Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

FameLab – tudományról kreatívan

Határidő: 2018. március 26.

A FameLab a világ egyik vezető tudomány-kommunikációs versenye. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait - azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos témákról. Világszerte egyre nagyobb szükség van arra, hogy a kutatók hatékonyan és mindenki számára jól érthetően kommunikálják a tudományos eredményeket. Az ő sikereik inspirálják a jövő generációit, és egyúttal fogékonyabbá teszik a nagyközönséget az összetett kérdések iránt.

Az első FameLab-et az angliai Cheltenham Tudományos Fesztivál szervezte. 2007-től a British Council közreműködésével a verseny nemzetközi lett, és az elmúlt tíz évben több mint 9 000 fiatal kutató vett részt rajta a világ minden tájáról. A FameLab résztvevői TEDx beszédeket tartottak, könyveket írtak, cégeket alapítottak és sikeres, hatékonyan kommunikáló kutatók lettek.

A British Council idén 29 országban rendez versenyeket Európában, Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

„A FameLab szuper! Új dolgokat tanít, informatív, és kihívást jelent - emberként, tudósként és előadóként is. És a legjobb, hogy valódi kommunikátorrá tesz, ha még nem vagy az!”

— Tshiamo Legoale, Dél Afrika, Nemzetközi FameLab győztes, 2017

FameLab Magyarországon

Itt a lehetőség csatlakozni az első magyarországi versenyhez!

A program a British Council és a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében valósul meg.

A kiválasztott résztvevők egy kétnapos tudománykommunikációs mesterkurzuson vesznek részt, amelyet a téma legjobb brit szakértői tartanak. A győztes pedig részt vehet a FameLab Nemzetközi Döntőjén a júniusi Cheltenham Tudományos Fesztiválon.

Jelentkezés

A versenyre 18 éven felüli, természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezését várjuk.

A résztvevőknek három percük van, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget a tehetségükről egy olyan előadással, amely értékelésében a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma egyaránt számít. Az elődöntő időpontja 2018. április 5-e, melynek résztvevői közül a legjobbak jutnak tovább a 2018. május 14-i döntőbe. A hazai forduló nyelve a magyar, de a nyertesnek a nemzetközi döntőben angolul kell előadnia.

A jelentkezéseket 2018. február 20-tól március 26-ig várjuk. További részletek a honlapon!

Inspirációként

Phytomining: Gold Harvested from Wheat (South Africa, FameLab 2017 winner)
How the Wood Frog Cheats Death (Ireland, FameLab 2013 finalist)
The Pregnancy Paradox (Cyprus, FameLab 2011 winner)

Kapcsolat
Tarján Edina
British Council edina.tarjan@britishcouncil.hu T +36 1 483 2025
 
Kruppa Fanni
Magyar Tudományos Akadémia kruppa.fanni@titkarsag.mta.hu  T +36 1 411 6239

Kapcsolódó tartalmak