Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Interjú Juhász Hajnalkával!

Juhász Hajnalkával a PTE-MIK Doktoranduszával beszélgettünk! Hajnalka a 2019-es Solar Decathlonon több díjat is elnyert Someshine csapat tagja volt.

Jó pár hónap eltelt az első hazai rendezésű Solar Decathlon óta, az idő távlatából miként ítéled meg a versenyt?
J. H. Rendkívül gyorsan eltelt az említett verseny, a projekt azonban továbbra is él, hiszen egy megvalósult mintaépületről beszélünk. Utólag hasznos kiértékelni, mit hogyan csináltunk, vagy akár más csapatok milyen megoldásokat alkalmaztak. Számomra ez mindenképp érdekes és kihívásokkal teli időszak volt. Bízom a folytatásban.

A csapatban te volt a hallgatók vezetője. Kifejtenéd, hogy milyen feladatokat kellett elvégezned?
J. H. Bár vezető szerepet kaptam, nem emelném ki magam fontosabb szerepkörben, mint a többi hallgató. A feladatok közül inkább egyfajta időrendiségben tudnám elkülöníteni ezt a pozíciót, hiszen többek között hozzám jutottak el a hivatalos információk, amiket utána maradéktalanul továbbítanom kellett a többi érintett felé. Így a kapcsolattartás és a verseny átlátása, szakterülettől függetlenül, az egyik rám jutó feladat volt, amiben természetesen kaptam segítséget.

Ezáltal, hogy vezető voltál nagyobb nyomás helyeződött rád?
J. H. A többi hallgató nevében nem beszélhetek, ezért nem tudom a rájuk nehezedő nyomást összehasonlítani a saját tapasztalataimmal. Szerintem a rövid versenyidő miatt ilyen dolgokon nem is volt nagyon időnk töprengeni.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál a verseny során? 
J. H. Számomra az egész verseny egy külön élmény, amit talán fel se lehet sorolni maradéktalanul, hogy mennyi pluszt adott. A tervezés és kivitelezés ilyen rövid idő alatt történő véghezvitelétől kezdve, a nemzetköziségből adódó idegennyelvi környezetig, rendkívül sok tekintetben lehetne sorolni a tapasztalatokat.

Véleményed szerint, a hallgatók számára miért fontos, hogy részt vegyenek a Solar Decathlonon? 
J. H. A korábban említett számtalan tapasztalaton túl, a verseny egyfajta fenntartható szemléletmódot kíván közvetíteni épített környezetünk alakítására. Az ilyen megközelítésű tervezés és kivitelezés talán kevésbé elterjedt még ma a megvalósuló projektek tekintetében. Azonban egy ilyen lehetőség, a Solar Decathlon mintaprojekteken át, teret ad egy jobb jövőkép alternatíváinak, kilépve a szigorú elméleti (és anyagi) keretek közül. Ennek aktív részese lenni, szerintem már nem kérdés.

Miként jellemeznéd a „tökéletes” hallgatót, aki jelentkezne a versenyre? Milyen erényekkel kell, hogy rendelkezzen?
J. H. A korábbi verseny tapasztalatai alapján fontos az elhivatottság és a kitartás. Természetesen az előismeretek és tájékozottság sem mellékes, azonban az elvárt eredményeket, avagy a „tökéletes” hallgatót számszerűsíteni nem tudnám.

2021-ben pedig ismét lesz Solar Decathlon, méghozzá Németországban, Wuppertal városában. Részt kívánsz venni ezen a megmérettetésen is?
J. H. Jelenleg a wuppertali versenyen induló csapatok jelentkezése még nem véglegesített. De természetesen, amennyiben lehetőségem lesz rá, mindenképp szeretnék részt venni 2021-ben is a Solar Decathlon Europe versenyen.