Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Gyászhír: Müller Mária, emlékezet

Építész hallgatóként Müller Máriánál töltött első szakmai gyakorlatom megalapozó élményének köszönhetem, hogy szakmánk tervező irodai életmódját választottam. A mellette eltöltött évek meghatározó jelentőséggel bírtak a pályám elején.

Mérhetetlen szerénységéből és csendes természetéből fakadó kifinomult személyisége tervező munkásságán is tükröződött. A szakmája iránt viselt alázat példát mutatott minden általa vezetett fiatal építész számára.

Pécsre kerülésekor friss szemléletet hozott a Pécsiterv tervezőirodájába. Kertvárosi garzonháza egyedileg oldja a paneles építés kötöttségét és teremt harmonikus lakóépületet, egyedinek számító földszinti üzletsorával. Középülettervei meghatározó hányada kórházak tervezéséből állt. A Déldunántúli Tervező Vállalat (Pécsiterv) csapatával részt vett az NDK-ban a berlini, a lübbeni és a weiwasseri kórházak megalkotásában, majd ezután több pécsi kórháztömbben láthatjuk viszont munkáját. Lakóépületei közül számottevő a lejtős hegygerincre párhuzamosan ültetett négylakásos társasháza, és a Nyíl utca sarkán lévő zártsorú épülete.

Az Ingatlantervező Építész Iroda Garai utcai műhelyében szárnyai alatt Pécs több, ma már meghatározó építésze kezdte pályafutását és indult önálló pályára. Ide kötődő munkái gerincét a műemlék felújítások adják. Számos városképileg jelentős épület megmentésében jeleskedik. Egyik kiemelkedő munkája a Király utca 21 copf stílusú műemlék épület homlokzatának rekonstrukciója, mely harmóniáját a homlokzat tagozatait sajátosan leegyszerűsítő, de a régi arányait pontosan formázó homlokzatdíszek adják. Az utóbbi évek legjelentősebb munkája Pécs emblematikus épületének, a Zsolnay család mauzóleumának és környezetének rekonstrukciója volt.

A pécsi építész oktatás oszlopos tagjaként tartjuk számon. A lakóépülettervezés művészetét szerettette meg hallgatóival. Munkáját lelkiismeretesen végezte, számos hallgató diplomamunkáját konzultálta.

Szakma szeretete, és hitéből áradó ereje által élete végéig végezte közéleti munkáját. Országos és helyi kamarai munkája aktív volt. Fáradhatatlanul, sokat dolgozott.

Kedves, sajátos humorú személye hiányozni fog!


Kollégái, tanítványai szeretettel gondolnak Rá! Emlékét megőrizzük!


Veres Gábor

egy építész a tanítványai közül