Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Kitüntetések a Magyar Építészet Napján

 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a Magyar Építészet Napja 2023 díjátadóját tartotta szombat este a Pesti Vigadó Dísztermében. Idén először ünnepelték a Magyar Építészet Napját Kós Károly születésének napján és a róla elnevezett életműdíjat is idén először adták át, amelyet Dévényi Sándor professzor emeritus kapott. Az elismerést évente egy a Kárpát-medencei építészet hagyományainak megőrzésén és fejlődésének előmozdításán dolgozó, kimagasló tudású és elhivatottságú építész szakembernek ítélik meg.

Dévényi Sándor Kossuth-díjas, Ybl-díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett építész életműve összefügg büszkén vállalt pécsi mivoltával és a város fejlesztésével. A hely szellemének történetes megjelenítése, a közösség számára átélhető, expresszív bemutatása alapelemei építészetének, környezetalakításának. Törekvése, hogy a környezethez való illeszkedés révén annak elemeiből merítve új értéket hozzon létre szuverén alkotás formájában.



A Magyar Építészet Napján rendezett ünnepélyes átadón Sztranyák Gergely és Getto Tamás az új Pécsi Vásárcsarnok épületéért Pro Architectura díjat kapott.

A Pro-Architectura díj, mint elismerés a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredmények elismeréseként ítélik oda.



Kollégáinknak szívből gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

/Forrás: https://mek.hu/index.php?link=Unnepelyes_keretek_kozott_atadtak_az_allami_epiteszeti_dijakat/