Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Gyászhír: Elhunyt dr. Finta József

Életének 89. évében elhunyt dr. Finta József Magyarország egyik legkiválóbb építésze, nemzetközi szaktekintély, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Kossuth és Ybl díjas építész, számos szakmai szervezet vezetőségi tagja, a PTE díszdoktora. Egyebek között olyan volumenű és kimagasló építészeti alkotások kötődnek a nevéhez, mint a Westend City Center, a Bankcenter, a fővárosi Marriott, az InterContinental, a Rendőrségi Székház, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ és a Schönherz Kollégium.

Finta József 1935-ben született Kolozsvárott. 1958-ban szerezte meg diplomáját az Építőipari Közlekedési Műszaki Egyetem Építész Karán. Munkásságát rögtön ezután a LAKÓTERV-ben kezdte meg, ahol eleinte tervező, majd műteremvezető, végül igazgatóhelyettes-főépítész volt. Első sikerét az 1961-ben tervezett Dunaújvárosi Garzon ház hozta meg, 1965-ben Ybl-díjban is részesítették „a dunaújvárosi garzonház építészeti megoldásáért”. Országosan ismert építésszé viszont a Duna Intercontinental szálló (1966-1969) tette. 1972-ben Ybl-díját már a „szállodaépületek tervezésében elért kiemelkedő eredményeiért” kapta. 1994-ben műterme egészével megalapította a Finta és Társai Építész Studiót, mely az évek során nagy létszámú irodává nőtte ki magát. A Studió legjelentősebb munkái egyebek között a Rendőrpalota, a Westend City Center, a BME-ELTE Informatikai épülete.

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar építészeti tantárgyakat oktató tanszékei hosszú évtizedes tudományos szakmai kapcsolatot ápolnak a Finta és Társa Építészeti Stúdióval, mely a pécsi egyetemi szintű építészképzés létrehozásában vezető szerepet vállalt. Dr. Finta József személyesen vett részt az egyetemi képzés szakmai programjának kidolgozásában, műtermében lehetőséget biztosított több építészhallgató és végzett építész számára szakmai munkásság folytatására, nemzetközi szintű alkotásokban való részvételre. Kiemelkedő munkásságot folytatott a DLA Mesteriskola megszervezésében és a Mesteriskola mestertestületének tagjaként konkrét professzori munkát végzett. 2004 óta az összes doktori védésnél bizottsági tagként segítette a Pollack Mihály Műszaki Kar munkáját. 2009 óta a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora (Honoris Causa).

Díjai
2014    A Nemzet Művésze díj
2013    Építészeti díj XIII. kerület
2013    a Magyar Érdemrend Középkeresztje
2011    Pogány Frigyes díj
2010    Belváros – Lipótváros díszpolgára
2009    Budapest díszpolgára
2007    Prima Primissima díj
2007    Deák Ferenc díj
1998    Stendl Imre díj
1997    Köztársasági Elnöki Aranyérem
1997    Magyar Művészetért díj
1996    Kossuth díj
1995    az MTA rendes tagja
1982    Budapest Pro Urbe díj
1995    az MTA rendes tagja
1970    Megosztott Állami Díj, Salgótarjáni Városközpont
1975    Ybl díj, Szállodák tervezésért
1965    Ybl díj, A dunaújvárosi garzonház építészeti megoldásáért


Emlékét őrizzük!

/Forrás: univpecs.com/