Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

EURÓPAI HULLADÉKCSÖKKENTÉSI HÉT

„Hulladékcsökkentés felsőfokon, PTE-módra, avagy bánj a hulladékkal ÖKOsan!” Kedves Egyetemi Polgár! „Az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű kampány minden évben a hulladékmegelőzés más-más aspektusára összpontosít. A 2021. november 20-28. között megrendezésre kerülő idei tematikus hét kiemelt témája a „körkörös közösségek”.

A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezés célja, hogy a résztvevő országok lelkes önkéntesei egy teljes héten keresztül saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező mennyiség csökkentésére, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy megszólítsa az embereket, és rávilágítson a hulladékcsökkentés jelentőségére, illetve a hulladékgazdálkodás három kulcsfontosságú elemére: a megelőzésre, az újrahasználatra, valamint az újrafeldolgozásra.” (forrás: https://hulladekcsokkentesihet2021.hu/)

A Pécsi Tudományegyetem idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányhoz!

LEGYÉL RÉSZESE ÉS VEGYÉL RÉSZT TE IS AZ ALÁBBI PROGRAMOKBAN!

· Nyomtatás mellőzése vagy kétoldalas nyomtatás; a régi, egy oldalas nyomtatású papírok felhasználása

· „Hozd a kulacsod, bögréd és töltsd újra!” – fotó és szelfi kampány; A 3 legkreatívabb beküldőt megajándékozzuk!

· Csomagolásmentesen az ünnepekre IS készülve! – fotó/szelfi kampány:

- Ki vett csomagolás nélküli vagy legalább kevésbé csomagolt terméket? Hogyan tudunk mindannyian tenni azért, hogy elkerüljük a túlcsomagolt termékek vásárlását?

- „Csomagolásmentes Ünnepek”: Készülve a karácsonyra kreatív ötleteket várunk a karácsonyi csomagolópapír csökkentése témában.

Küldd be fénykép formájában, szerinted hogy tudjuk elkerülni a túlcsomagolt termékek vásárlását, valamint a közelgő ünnepekre hangolódva, adj ötletet az ajándékok ízléses, és FENNTARTHATÓ módon való csomagolására!

· “Nulla hulladék”, avagy mit főzzünk maradék alapanyagok felhasználásával? ebéd/piknik/vacsora szervezése – Küldj be te is egy receptet, az elkészült fogás fotóival illusztrálva!

· Tárgyaink új élete, avagy javítsd meg, újítsd fel, színezd újra! – várjuk fotósorozatodat arról, Te hogy adsz új életet régi, kopott, megunt tárgyaidnak! Töltsd fel fotóidat, és küldd be részünkre, hogy mások is inspirálódhassanak ötleteidből!

· Légy ÖKOS! Gyűjtsd szelektíven!

· „...nekem nincs ebédem...” – A Pécsi Jótékony Nőegylet XXIV. jótékonysági gálaestje.

· „Csoki egy mosolyért” – A Pécsi Első Lions Club jótékonysági csokoládé és édességgyűjtő akciója.

· Ne menj el mellette! Legyél Te is hulladékradar!: séta, kirándulás közben talált illegális hulladéklerakót rögzítsd a hulladekradar appon keresztül: https://hulladekradar.hu/#

· Napi 1 zöld tipp – hogyan lehet csökkenteni a helyben keletkező hulladék mennyiségét – adj tippeket Te is, hogyan csökkentsük a hulladékot! Küldd be ötleteidet, mi pedig csokorba szedjük őket és megosztjuk a Zöld Egyetem weboldal napi 1 zöld tippjei között.

· Hulladékcsökkentés témájához kapcsolódó információs anyagok, filmek

· „Passzold vissza Tesó!” avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért! – használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány

· Önkéntes lakossági elektromos és elektronikai hulladék leadás

· Önkéntes lakossági szárazelem leadás

A héthez kapcsolódó játékok, programok, érdekességek részletesen megtalálhatók a PTE Zöld Egyetem weboldalán!


Ezúton ajánljuk szíves figyelmükbe az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2021 (2021.11.20-28.) programsorozatot:

https://zoldegyetem.pte.hu/hu/hirek/europai_hulladekcsokkentesi_het_2021

 

továbbá a programsorozathoz kapcsolódó online kvízt (magyar nyelven):

https://lib.pte.hu/hu/europai_hulladekcsokkentesi_het%E2%80%AF-490

 

a programsorozathoz kapcsolódó online kvízt (angol nyelven):

https://lib.pte.hu/en/european_week_for_waste_reduction-491

Kapcsolódó tartalmak