultak köre:
Olyan, Erasmus ösztöndíjat elnyert látássérült, mozgássérült, hallássérült, cukorbeteg, tej- vagy lisztérzékeny, illetve egyéb fogyatékossággal élő vagy a betegség miatt folyamatos orvosi felügyeletre szoruló személyek, akiknek betegségük jelentős többletköltségeket okoz a külföldi tartózkodás során.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • A hiánytalanul kitöltött pályázati űrlap
  • Igazolás az elnyert Erasmus támogatásról
  • A kezelőorvos (háziorvos vagy az illetékes szakorvos) három hónapnál nem régebben kiállított igazolása a fogyatékosságról vagy az adott krónikus betegség fennállásáról. 
  • Egy kórházi zárójelentés vagy rendelőintézeti lelet, mely tartalmazza az adott betegség diagnózisát. Erre a leletre vonatkozóan időbeni megkötöttség nincs. 


A támogatás mértéke:

  • A támogatás összegéről a Tempus Közalapítvány kuratóriuma dönt a szakértő orvos javaslata alapján. A támogatás összege oktatók esetében legfeljebb 2000 euró, hallgatók esetében legfeljebb 5000 euró lehet. 
  • A támogatás kizárólag a pályázatban igényelt költségekre használható fel. 

Pályázatok bírálata, döntéshozatal:

A pályázatok formai bírálatát a küldő felsőoktatási intézmény végzi, míg orvosi szakvéleményt a Tempus Közalapítvány által felkért független orvosszakértők adnak. Javaslatuk alapján a Kuratórium hoz döntést a pályázatról. A Kuratórium döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.

A pályázat benyújtásának módja:

A pályázatokat magyar nyelven, kizárólag a megadott pályázati űrlapon kérjük benyújtani két példányban a küldő intézmény koordinátorának részére, valamint egy elektronikus verziót az intézményi koordinátor e-mailcímére.
További felvilágosítás kapható az intézményi Erasmus koordinátortól, illetve a Tempus Közalapítványtól (Várterész Flóra,            1/237-1300      , flora.varteresz(kukac)tpf.hu)

A hivatalos pályázati dokumentumok teljes szövege a Tempus Közalapítvány honlapján (http://www.tka.hu) olvasható.

További információ:
Tempus Közalapítvány
1093 Budapest, Lónyay u. 31.
Infóvonal: (06 1) 237 13 20
E-mail: info@tpf.hu
Web: http://www.tka.hu >>Pályázatok >>Egész életen át tartó tanulás program >>Erasmus >>Fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg Erasmus hallgatók/oktatók kiegészítő támogatása

pályázati dokumentumok