Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Ezekre figyelj, hogy sikeres legyen a felvételid a PTE MIK-en

Február 15.

Ez az az időpont, ameddig mindenképpen be kell adni a felsőoktatási intézménybe való jelentkezést. Sokan az utolsó pillanatig hezitálnak, keresnek, számolnak, gondolkodnak. És mivel a többség először részese ennek a folyamatnak, számos dologgal kapcsolatban ott villog a hatalmas kérdőjel a fejében. Ráadásul az idei év a jelentkezés szempontjából nem mondhatni hagyományosnak, mivel 2024-ben több ponton is változik az egész rendszer, ez egy átmeneti év, így több szabály csak most érvényes. Összegyűjtöttük a legfontosabb infókat, hogy megkönnyítsük a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karára való jelentkezés.

Határidők

Először is jó egyben látni a jelentkezéshez kapcsolódó fontosabb dátumokat:

2023. február 15.: a jelentkezés és a hitelesítés határideje – ne felejtsd el hitelesíteni a jelentkezésedet, mert csak így lesz érvényes!

2023. június 28.: a hiánypótlási felhívásokat eddig küldi meg számodra a rendszer.

2023. július 12.: a felvételi beadása óta megszerzett dokumentumok (érettségi bizonyítvány, nyelvvizsga stb.) feltöltési határideje (ezt is neked kell megtenned), illetve eddig lehet sorrendet módosítani. Fontos tudnod, hogy ekkor már nincs lehetőség új szakok és intézmények felvételére!

2023. július 26.: ponthatárhúzás, a felvételi eredmények kihirdetése. Ez az időpont még változhat, ne tekintsd véglegesnek!


Jelentkezés

Tehát az első teendőd: február 15-éig benyújtani a jelentkezésedet a felvi.hu-n az E-felvételi portálon. Az egyetemi felvételit minden diáknak magának kell intéznie (ezt más nem teheti meg helyette, még a szülője sem!). Először regisztrálnod kell ezen a felületen, amihez – ha még nincs, létre kell hoznod – ügyfélkapus azonosítás szükséges (ez azért is hasznos, mert később úgyis szinte mindent ezen keresztül kell majd intézned).

Korlátlan számban megjelölhetsz helyeket a jelentkezésnél, azonban tudnod kell, hogy három hely megjelölése ingyenes, az azokon felül bejelölt helyekért azonban helyenként 2000 Ft-ot kell fizetni. Külön helynek minősül, ha ugyanazon intézmény más-más szakját jelölöd be, tehát nem az intézmény számít, hanem az általa kínált képzés! A sorrendet úgy határozd meg, hogy az első legyen az, ahová leginkább szeretnél bejutni, a második, ahová másodszorra stb., ezért érdemes minden szóba jöhető helyet betenni a listába. Idén is egy jelentkezési helynek számít, ha ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formáját (állami ösztöndíjas vagy önköltséges) megjelölöd, azaz, ha az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzés helye és nyelve is azonos, csak a finanszírozási forma tér el. Ezeket természetesen külön sorban kell feltüntetni.


2023-ban így változott a felvételi

Az idei felvételi eljárásban számos változás történt a tavalyihoz képest. Az egyik legfontosabb, hogy az egyetemi felvételiben nem kötelező az emelt szintű érettségi. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a képzéseket meghirdető egyetemek ne dönthetnének úgy, hogy bizonyos szakok esetében emelt szintű érettségit kérnek az általuk meghatározott tantárgyakból. Ezért minden esetben alaposan nézd át az intézmények tájékoztatóját! Az intézményeknek arra is van lehetőségük, hogy egyes tantárgyakból a korábban meghirdetett emelt szintű érettségi helyett elfogadják a középszintű érettségit is. Ettől függetlenül az emelt szintű érettségiért idén is többletpontokat adnak az egyetemek, ha az érettségi pontjaidat részben vagy egészben az emelt szinten teljesített tárgyból számolják, illetve szükséges legalább 45 százalékos eredményt elérned. Az emelt szintű érettségi szükségességéről vagy elengedéséről az intézmények egymástól függetlenül döntöttek, így idén az is előfordulhat, hogy ugyanahhoz a szakhoz az egyik intézményben kell, a másikban nem kell emelt szintű érettségi. Ezért ezt minden esetben csekkold!

A PTE MIK-en a 2023. évi általános felvételi eljárásban NEM KÖTELEZŐ az emelt szintű érettségi ezeken az alapszakokon: mérnökinformatikus, építészmérnöki (kivétel az építészmérnöki osztatlan képzés), építőmérnöki, gépészmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki, környezetmérnöki, villamosmérnöki szak, illetve a FOKSZ-ok.

Az idei évben az is változás, hogy megszűnik a minimum ponthatár. Eddig az alapszakokon és az osztatlan képzéseken a lehetséges 500-ból minimum 280 pontot el kellett érni ahhoz, hogy valaki felvételt nyerhessen. A felsőoktatási intézmények a 280 pont felett is meghúzhatnak egy minimum ponthatárt, hogy megteszik-e, arról egyedileg döntenek. Ez már nyilvános, megtekinthető a felvi.hu-n.

2023-ban a korábbitól eltérő módon történik a pontszámítás. Továbbra is 500 pontot lehet szerezni a tanulmányi eredmény alapján, ebből

- 200 pont az érettségi eredménye. Ezt úgy számolják, hogy összeadják a felvételiben meghatározott két kötelező vizsgatárgy százalékait, és ebből képeznek pontokat.

- A következő 200 pont a tanulmányi eredményből áll össze. Itt a matematika, a történelem, a magyar nyelv és irodalom, egy idegen nyelv, valamint egy (legalább két évig tanult) vagy két (legalább egy évig) tanult természettudományos tárgy eredményét veszik figyelembe. A középiskolai eredményt (100 pont) és az öt érettségi tantárgy százalékos eredményének átlagát (100 pont) adják össze.

- 100 többletpont szerezhető: nyelvvizsgával, emelt érettségivel, országos és nemzetközi versenyeredményekkel, sporteredményekkel, esélyegyenlőségi pontokkal (hátrányos helyzet, halmozottan hátrányos helyzet, fogyatékossággal élő, gyermekgondozás céljából), és a korábban szerzett felsőfokú végzettségeket, plusz a szakképesítéseket is itt számítják be.

Ha az érettségi pontszám magasabb, mint a tanulmányi pontszám, akkor a felvételi rendszer automatikusan az érettségi pontokat duplázza meg, és azt veszi figyelembe. Viszont ez fordítva nem lehetséges, tehát az érettségi helyett nem lehet duplázni a tanulmányi pontokat.

Sikeres felvételi

Akkor lesz sikeres a felvételid, ha

- megvan a továbbtanuláshoz megfelelő végzettséged (alapképzés esetében ez az érettségi vagy a szakképzettséget igazoló bizonyítvány),

- megfelelsz az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (pl. ha van alkalmassági vagy orvosi alkalmassági vizsga, és azon átmész),

- teljesíted az érettségi pontok számításához meghatározott érettségi követelményeket az előírt szinten,

- eléred a felvételi ponthatárokat, így nemcsak érvényes, sikeres is lesz a felvételid.


Legyél jelen velünk a műszaki pályán!         

#ptemik #pécsiműszaki #mérnökleszek #jelentkezz