Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Hungarian Cubes Workshop

Beadási határideje: 2018. május 8.
Leadás helye: 7624 Pécs, Boszorkány út 2. C012 (rajzterem) 14:00 - 16:45 között

Hungarian Cubes Workshop 2018 május 14-19 és kiállítás 2018 május 19 - 2018 június 16.

Katharina Roters és Szolnoki József 2014- publikálta a Hungarian Cubes című könyvét, ami a XX. századi magyar építészet egy rendkívül izgalmas jelenségére hívja fel a figyelmet. Katherina Roters, német származású festőművész azokat az uniformizált, jobbára a 60-as évektől elterjedő házakat fényképezte, amelyeket a köznyelv csak Kádár kockának hív. Ezek a típusházak tökéletesen reprezentálják a személytelenséget, és éppen a személytelenségük volt az, ami kiváltotta a személyesség igényét a házak tulajdonosaiban, akik változatos formákban igyekeztek ezen házak homlokzatait egyedivé tenni. Mindaz, ami a homlokzati festésben kialakult részint tekinthető egy fajta népművészetnek, ugyanakkor megdöbbentő erővel köszönt vissza a 60-70 évek modern képzőművészetének, néhány főleg Vasarelyhez köthető képi motívuma ezeken a házakon.

  • A Római Magyar Akadémia pályázatot hirdet 
  • a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara építészképzése, 
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnök Kara
  •  a Szent István egyetem YBl Miklós Építéstudományi Kara valamint 
  • a római La Sapienza egyetem Architettura Ludovico Quaroni kara számára
  • „Hungarian Cubes” in the mirror of the future címmel.
Pályázati feladatok:
  1. 1. db 50x70 cm méretű grafikai lap, önálló értékű grafika (szabadon választott technika) – amely reflektál a „kockaházak” homlokzatainak képi világára és akár önálló homlokzati tervnek is tekinthető (ez utóbbi nem kritérium).
  2. Lakóépület terve, amely a síkban tartott homlokzati kompozícióból indul ki, annak törésvonalai mentén mozdítja térbe, és helyez valós építészeti tömegeket a sík-kompozíció mögé. A lakóépület nem lehet több, mint 200m2 és maximum három szintet foglalhat magába. 

A pályázati anyag minimum 1db., maximum 2db. 30x90 cm-es tablóból és egy makettből áll. 

A tablókon az épület koncepcióterve, a tömegalakítás fázisai, a homlokzati metszetek, valamin külső és belső látványok szerepeljenek.

A makett 1:100-es méretben készüljön, tetszőleges technikával, viszont az épület színezését jelölni kell a maketten.

A pályázati anyag beadási határideje: 2018. május 8. 

A pályázat menete:

A beadott pályamunkákból neves építész és képzőművész zsűri válogatja ki a legjobban sikerült műveket, amelyekből részint kiállítást szervez a Római Magyar Akadémián, részint pedig a Rómában megvalósuló Hungarian Cubes Workshop kiinduló pontjává teszi.

A pályázat A része, azaz az önálló értékkel bíró legjobb grafikai lapok a Palazzo Falconieri palota Piano Nobile galériájában kerülnek kiállításra.

A pályázat zsűrije a beadott pályamunkák alapján egyetemenként 2-2 hallgatót delegál a workshopon való részvételre. Az így kiválasztott, egyben legjobbnak ítélt 8 hallgató feladata a workshop során részint urbanisztikai, részint pedig építészeti tervezési feladat. 

A pályázat B részében készült makettek felhasználásával a workshop résztvevői egy előkészített terepasztalon egy város struktúráját hozzák létre, figyelembe véve azt, hogy közös tetvezési feladatként adott település egyetlen középületét is meg kell alkotniuk. 

A hallgatók segítségére lesz Katharina Roters és Szolnoki József, valamint minden a pályázatban résztvevő egyetem egy-egy oktatója.

A workshop alatt megvalósuló terepasztal, valamint a legjobbnak ítélt építészeti tablók kiegészítik azt a kiállítást, amelynek első részét a grafikai lapok jelentik. A hallgató munkákból, illetve a Workshop anyagából rendezett tárlat egy napon, 2018. május 19-én nyílik Katherina Rooters és Szolnoki József fotóiból rendezett kiállítással.

A pályázat díjazása:

A pályázat fődíjának a Workshopon való részvétel lehetőségét tekintjük, azt az egy hetes római tartózkodást, ami a workshop, a hozzákapcsolódó nagyszabású kiállításon való részvétel mellett alkalmat ad az Örök Várossal való ismerkedésre is.

A Római Magyar Akadémia biztosítja a Workshopra kiérkező oktatók és hallgatók szállását, valamint az útiköltségét részint a Római Magyar Akadémia, részint pedig programban résztvevő egyetemek biztosítják. 

Pályázati segédanyagok linkjei:

https://index.hu/nagykep/2014/07/08/magyar_kocka/

https://www.youtube.com/watch?v=o_DmGXat0XA