Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Fiatalok Lendületben Program

Pályázható a Fiatalok Lendületben Program idei pályázati felhívása. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió tagállamainak megállapodása értelmében létrejött Youth in Action - Fiatalok Lendületben Program célja nemformális nevelési programok támogatása a fiatalok számára.

A Fiatalok Lendületben Program célkitűzései:

  • a fiatalok aktív polgári szerepének előmozdítása, különös tekintettel az Európa-polgári szerepükre;
  • a fiatalok szolidaritásának fejlesztése, különös annak érdekében, hogy erősödjön a társadalmi összetartás az Európai Unióban;
  • a különböző országokban élő fiatalok közötti kölcsönös megértés és tisztelet elősegítése;
  • hozzájárulni az ifjúsági tevékenységeket és az ifjúsági területen tevékenykedő civil szervezeteket támogató rendszerek fejlesztéséhez;
  • az ifjúsági területen megvalósuló európai együttműködések előmozdítása.

A fent említett általános célkitűzések a következő prioritások figyelembevételével valósulnak meg.

1. Európa-polgári szerep
A Fiatalok Lendületben Program kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy a benne részt vevő fiatalok tudatában legyenek európaiságuknak, és ezért bátorítja a fiatalokat, hogy olyan európai kérdésekről gondolkodjanak, mint az Európa-polgárság és az Európai Unió építése és jövője.

2. A fiatalok társadalmi részvétele
Alapvető prioritás továbbá a fiatalok részvétele a demokráciában. Ennek értelmében a Program bátorítja a fiatalokat, hogy aktívan éljenek állampolgári szerepükkel; ez a cél három szinten valósul meg:

  • növelni a fiatalok aktív részvételét saját közösségük civil társadalmi életében;
  • növelni a fiatalok aktív részvételét a képviseleti demokráciában;
  • a részvételi, participációs nevelés különböző formáinak fokozott támogatása.

3. Kulturális sokszínűség

A kulturális sokféleség, valamint a rasszizmus és idegengyűlölet elleni harc is elsődleges a Program számára. A különböző kulturális, etnikai és vallási háttérrel rendelkező fiatalok közös tevékenységeinek támogatásával a Program a fiatalok interkulturális tanulását kívánja elősegíteni. A projektek kialakításának és megvalósításának szempontjából ez azt jelenti, hogy a részt vevő fiataloknak tisztában kell lenniük az adott projekt interkulturális dimenziójával, valamint, hogy a különböző résztvevők egyenlő arányban jelennek meg a projektben.

4. A hátrányos helyzetű fiatalok bevonása
A Program kiemelt célja, hogy a kevesebb eséllyel rendelkező fiatalok is egyformán hozzáférjenek a Program kínálta lehetőségekhez és támogatásokhoz. Ennek érdekében a részt vevő szervezeteknek kerülniük kell a társadalom bizonyos csoportjait érintő kirekesztést. A Fiatalok Lendületben Program mindenkié, így kiemelt figyelmet kell fordítani a speciális szükségletekkel bíró fiatalok bevonására.

A Program további általános prioritásait az Európai Bizottság éves szinten fogalmazza meg, emellett az egyes nemzeti irodák ill. döntéshozó testületek is megfogalmazhatnak és megjelölhetnek helyi prioritásokat.

A Fiatalok Lendületben Program által képviselt és hangsúlyozott alapelvek:

1. a nem- formális és informális tanulás
A formális oktatási rendszertől független, ill. azt kiegészítő, a fiatalok önkéntességén és kezdeményezésén alapuló, résztvevő-központú pedagógiai megközelítés révén a fiatalok képességei és készségei ill. személyisége fejlődik, társadalmi részvételük fokozódik.

2. a nem- formális tanulás elismerése
A Youthpass (az Europass mintájára) mint a Fiatalok Lendületben program "elismerő oklevele" dokumentálja és igazolja a projektek megvalósítói és résztvevői számára, hogy nemformális tanulási tapasztalattal rendelkeznek.

3. a Fiatalok Lendületben Program láthatósága és népszerűsítése
A Programból támogatást nyert projektekkel szemben elvárás az, hogy tájékoztassák a szélesebb nyilvánosságot a Bizottság támogatásáról, és a Fiatalok Lendületben Programról.

4. az eredmények értékelése, elismertetése és terjesztése
Az ún. valorizáció során a projektekből származó eredményeket és tapasztalatokat a résztvevők a legteljesebb mértékig kiaknázzák, a megjelenő értékeket az európai fiatalok minél szélesebb köre számára hasznosíthatóvá teszik.

5. a diszkrimináció-ellenesség
A Programban minden fiatal részt vehet fajra, nemre, vallási vagy hitbéli meggyőződésre, testi vagy szellemi fogyatékosságra, ill. szexuális orientációjukra alapuló hátrányos megkülönböztetés nélkül.

6. a férfi-nő esélyegyenlőség
A férfiak és a nők esélyegyenlősége az európai politikákban horizontálisan megjelelő irányelv. A Fiatalok Lendületben Program szem előtt tartja a nemek egyenlő arányú részvételét minden egyes alprogram vonatkozásában.

7. a gyermekek és fiatalok biztonsága és védelme
A Program összefüggésében a gyermekek védelme az olyan eshetőségekre és veszélyforrásokra való körültekintő felkészülést és azok megelőzését jelenti, amelyek a projektek során a fiatalokat érinthetik, legyen az nem megfelelő viselkedés, szexuális vagy érzelmi zaklatás, interkulturális feszültségek, balesetek, tűzesetek stb.

8. a többnyelvűség
Ezen alapelv két fő pillére a többnyelvű Európa, és a többnyelvű társadalmak építése, és az állampolgárok ösztönzése idegen nyelvek elsajátítására.

Általános tudnivalók

Pályázat-beadási határidők és a projekt kezdete:

Nemzeti szinten elbírálásra kerülő pályázatok esetén:
február 1.: május 1. - szeptember 30.
április 1.: július 1. - november 30.
június 1.: szeptember 1.- január 30.
szeptember 1.: december 1. - április 30.
november 1.: február 1. - július 31.

Központi elbírálású pályázatok esetén:
február 1.: július 1. - november 30.
június 1.: november 1.- március 30.
szeptember 1.: január 1. - július 31. 

A pályázatokat kötelezően regisztrálni kell a FILEP- elektronikus pályázatkezelő rendszerben.http://www.mobilitas.hu/flp/filep
http://www.mobilitas.hu/flp/alttudnvalok/palyazashoz

Bővebb információ itt.