Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Gyászhír

 Életének 82. évében hosszantartó betegség után elhunyt Vereczkei Rezső.

VERECZKEI REZSŐ 1939-ben született Felsőgallán, 1957-ben a Pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd utána csillésként dolgozott a Pécsi Szénbányászati Trösztnél. 1964-ben a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen Bányaművelő mérnöki diplomát szerzett. Mérnöki pályafutását a Mecseki Szénbányák Vállalatnál műszaki vezetőként kezdte, majd 1974-től a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Mélyépítési Tanszékén, mint adjunktus dolgozott.

Szakmérnöki végzettségét geotechnika szakterületen szerezte 1982-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen. Elsősorban a földművek tudományterületet művelte és ebben végzett igen eredményes oktatói tevékenységet. Munkáját lelkiismeretesen és nagy odaadással végezte, az oktatás volt a hobbyja. Diákokkal való kapcsolata példás volt, előadásait mindig felkészülten tartotta, ezért a hallgatói kedvelték. Egy ideig a tanszéken belül a geotechnika szakmai csoportot vezette.

Az oktatás mellett az Építés- és Városfejlesztési Minisztérium Mélyépítés Fejlesztése tárgyú Célprogram kidolgozását és végrehajtását irányító Bizottság tagja volt. Részt vett az építmények, földalatti üregek (pécsi pincerendszer) vizsgálata és megerősítése programban, amelynek keretében két alkalommal országos pályázatot nyert a „Támfalak és várfalak megerősítése és rekonstrukciója” valamint a „Föld alatti üregek megerősítése” témakörben. Ez utóbbi szolgálati szabadalom alá került.

Több évtizedes eredményes oktatási tevékenységét követően 1995-ben ment nyugdíjba. Ekkor kapta a Pollack Mihály Emlékplakett arany fokozatát, majd 1999-ben a Janus Pannonius Tudományegyetem címzetes egyetemi docensi címet adományozott számára.

Nyugdíjba vonulását követően egyre több időt töltött Kátolyban a „birtokán”, amit sok munkával és a rá jellemző precizitással folyamatosan tartott rendben. Életének 82. évében hosszantartó betegség után 2020 decemberében hunyt el.

Emlékét kegyelettel őrizzük!