Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Jelentős változások a duális képzés struktúrájában és szakjaiban

A Duális Képzési Tanács döntése nyomán egy jogszabályi változás következtében számos ponton módosul a 2024/2025-ös tanév kezdetétől a duális képzés struktúrája és a képzés szakjai, így például szeptembertől már a levelező tagozatos hallgatók is részt vehetnek ebben a képzési formában. Míg eddig csak a 2. szemeszterben lehetett jelentkezni duális képzésre, mostantól már a 3., 4. szemesztert végzők is meggondolhatják magukat, sőt a levelező MSc-szakos hallgatók számára is megnyílik a lehetőség.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK), ahol a 2015/2016-os tanévtől folyik duális képzés és ahol a most lezárult tanévben már több, mint 140-en vettek részt benne, az év eleje óta készülnek a szeptemberben életbe lépő változásokra.

A duális képzés egy olyan képzési forma, amelynek keretében mind az oktatási intézményben, mind pedig a vállalatoknál, cégeknél folyó szakmai oktatás párhuzamosan, egymást kiegészítve zajlik. A duális képzés idején a hallgatók betekintést kapnak egy vállalat belső életébe, olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyek leginkább vállalati környezetben fejleszthetők, emellett használható tudást, szakmai tapasztalatot szerezhetnek a gyakorlatban, amely megkönnyíti a tanulmányaik utáni elhelyezkedést is. A szeptemberben kezdődő tanévben kibővül e képzési formában részt vevők köre. „Eddig karunkon öt BSc szakon, a gépészmérnöki, a villamosmérnöki, az építőmérnöki, a mérnökinformatikus és a környezetmérnöki szakokon vehettek részt hallgatóink duális képzésben, mostantól már három levelezős MSc szak, a gépészmérnöki, a szerkezetépítő-mérnök és a mérnökinformatikus szakon tanulók számára is megnyílik ez a lehetőség. További újdonság, hogy a 2. szemeszterben történő jelentkezők köre is kitágult, már a 3. és 4. szemesztert végzők is betagozódhatnak a duális képzésbe. Ahhoz, hogy hallgatóink megismerjék a gyakorlati oktatást végző vállalatokat, hogy képet kapjanak a duális képzés előnyeiről, karunkon 2021-től bevezettük a Duális Akadémia tantárgyat. Ennek keretében a partnercégek előadásokat tartanak, bemutatják a portfóliójukat, emellett üzemlátogatások keretén belül a gyakorlati helyet is megismertetik a hallgatókkal” – mondja Vasvári Gyula Ferenc, a PTE MIK duális képzési vezetője. 

A PTE MIK és más felsőoktatási intézmények is jelezték a duális képzés rendszerét irányító Duális Képzési Tanács felé, hogy sok hallgató a tanulmányai végzése során ébred rá a duális képzésben való részvétel előnyeire, és jelentkezne a rendszerbe, ám a jogszabályi előírások ezt nem teszik lehetővé. Erre az igényre is reagált a jogszabályi változással az országos hatáskörű szervezet. Az azonban továbbra is feltétel, hogy a képzési idő felét duális hallgatóként kell eltölteniük a rendszerbe belépőknek. A jogszabály a duális képzésben részt vevő vállalkozások számára is kedvez, mostantól az új belépőknek nem kell megvárniuk a háromhavonta ülésező Duális Képzési Tanács döntését, az Oktatási Hivatal – a feltételek megléte esetén – azonnal elfogadja az újonnan belépő cég jelentkezését. „A változások következtében várhatóan megemelkedik a duális képzésre jelentkezők létszáma. Karunkon az elmúlt tanévben több mint 140 hallgató vett részt ebben a képzési formában, és talán a Duális Akadémia tantárgynak is köszönhetően évről évre nő a jelentkezők száma. De még így sem tudunk annyi hallgatót adni a cégeknek, amennyire igény keletkezik a részükről. Karunkon a gépészmérnök hallgatók iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet az ipari partnerek részéről, de villamosmérnök hallgatót is többet foglalkoztatnának, mint ahányan jelentkeznek vagy ahányat a kar rendelkezésre tudna bocsátani” – teszi hozzá Vasvári Gyula Ferenc.

A hallgatóknak minden év február végéig vagy szeptember végéig kell szerződést kötniük a cégekkel duális képzésre, így a legközelebbi szerződéskötési határidő szeptember 30-a.

Az őszi szemeszteres kezdésre 2024. augusztus 31-ig tudnak jelentkezni a 3. szemeszteres BSc-s hallgatók, illetve a levelező MSc-s hallgatók. Jelentkezés az alábbi linken keresztül lehetséges: https://dualis.mik.pte.hu/

 A PTE MIK törekszik arra, hogy jó teljesítményű hallgatókat vegyen fel, valamint, hogy a képzés végén minőségi tudással felvértezett szakemberek hagyják el az iskolapadot – ezt várják a cégek, és a munkaerőpiac is –, ezért a duális képzésbe is csak a legjobbak kerülhetnek. Minden tanévben új partnerekkel bővül a PTE MIK duális partneri köre, van olyan nagyvállalat, amelynél a náluk gyakornokoskodó hallgatók 90%-a talál munkahelyet diplomázás után.