Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Gyászhír

Életének 83. évében meghalt Áts György kollégánk, szeretett Gyuri bácsink! Gyuri bácsi temetése 2022. január 14-én 12:30-kor lesz a Pécsi Köztemetőben.

Nekrológ

Azon személyek egyike volt, aki olyan mintha mindig is a Kar és korábban a Pollack Mihály Műszaki Főiskola része lett volna, hiszen 1976-tól dolgozott a Pollackon, ameddig csak be tudott jönni. Gyakran láttuk Őt, ahogy a laborszinten rótta a köröket, aktívabb korában barna köpenyben, később, vasalt ingben, mellényben, benti szandálban, szövetnadrágban bőrövvel. Az elmúlt hónapokban egyre kevesebbszer jött be, egyre gyengébb volt, egyre beljebb kellett húznia a bőrövet a nadrágon…

Gyuri bácsi elkötelezett pollackos volt, szívén viselte a kar és a villamosmérnöki szak sorsát. Számára nem csupán egy munkahely volt, hanem az a hely, ahol a barátai vannak, ahol felelős lehet egy szak összes laborfelszereléseiért, gyakorlati óráiért. Egy hely, ahol segíthetett, ameddig csak ereje volt hozzá. A munkája volt a hobbija.

Magas szakmai tudással, gyakorlati tapasztalattal rendelkezett. Feladatai közé tartozott a méréstechnika- és elektronika laboratóriumok karbantartása, mérési feladatokra való felkészítése. Számtalan saját fejlesztésű oktatást segítő eszközt, mérőkört készített, a méréstechnika gyakorlati oktatásában aktívan részt vett.

Labortechnikusi feladatain túl évekig biztosította a hangosítását a kar kültéri és beltéri rendezvényeinek, sokszor pedig városi rendezvények hangosítására is felkérték. Nevéhez kötődik a Pollack szobor megmentése, a villamos emlékhely gondozása, a könyvtár raktárának megtervezése és a kivitelezésben való közreműködése, pedig akkor már 80 éves volt. Aktív szerepet vállalt a Boszorkány úti campus felújításához kapcsolódó logisztikai feladatok ellátásában is.

Fáradhatatlan volt szakmai munkájában, de ugyanilyen szenvedéllyel fotózott vagy vizsgálta a bolygókat, csillagokat a csillagászati távcsövével. Lelkesedése és vonzódása a csillagászat iránt magával ragadott sok kollégát. Egy nap- vagy holdfogyatkozás során megkereste a legjobb helyet a Karon, hogy megmutassa azt a hallgatóknak és a kollégáknak.

Gyuri bácsi nagyon szerette a rendet, mindenre kiterjedt a figyelme. Amikor 1-2 hétig kerestük a Pollack Expós molinót, természetesen Ő tudta, hol van. Ahogy tudta azt is, hogy sok kollégának mikor van születésnapja vagy névnapja. Ilyenkor megjelent egy szál virággal, egy kis szelet csokival.

Szerény ember volt, de akik igazán ismertük Őt, tudtuk, hogy a törékeny külső egy mélyérzésű, komoly gondolkodású, nagyszerű EMBERT takar, aki a legnehezebb helyzetben is mosolygott.

Gyuri bácsival mindenkinek van egy kedves története, bárcsak ismerhetnénk valamennyit!

Kedves Gyuri, Gyuri bácsi, örülünk, hogy ismerhettünk! Kedves, mosolygós lényed nagyon fog hiányozni, az együtt töltött szép emlékeket örökre megőrizzük!

Gyuri bácsi temetése 2022. január 14-én 12:30-kor lesz a Pécsi Köztemetőben.