Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

LafargeHolcim Awards pályázat – közeleg a határidő vége

2020. február 25-én jár le a jelentkezési határidő a 2 millió dollár összdíjazású, 6. Nemzetközi LafargeHolcim Awards a Fenntartható Építészetért világversenyre.

A már befutott, szakmájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek munkái mellett keresik a „Következő Generáció” azon merész ötleteit is, amelyek a fenntarthatóság mellett építészeti kiválóságot is tükröznek. A versenyen az építészet, a várostervezés, az anyagtudomány és az építőipar területéről várják a pályázókat.

A LafargeHolcim Alapítvány által szervezett, a fenntartható építészet legjelentősebb világversenye öt földrajzi régióban párhuzamosan valósul meg. Az értékelésben minden régióban külön független, elismert szakemberekből álló zsűri vesz részt.

A zsűri régiónkénti vezetői:

  • Európa: Jeannette Kuo, Karamuk Kuo Architects, Svájc
  • Észak Amerika: Reed Kroloff, Illinois Institute of Technology, USA
  • Latin Amerika: Loreta Castro Reguera, Taller Capital, Mexikó
  • Közel-Kelet Afrika: Mariam Kamara, atelier masōmī, Nigéria
  • Ázsia-Csendes-óceáni térség: Nirmal Kishnani, National University of Singapore, Szingapúr

Két kategória, különböző követelményekkel

A verseny fő kategóriájára építészek, tervezők, mérnökök, projektgazdák, építtetők és kivitelezők nevezhetnek olyan kortárs épületekkel és kivitelezésekkel, amelyek fenntarthatósági megoldásokat valósítanak meg. További követelmény, hogy a projektek előrehaladott tervezési fázisban legyenek és nagy valószínűséggel megvalósításra kerüljenek úgy, hogy 2019. január 1. előtt az építésük még nem kezdődött el.

A „Következő Generáció” kategóriát a még 30 év alatti fiatal szakemberek és diákok víziói, ötletei részére hirdetik meg. A kiírók a tervezés kezdeti szakaszában lévő tervkoncepciókat várják ebben a kategóriában, beleértve a tervezési stúdió- és kutatómunkákat.

A pályázati jelentkezések díjmentesen nyújthatók be. Az anyagokat angol nyelven várják az alábbi honlapon: www.lafargeholcim-awards.org/enter

Célkitűzések a fenntartható építészetért

A pályázatokat a fenntartható építészetre vonatkozóan 5 célkitűzés alapján bírálják el, amelyek célja az emberi élőhely, jövő generációja számára fontos fenntarthatósági szempontjainak tükrözése. A kritériumok közé tartozik az innováció és az alkalmazhatóság; az etikus szabályozások és a társadalmi esélyegyenlőség; az erőforrások használatával és a környezet megóvásával kapcsolatos teljesítmény; a gazdasági megvalósíthatóság és kompatibilitás; valamint a kontextuális és esztétikai hatás.

A nyertesek részt vesznek a globális LafargeHolcim Awards versenyen

A nyerteseket 2020 második felében a régiónkénti Awards díjátadó ünnepségen hirdetik ki. A nyertesek ezután a 2021-es globális LafargeHolcim Awardson mérettetnek meg, amelyet Hashim Sarkis, a Massachusetts-i Technológiai Intézet (USA) és a 2020-as Velencei Építészeti Biennálé kurátora vezetésével értékelnek majd.

A LafargeHolcim Alapítványról

A LafargeHolcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért 2003 óta próbálja felhívni a figyelmet az építészet, mérnöki munka, várostervezés, és az építőipar szerepére a fenntarthatóbb jövő elérésében. Az Alapítvány kifejezi a támogatójának, a LafargeHolcim Cégcsoportnak elköteleződését a fenntarthatósági szempontok megvalósítása iránt az építőiparban. A LafargeHolcim Cégcsoport világvezető az építőanyag gyártásban és építőipari megoldásokban.

A pályázattal kapcsolatban további információért kérjük, látogasson el a www.lafarge.hu/awards weboldalra!