Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Fenntartható életmódot ösztönző kampányok szervezése (felfüggesztve)

Az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Program keretein belül megjelentek "A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok - szemléletformálás, informálás, képzés" és "A fenntarthatóbb életmódot és a fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek" c. pályázati felhívások.

A TÁMOGATÁS CÉLJA

A konstrukció célja a fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztése információs eszközök (szemléletformálás, tájékoztatás, képzés stb.) segítségével. Így cél a fogyasztók környezettudatosságának, környezetkultúrájának és környezet-etikájának fejlesztése, főleg a mindennapi élet területén (táplálkozás, háztartás, munkahely, közlekedés és szabadidő), a fenntarthatóbb választási lehetőségekről szóló információs kampányokkal, közösségi együttműködések megvalósításával. A pályázat konkrét célja a kompetens és felelős fogyasztói magatartás elterjedésének segítése, a fenntartható életmód értékeinek és eszközeinek széleskörű elterjesztése, a környezeti tanácsadók módszertani kultúrájának korszerűsítése, és a fenntarthatóság nem formális tanulási helyzeteinek ösztönzése. A tájékoztatás, képzés kiemelt eszközei az - elsősorban aktív elérést eredményező - infokommunikációs tájékoztatási formák (közösségi oldalak, multimédiás tartalmak alkalmazása, stb.), melyek előnye a költséghatékonyság és nagy tömegek egyidejű elérése. A civil szféra, az oktatási szektor, a tudományos szféra együttműködésének eredményeként a legszélesebb körben kell tudatosítani a fenntarthatóság értékrendjét, ismertté tenni a fenntartható alternatívákat, használatuk módját, és megismertetni a fogyasztás környezeti hatásait.

TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK

„A" komponens

Fenntarthatósági tematikájú rendezvény

Az „A" komponens keretében előre meghatározott forgatókönyv és szakmai tartalom szerint megvalósuló iskolai rendezvények támogathatók. Egy projekten belül legfeljebb 5 rendezvény tervezhető, figyelembe véve, hogy a projekt megvalósítására rendelkezésre álló idő 12 hónap.

Minden egyes iskolai rendezvényen az alábbiak megvalósítása kötelező:

  • Filmvetítés
  • Előadás, beszélgetés a filmhez kapcsolódóan
  • Csoportfoglalkozás, melynek kötelező eleme az ökológiai lábnyom számítás
  • Internetes oldalak bemutatása, elemzése
  • A rendezvényt követően kötelező legalább egy vetélkedő lebonyolítása
  • A rendezvény, illetve a vetélkedő eredményeinek bemutatása kötelező a helyi médiában (újság, TV vagy rádió)

„B" komponens

  • Térségi komplex kampányok megtervezése és lebonyolítása
  • Fenntarthatósági tematikájú rendezvény/rendezvénysorozat szervezése és lebonyolítása
  • Lakossági tanácsadó iroda fejlesztése

A pályázatról bővebb információt itt találnak.

A pályázat beadási határideje 2011-ben a források kimerüléséig folyamatos. (Felfüggesztve)