Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Különleges installáció az egyetem 650 éves jubileuma alkalmából

Hogyan lehet a síkbeli alkotásokat és geometriai szerkezetüket valós térbeli formák képeiként értelmezni? Ehhez nyújtanak egy lehetséges megoldást a többdimenziós kockák háromdimenziós modelljei, melyeket a geometria és a művészetek kapcsolatának tanulmányozásához Vörös László, a Pécsi Tudományegyetem docense saját fejlesztésű segédprogramok és számítógépes ábrák segítségével alkalmazott a jubileum által ihletett legújabb „képszobrának” megalkotásakor.

Kartonból hajtogatott dobozokat egymáshoz ragasztva, külföldi és magyar építészhallgatók fakultatív, geometriai tantárgyak keretében készítették el a kísérleti modelleket és beállításokat. Közülük és a mostani szemeszter hallgatóiból jött létre a nem mindennapi "képszobrot" elkészítő csapat.

„Pécs középkori egyetemének alapítási éve adta az ötletet az 1367-es szám egyedi megjelenítéséhez.”- tudtuk meg dr. Vörös Lászlótól. A installáció izgalmas különlegessége, hogy a „lehetetlennek” tűnő alkotás körbejárva is páratlan élmény, ám csupán egyetlen meghatározott pontról - fél szemmel vagy egy kamerán keresztül - nézve rajzolódik ki a valódi kép.


Az egyedülálló geometriai – művészeti alkotás a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának Boszorkány úti aulájában látható. A nézeti pont GPS koordinátája: 46.080884, 18.212097.

Fotó és videó: Kókai Noémi, Nedvig Bendegúz, Szücs Evelin, Tóth Levente építész hallgató csapattagok és Sütő Ferenc tanár úr, akinek köszönjük a kivitelezésben nyújtott segítségét és  ötleteit is.

Idea, számítógépes modell és segédprogramok: Vörös László dr.