Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Fantasztikusan szerepelt a PTE MIK csapata a pneumobil versenyen

A három futamból kettőn ezüstérmet szerzett a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának csapata, a Pollroth a VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyen, amelyet a hétvégén rendeztek Egerben.

A sűrített levegővel hajtott járművek seregszemléjén hét ország 46 csapatát előzték meg a pécsi egyetemisták a gyorsulási és az ügyességi futamban. Utóbbiban mindössze nyolctized másodpercen múlt a PTE győzelme!

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg Egerben a Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyt május 8-9-én. Hét évvel ezelőtt azzal a céllal indult útjára a verseny, hogy a hazai mérnökhallgatóknak játékos keretek között biztosítsanak gyakorlati lehetőséget a szervezők. A feladat tehát idén is adott volt az egyetemek számára: sűrített levegővel hajtott járművet kellett tervezniük és építeniük a tavaszi megmérettetésre. A rendezvény 2008 óta jócskán kinőtte magát: a kezdeti 16 csapat helyett 2015-ben már 48 jármű – köztük 24 külföldi – so-rakozott fel a pénteki ünnepélyes megnyitó alkalmával.

Az ügyességi verseny során egy kibójázott pályán kellett három menet alatt minél jobban tel-jesítenie a versenyzőknek, a kieséses előfutamok után három jármű csapott össze a döntőben, ahol egy izgalmas küzdelem után, kiélezett befutóval a Kecskeméti Főiskola "Tandofer" csapata ért elsőként célba 2 perc 7 másodperc alatt, mindössze nyolctized másodperccel megelőzve a Pécsi Tudományegyetem Pollroth nevű különítményét.

A gyorsulási számban egy 220 méter hosszú, kanyarral nehezített szakasz várt az egyete-mistákra, mely a BME-s "Műszakiknak" feküdt leginkább: 23,871 másodperces idővel a teljes mezőnyt megelőzve a dobogó legfelső fokára állhattak. Másodikként a PTE csapata ért cél-ba, szűk 2,3 másodperces hátránnyal.

Az összesített versenyt a tavalyi év után ezúttal is a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói nyerték meg.

forrás: pecsinapilap.hu