Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

INNO DESIGN Innováció a kreatív iparban konferencia

A konferencia célja, élvonalbeli kutatási eredmények, technológiai ismeretek, tervezés módszertani elvek bemutatásán keresztül ismertesse a korszerű, innovatív fejlesztések eredményeit.

 A prezentációkban különböző szakterületek szólalnak meg, többek között: építészet, design, robot technológia, járműgyártás, tervezés elmélet, gyártás technológia, 3D-s megjelenítés.  A rendezvény a hallgatóság szakelméleti ismeretanyag bővítésén túl teret kíván biztosítani a szakmai kapcsolatok bővítésére, tervezők, gyártók és hallgatók között. A tudományos témák széleskörű merítésével ugyanakkor inspirációs forrásként szolgálhat azoknak az egyetemi képzésben résztvevő oktató kollégáknak, akik a gyakorlatorientált képzés módszertana szerint alakítják ki képzési tematikáikat.

Helyszín: Budapesti Metropolitan egyetem, Központi Campus

1148 Budapest Nagy Lajos király útja 1-9.

Időpont: 2019. október 31. (csütörtök) 

Kezdés: 10-00-kor, várható befejezés: 13-30-kor

Előadások időtartama: 20 perc

Ebéd: 13.40-kor

Megnyitót mond: Prof. Bachmann Bálint DLA, METU rektora

Előadások:

1. Prof. Bachmann Bálint DLA, METU rektora, Épített terek optimalizációja

2. Schachter Barbara, mérnök -formatervező (EDAG Engineering GmbH)
EDAG & Innováció
A 18 országban működő, 74 tervezőirodával büszkélkedő német cég profiljának prezentációjában, megismerhetjük azt az innovatív járműfejlesztési filozófiát, melyet az ötven éves múlttal rendelkező patinás nagyvállalat képvisel. Az előadás ismerteti a Budapesti Metropolitan Egyetem és az EDAG Engineering GmbH együttműködésének eredményeit.

3. Balvin Nándor DLA habil, formatervező (METU)
SCRIMP, Műanyag autóbuszok Los Angeles-ben  
Az első műanyag buszokat gyártó amerikai tulajdonú magyar nagyüzem különleges és egyedi gyártási technológiája. A Los Angeles-ben, Chicago-ban, Phoenix-ben közlekedő kompozit alapú magyar járművek kivételes tulajdonságai.

4. Csepregi Sándor DLA (SoE), Nádas Gergely formatervező (METU) 

Új megközelítés a hazai hajótervezésben és építésben (Esettanulmány

Az esettanulmány egy 3 éves tervezési munka folyamatát mutatja be, melynek célja egy 250 személyes városnéző hajó kialakítása és megépítése volt. Külön kihívást jelentett a hajó külső megjelenését meghatározó, a felépítmény elülső kétharmadát borító üvegfödém kialakítása. Az utasoknak védelmet, de egyben jó kilátást biztosító üvegtető súlyát a hajó orrától a faráig ívelő merevítő szerkezet hordozza, mely több mint 25m áthidalást biztosít, köztes alátámasztás és oszlop nélkül. Ez a szerkezet a mérnöki precizitás és a formatervezői-belsőépítészeti tervezés közös bravúrja, melynek eredménye egy nagyvonalú belső tér, mely az első pillanatoktól kezdve magával ragadta az utazó közönséget

5. Prof. Koós Pál, formatervező (MOME)
A Design szerepe a műszaki szakmák népszerűsítésében

Milyen módszerekkel, milyen komplex tevékenységgel segítheti a design gondolkodás a műszaki szakmák népszerűsítését?  Erre keresi a választ a MOME konzorcium vezetésével majd két éve zajló a „Jövő új útjai a pályaválasztás és az autonóm autózás világában” című projekt. Az elmúlt hónapokban a művészet és a design eszköztárát is felhasználva, olyan tananyagokat, új módszertanokat és szolgáltatásokat hoztunk létre, amelyek felkeltik az érdeklődést a továbbtanulás, azon belül is az MTMI szakok és az autonóm autózás iránt. Tapasztalataink szerint a kamaszok világához művészeti eszközökkel és a design látásmódjával alkalmazásával (STEAM módszer) könnyen közel lehet hozni a matematikát és a természettudományos, műszaki és informatikai szakokat (MTMI)

6. Prof. Korondi Péter Dsc. (BME)
Robotok érzelmei

A robotok kilépnek szabványosított területeikről és megjelennek otthonainkban. Kérdés a lélektelen vastömegből mitől válnak szerethető valamivé? Milyen viselkedéssel tudják szeretetünket kiváltani?

7. Tajti Ferenc, PhD, mérnök, FORMLABS Kft. ügyvezető igazgatója,
Tömegtermékek testre szabása.

Merre tart a 3D nyomtatás? Mi lesz a technológia hosszútávúfelhasználásának kifutása? Mely szakterületeke várható az alkalmazás kiteljesedése?

8. Weltsch Zoltán PhD, (NJE, GAMF) 

Innováció az anyagtudományban

Legújabb trendek az anyagtechnológiában. Különleges anyagvizsgálati módszerek és elvek a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.

9. Nadj István, mérnök CAD-terv Kft. ügyvezető igazgatója,
A fejlesztési folyamat innovációja

Napjainkban sokat beszélünk az innovációról. Mindenkinek innovatív terméke, megoldása van. Arról azonban keveset beszélünk, hogy megfelelhetünk-e korunk fejlesztési igényeinek,

10. Polyák Dominika, ipari termék és formatervező, Polyák József mg. gépészmérnök (Malomgyártó Kft.)
Innováció a háztartási kisgép fejlesztésben

Több évtizede a hazai és nemzetközi piacon lévő konyhai kismalom újra tervezése. Termékfejlesztés mikróvállalkozásnál, melynek alap elvei: esztétikus és funkcionális formai kialakítás, környezetbarát anyaghasználat, megbízható és hosszú élettartam.