Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Karunkon végzett építészek voltak a Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonjának tervezői

A szavak közti csend állt a fókuszában az egyedülállóan komplex, a vásári hagyományokat felrúgó magyar pavilonnak. A labirintusszerű tér két, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karához kötődő pécsi építész tervezésével jött létre együttműködésben Collegium Hungaricum Berlin kollektívájával. A különleges installáció március 23-26. között várta Németország legfontosabb közönség-könyvvásárának több százezer látogatóját.

A „Csend legbelül” néven alkotott koncepció egy labirintusszerű térbe vezette a betérőt, amelybe hatolva magunk mögött hagyhattuk a vásári nyüzsgést. A kreatív koncepció a szavak közötti üres, mégis jelentéssel bíró, nyelveken és kultúrákon átívelő teret: a szóközt helyezte a középpontba. A komplex pavilon építészetileg, grafikai megjelenésében és szellemiségében is újszerű volt, a Lipcsei Könyvvásár látogatói számára több érzékszinten kínált izgalmat.

A fölénk magasodó falakon az utóbbi évben németül megjelent magyar irodalmi művek részletei voltak olvashatóak, lassan elfogyva – helyükön csak a szóközök maradnak. A pavilon legmélyén fedett, zárt tér várta a látogatókat, mely a legbelső csend helyszíne. Itt, a Brooklynban élő magyar médiaművész, Tesch Kata testhangokból, valamint a NASA által rögzített „bolygóhangokból” összeállított, fejhallgatókon keresztül élvezhető csendzenéjét hallgathatták meg a látogatók. 

Az építészeti kialakítás két pécsi alkotó: Sztranyák Gergely, Junior Prima-díjas építész, egyetemi adjunktus, a PTE Műszaki Karának oktatója és a szintén Pécsett végzett és doktorált Zilahi Péter építészek munkája. Mindketten a baranyai megyeszékhelyen élnek. A kivitelezésbe pécsi asztalosok és két egyetemi hallgató is bekapcsolódott.

A különleges installáció március 23-26. között volt látható, az olvasóknak rendezett könyvfesztiválon, ahová 43 országból érkezett több mint 2 ezer kiadó.