Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Gyászhír: Elhunyt Prof. Dr. Kovács György

Kovács Gyuri idén október végén lett volna 80 éves. BME villamosmérnöki diplomája megszerzése után 1966-ban kezdte szakmai életpályáját az MTA SZTAKI-ban. Tudományos munkásságát a folyamatosan megszerzett fokozatok és elismerések mutatják: egyetemi doktori fokozat, kandidátusi, habilitáció, magántanári kinevezés, 1997-ben MTA doktora, Széchenyi ösztöndíj, MTA levelező tagjelölt, egyetemi tanár, professzor a BME-n és a PTE-n, diszdoktor az UFA Műszaki Egyetemen. Professzor Emeritus lett a PTE-n, majd az MTA SZTAKI-ban is. Az Óbudai Egyetemtől Pro-Universitate kitüntetést érdemelt ki.

Az Intézetünk Gépipari Automatizálás Főosztályán a CIM (számítógéppel integrált gyártás) osztály, majd kutatólaboratórium vezetését vette át. Kutatási területe az automatizálás, gyártásautomatizálás, intelligens gyártórendszerek tervezése és irányítása. Témavezetői tevékenysége során 12 doktorandusz szerzett fokozatot. Hosszabb idejű szakmai látogatások és professzori meghívások tarkították munkásságát, és fejlesztették, színesítették oktatói tevékenységét: Coloradó Egyetem, Dubna Atomkutató Intézet, BMW gyár CAD/CAM labor, Mexico Cuernavaca Egyetem, Trento Egyetem, majd sorozatosan az UFA Egyetemen.

Hazai oktatási múltja majd 60 éves! A 60-as évek végén elsőként tartott CAD-CAM, majd Mesterséges Intelligencia előadásokat a BME-n. 1980-tól a Közlekedésmérnöki majd a Gépész Karon a CIM rendszerekről, Gyártórendszerek tervezéséről tartott órákat. A PTE-n Robotikát és Gyártórendszereket oktatott.

Közéleti szakmai tevékenysége is kimagasló: A Hatvany József doktori iskola alapító tagja Miskolcon, a Doktori Tanács tagja, MTA kandidátusi és doktori vizsgabizottságok tagja, a MAB tagja.

Itthoni szakmai egyesületekben tag és tisztségviselő: GTE, MATE, IFAC-HU, ManuFuture-HU; nemzetközi szervezetekben: IFIP, IFAC bizottságokban, IEEE Senior örökös tag.

Nyelvtudása: magyar, angol, német, orosz, francia, spanyol. Publikációs munkássága is bő 5 évtizedre mutatható ki. Az MTMT adatbázisadatai szerint 400 fölötti elismert tudományos közlemény mellett 429 független hivatkozás található.

A jelentős, elismert tudományos publikációi és sok tucat nemzetközi szakmai kapcsolata révén a SZTAKI kiemelkedő számú európai együttműködési projekthez kapott meghívást, még a pre-EU tagságunk előtt is. 20 éven át, az évenkénti orosz-német-magyar CSIT konferenciasorozat társelnökeként szerepelt.

Polihisztori mivoltát a tágabban értelmezett műszaki ismeretek mellett a más területeken is megmutatkozó képességei is bizonyítják. Egyik ismert hobbija az ásványgyűjtés volt, nemzetközileg is jegyzett ásványgyűjtő és szakértő volt. A magyarul megjelent színes „Drága Ásványaim” című könyve sokunk kezében járt, és méltán keltette fel bennünk ezen gyűjtési szenvedély szépség-érzetét. Zeneismeretét sokunk tapasztalhatta, aktívan is zenélt, gitározott, a kollégákkal közös zenélésekben is részt vett. Rendszeresen járt koncertekre és operába. Nagyon sok sportot kipróbált, a legtöbb sikert pingpongban érte el. Számtalan verset tudott, és időnként elszavalt nekünk. Ünnepélyes alkalmakra felkészült, hogy verssel köszöntsön. Ilyenkor „vers-tükörben” írta át Arany vagy Petőfi egy-egy ismertebb művét az aktuális személyre, eseményre faragva. Még a betegágyán is Petőfit és Aranyt szavalt. Utazni is nagyon szeretett.

Feleségével, Noémivel 3 gyereket neveltek fel.

Zoltán fia villamosmérnökként ipari automatizálással foglalkozik, pár napja született meg Ella lányuk. Milyen szomorú, hogy Gyuri nem láthatta meg első unokáját! Enikő lánya középvezetőként dolgozik egy svájci cégnek Franciaországban. Márton fia a párizsi CURIE Intézetben védte meg múlt hónapban a doktori értekezését. Gyuri nagyon készült, hogy ott lehessen, de sajnos már nem jutott el. Április elején egy hévízi pihenés után (ahol még úszott a tóban) orbáncot kapott és bekerült a János kórházba, ahol 3 hónapos küzdelem után végül belehalt a szövődményekbe.

Gyuritól sokat tanulhattunk, mindannyian szerettük, hiányát fájdalommal érezzük.


Temetése 2023 augusztus 14-én, 9:45-kor lesz a Farkasréti Temetőben.