Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Erasmus szakmai gyakorlatok

Az Európai Unió LLP/ ERASMUS programjának keretében a Pécsi  Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara a 2011-2012-es tanévre pályázatot hirdet európai intézményekben szakmai gyakorlat folytatására.

Időtartam: min. 3 hónap - max. 12 hónap. A 2011/12-es tanévi szakmai gyakorlat 2011. júliusa és 2012. szeptembere között valósulhat meg.

A szakmai gyakorlat célja:

A gyakorlat egy másik európai országban található vállalkozásnál - szervezetnél eltöltött időszak, hogy segítséget nyújtson a közösségi munkaerőpiacon szükséges készségek elsajátításához és a fogadó ország gazdasági és társadalmi kultúrájának  megértésében.

Szakmai gyakorlat helye:

A fogadó intézmény lehet vállalat, képző intézmény, kutatóközpont és egyéb szervezet. Jelenleg a 27 EU tagállam és Törökország  vállalatai, képzőközpontjai és egyéb szervezetei lehetnek fogadóhelyek.

A következő típusú szervezetek nem lehetnek fogadó szervezetek:

  • európai intézmények
  • EU-s programokkal foglalkozó szervezetek (az esetleges összeférhetetlenség és/vagy a kettős támogatás elkerülése érdekében).
  • a hallgató nemzeti diplomáciai képviseletei (pl. nagykövetség) a fogadó országban

 Pályázati feltételek:

  • Minimum két lezárt félévvel rendelkező, szakmai gyakorlat idején PTE-n hallgatói jogviszonnyal rendelkező, beiratkozott, aktív hallgató
  • valamely részt venni jogosult ország állampolgára, vagy Magyaroszágon menekültként, hontalan személyként vagy állandó lakosként
  • A pályázatnak tartalmaznia kell a hallgató önéletrajzát, az eddig végzett tudományos és közéleti tevékenységét, a pályázó érdeklődési körét. A pályázatot két példányban kell elkészíteni: magyarul és a megpályázott ország (illetve munkahely) hivatalos nyelvén. A pályázathoz csatolni kell a leckekönyv másolatát (teljes leckekönyv TO-ról); valamint a hallgató címét (lakcím, értesítési cím (e-mail), telefonszám) is.
  • A pályázat elnyerésének feltétele angol, német vagy a fogadó ország nyelvéből minimum középfokú "C" típusú vagy azzal egyenértékű állami nyelvvizsga. A pályázathoz mellékelni kell a középfokú "C" típusú állami nyelvvizsgát, vagy az azzal egyenértékű más nyelvvizsgát igazoló külföldi nyelvvizsga bizonyítvány fénymásolatát.
  • Fogadólevél, vagy levelezés másolata a külföldi szakmai gyakorlatot biztosító intézménytől.

 További tudnivalók:

  • A pályázatokat a dékán által kijelölt Ösztöndíj Bizottság véleményezi és rangsorolja. A végső döntést a Kar dékánja hozza meg.
  • Az ösztöndíjat elnyerő hallgató Karunkon az ösztöndíj időtartamára egyéni tanulmányi és vizsgarendet kap.
  • Az ösztöndíjat elnyerő hallgatónak a külföldön folytatott tanulmányokról hazautazást követően írásbeli beszámolót kell készítenie.

 Határidő:

A pályázat benyújtási ideje (az összes melléklettel együtt): 2011. április 15.

A pályázatokat Simonné B. Gabriellának kell benyújtani személyesen, postai úton (7624 Pécs, Rókus u. 2. Gépszerkezettan Tanszék) vagy e-mail-ben (simongabi@witch.pmmf.hu).

Felhívjuk figyelmét, hogy az ERASMUS ösztöndíj résztámogatás. Ez a hónapok alapján kerül kiszámításra és országonként eltérő. A hallgatónak saját forrásból hozzá kell járulnia a kint tartózkodás költségeihez. A felsőoktatási tanulmányai alatt egy adott hallgató csak egyszer kaphat külföldi Erasmus tanulmányi periódusra, és egyszer kaphat Erasmus szakmai gyakorlati periódusra ösztöndíjat.