Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Jubileumi Díszoklevél Átadó Ünnepséggel egybekötött Alumni Találkozó

Először tartottunk jubileumi díszoklevél-átadót karunkon a PTE MIK jogelőd intézményeiben 50 éve diplomát szerzett műszaki végzettségű egykori hallgatók számára, és ugyanezen a napon, 2024. június 22-én rendeztük meg a valamikor itt végzett hallgatók első kari alumni-találkozóját. Mindkét eseményt élénk érdeklődés kísérte, a viszontlátás öröme, az alma materbe való visszatérés számos régi emléket hívott elő a megjelentekben. A délelőtti díszoklevél-átadó ünnepélyes hangulata, majd délután az alumni-találkozó résztvevőinek kampusztúrája, a sok év utáni találkozás és egymásra találás a „Pollack-közösséghez” való tartozást erősíti. A kar a jövőben hagyományteremtő szándékkal minden évben megrendezi majd ezt a két eseményt.

Az előző években a Pécsi Tudományegyetem központilag rendezte meg a PTE-n vagy jogelőd intézményeiben 50, 60, 65, 70 vagy 75 éve diplomát szerzettek jubileumi díszoklevél-átadó ünnepségét, 2024-től azonban már a karok emlékeznek meg e jeles évfordulókról. A Pollack Mihály Műszaki Főiskolát 1970-ben alapították, 1995. július 1-jétől integrálódott egyetemi karként először a Janus Pannonius Tudományegyetem, majd 2000-től új nevén Pécsi Tudományegyetem szervezetébe. Mivel a PTE MIK elődintézményei Pollack Mihály nevét viselték, ezért az egykor itt végzettek is „pollackosnak” nevezik magukat és így is emlegették a régvolt időket. A délelőtti díszoklevél-átadó ünnepségen dr. Medvegy Gabriella dékán köszöntője után azok a szakos, tanszéki képviselők adták át az 50 éve itt végzetteknek az aranydiplomát, akik a valamikori szakok mai képviselői. Az ünnepséget követő állófogadás kiváló alkalmat teremtett a régi emlékek felidézésére.

A kar ugyanezen nap délutánján tartotta első hivatalos alumni-találkozóját, amelyre a díszoklevél-átadó résztvevői közül is többen eljöttek. Az egyes évfolyamok maguk is szerveztek és szerveznek találkozókat, a mostani alkalom újdonsága, hogy ezt az eseményt a kar kezdeményezte, széles körben megszólítva a volt hallgatókat. A meghívásra az oktatási intézmény szinte minden korszakából érkeztek egykori hallgatók – több mint 170-en regisztráltak –, hogy találkozzanak a régi iskolatársakkal, illetve megismerjék egykori alma materük jelenét. Dr. Zagorácz Márk dékánhelyettes köszöntése után megnézhették a kar 50 éves évfordulójára készült, az intézmény történetét és jelenlegi életét bemutató filmet, majd az E81 előtti tetőteraszon a PTE cheerleading csoportja egy vidám, táncos műsort adott elő. Ezután az alumni-találkozó résztvevői egy kampusztúrán járhatták végig a kar laborjait, intézeteit, ahol az egyes helyek szakmai képviselői tájékoztatták őket az ott folyó munkáról, korszerű felszerelésekről. A nap további részében zajlottak az évfolyam-találkozók sok közös emlék felelevenítésével.

„Az alumni-találkozó megszervezésével egyfajta közösségépítés a célunk, magunk is látjuk, hogy a nagyvilágban nagyon jól működnek azok a közösségek, ahol az alma mater köti össze a jelenlegi és az egykori diákokat. Egyrészről a régi diákok egymással való kapcsolattartásának lehetőségét szeretnénk elősegíteni, mintegy keretet adni az adott évenkénti találkozóknak, másrészt amint láthatóvá és elérhetővé válik az alumni-közösség, összekötni a jelenlegi hallgatóinkkal. Ennek az is a praktikus előnye, hogy nagyon sok volt hallgatónk a karunkon szerzett szakmájában dolgozik, és akár a munkája, akár egyéb tevékenysége kapcsán szüksége lehet frissen végzett szakemberekre” – mondja dr. Zagorácz Márk, a PTE MIK dékánhelyettese. Azt is hozzáteszi: ezáltal egyfajta mentori kapcsolódást is megteremtenek, amely által a képzések során a már élet- és szakmai tapasztalattal rendelkező volt hallgatók segítséget nyújtanak a mostani hallgatóknak, ezzel segítve az előmenetelüket, a tanulmányaikat, a szakmai felkészülésüket. Azért is fontos lehet a PTE MIK alumniközösségének megszervezése, mert ezzel az egykori hallgatók számára is szeretnék megismertetni és bővíteni a PTE-alumnitagsággal járó előnyöket és kedvezményeket.

„Bízunk benne, hogy ha a jövőben egy bejáratott időpontban tudjuk megszervezni a díszoklevél-átadót és az alumni-találkozót, az első alkalmon megjelentek létszámának többszörösét tudjuk hívni és vendégül látni a karon. Tervezzük, hogy az egykor az intézményben dolgozó oktatók, tanárok éves találkozóját is erre a napra szervezzük, így a volt diákok és egykori tanáraik is újra egymásra találhatnak. Már készül karunk alumniközösségének honlapja, amely várhatóan ez év őszétől a virtuális térben is lehetővé teszi az egykori intézménnyel, valamint a volt évfolyamtársakkal való szakmai és társas kapcsolódást” – tájékoztat dr. Zagorácz Márk.

Az eseményről készült képgaléria itt érhető el: https://pin.it/1cNvNwj5z 


/Fotó: Csortos Szabolcs, UNIV Pécs/