Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Kitüntetések a Magyar Építészet Napján

 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a Magyar Építészet Napja 2023 díjátadóját tartotta szombat este a Pesti Vigadó Dísztermében. Idén először ünnepelték a Magyar Építészet Napját Kós Károly születésének napján és a róla elnevezett életműdíjat is idén először adták át, amelyet Dévényi Sándor professzor emeritus kapott. Az elismerést évente egy a Kárpát-medencei építészet hagyományainak megőrzésén és fejlődésének előmozdításán dolgozó, kimagasló tudású és elhivatottságú építész szakembernek ítélik meg.

Dévényi Sándor Kossuth-díjas, Ybl-díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett építész életműve összefügg büszkén vállalt pécsi mivoltával és a város fejlesztésével. A hely szellemének történetes megjelenítése, a közösség számára átélhető, expresszív bemutatása alapelemei építészetének, környezetalakításának. Törekvése, hogy a környezethez való illeszkedés révén annak elemeiből merítve új értéket hozzon létre szuverén alkotás formájában.A Magyar Építészet Napján rendezett ünnepélyes átadón Sztranyák Gergely és Getto Tamás az új Pécsi Vásárcsarnok épületéért Pro Architectura díjat kapott.

A Pro-Architectura díj, mint elismerés a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredmények elismeréseként ítélik oda.Kollégáinknak szívből gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

/Forrás: https://mek.hu/index.php?link=Unnepelyes_keretek_kozott_atadtak_az_allami_epiteszeti_dijakat/