Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Kísérleti bútor 3D nyomtatott csomópontokkal

A kutatásom, amelyben a háromdimenziós nyomtatás építészeti felhasználási módjait kutatatom nem csupán elméleti síkon vizsgálom, fontosnak tartom, hogy a teóriákat elgondolásokat gyakorlati téren is bizonyítsuk, próbára tegyük. Így a kutatás részeként egy a három dimenziós nyomtatást hasznosító design tárgy elkészítését.

A tervezett tárgy egy könyvespolc, amelynek csomópontjai készülnének 3D nyomtatott műanyagból, a váz anyaga fa lenne, amolyan öszvér szerkezetet alkotva. A tárgyra erősen jellemző a szerkezet elvűség, és a konstruktivista hozzáállás. A fa oszlopok és gerendák a polclapokkal a tradicionális alá-fölé rendeltséget mutatják, ezt az úgymond puritán karaktert azért alkalmaztam, hogy kiemeljem a tárgyban alkalmazott 3d nyomatott csomópontokat.

 A tervezett könyvespolc 3 dimenziós látványterve

A fa naturalisztikus karaktere kellően kontrasztos hátteret nyújthat az FDM nyomtatási technológiával előállított élénk színű műanyag csomópontoknak.

Célom volt, hogy olyan tárgyat tervezzek, amely az egyes alkatrészek elkészülte után szerszámok és szakértelem nélkül összeszerelhető. Így egy csavaros csomópontot találtam ki, amely egymáshoz rögzíti az oszlopot a gerendához, a gerendához a polc lapot. A csavarok a design részét képeznék, ezeket egyedi imbuszkulcshoz hasonlítható 3D nyomtatott kulccsal lehetne rögzíteni.

 A polc szerkezete

 

A design kialakítása során nagy hangsúlyt fektettem a moduláris kialakításra, az oszlopok furatai egyenletesen elosztottak és szimmetrikusak, az össze többi furat szintúgy szemmetrikus, így a szekrény akár több féle képen is összeállítható vagy bővíthető.

 

 Variációk

 

 

 Csomópont kialakítás 1. verzió

 

A csomópontok megtervezésénél fontos szempont volt a karakter erősítése, ezért a fa elemek között szándékosan láttatva megjelenik a csomópont egy része, ami hidat képez a két elem között, valamint a két elem bekeretezi azt.

A látványterveken már a tovább fejlesztett csomópont látható, amelynél a polcot rögzítő csomópont kikerült a fő csomópontból, a két rögzítési pontot eltoltam egymás mellé, erre a technológiából adódó korlátok miatt volt szükség.

 Csomópont kialakítás 2. verzió

 

 

 

 

 

 

A prototípus:

A prototípust sikeresen elkészítettem. A végleges szekrény 72 db nyomtatott csomópontot tartalmaz. A prototípushoz szükséges fa elemeket asztalossal készítettem el luc fenyőből.  A prototípus hozza a várt színvonalat, a műanyag alkatrészek izgalmas kontrasztot alkotnak a fa elemekkel.

 

 

A nyomtatott csomópontok

 

 

 

Azonban a csomópontok kialakítása még most sem tökéletes, a tapasztalat az, hogy a 3d nyomtatott alkatrészek nem jól bírják a rétegre merőleges irányú húzóerőket. A csomópontok menetes részeit a tengelyre merőlegesen nyomtattam, így tudtam elérni, hogy a menet jól funkcionáljon. Viszont így a rétegek a csavarok túlhúzása esetén néhány esetben elváltak egymástól. Fontos tapasztalat volt ez a jövőbeni ötletek megvalósításához, tervezéséhez.

 

 

 

 A kész prototípus

 

 

A kész prototípus

 

 A kész prototípus részletei

 

 

 A kész prototípus nyitott állapotban

 

A csomópontok különböző színe nem követ határozott koncepciót, inkább a kényszer szülte, azonban érdekes új perspektívákat vet fel.

A tárgy megtervezése és kivitelezése rendkívül izgalmas feladat volt, hiszen egy abszolút új technikával ismerkedhettem meg. Egy olyan technikát, amelynek még nincsen kiforrott nyelvezete, ismeretlen terep az alkotók számára. És mint minden innováció rengeteg energiát és erőfeszítést igényel egy-egy új ötlet realizálása. A különböző cégek tapasztalatom szerint nem tudnak/akarnak energiát és pénzt fordítani a kutatásra-kísérletezésre, profitorientált szemléletmódjuk gátat szab az egyéni elképzelések megvalósításának. Épen ezért számomra rendkívül lelkesesítő a 3 dimenziós nyomtatás által nyújtott alkotói szabadság.

Kozák Barnabás 

 „A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.”