Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Leonardo Innovációtranszfer pályázatok

Az Egész életen át tartó tanulás program (Lifelong Learning Program - LLP) adja a szakmai keretét az innovációtranszfer (TOI) pályázattípus a nálunk innovációnak számító, korábbi Leonardo vagy más közösségi projekt(ek), egyéb nemzeti vagy szektorális fejlesztés eredményeként működő jól bevált gyakorlatok (tananyag, módszer) átvételét, adaptálását és a szakképzésben való meghonosítását támogatja.

Az alprogram célja:
Az innovációtranszfer pályázatok legalább 3 ország szakképzésben érintett intézményének együttműködésében megvalósuló projektek, amelyek kézzelfogható eredménnyel (projekttermékkel) járnak.
Cél a szakképzésben bevált, jó gyakorlatként elfogadott képzési anyagok, rendszerek, módszerek átvétele, adaptálása, melyek a Magyarországon (esetleg más célországban is) újdonságnak számítanak és a nemzeti szakképzési rendszerbe fenntartható módon beépíthetők.
Az eljárások vagy eredmények hazai rendszerbe való beépítésének feltételei:
- szükségletfelmérés: a hiányosságok feltérképezése az adott szakterület és célcsoport szempontjából.
- jó gyakorlatok felkutatása, hazai alkalmazhatóságuk vizsgálata, az adaptáció realitásának mérlegelése, kockázat elemzése.
Az eredmények beépítése (vagy elismertetése) nemzeti, regionális, helyi szinten és/vagy ágazati képzési rendszerbe és gyakorlatba, amely magába foglalja:
- a célcsoport szükségleteknek, szakképzési környezetnek megfelelő átdolgozást,
- a termék kipróbálását és a tapasztalatok visszacsatolását, beépítését.
- a fenntarthatóság kidolgozását: szakmai, intézményi és pénzügyi szempontból.
A támogatást nyert projektek 2012 őszétől indulhatnak.

Támogatható tevékenységek:
Az adaptációt előkészítő részteles szükséglet- és igényfelmérés; a lokalizációhoz szükséges fordítás, szakmai módosítás; a tesztelés, értékelés és visszacsatolás, valamint kiadványok finanszírozása mellett a marketingtevékenység és a nemzetközi együttműködés költségei.

Pályázati feltételek:
A transzfer iránya 
A magyar nemzeti irodához benyújtott pályázatok esetében az innováció „importját” támogatjuk, vagyis Magyarország legyen a transzfer (egyik) célországa. A jól bevált magyar gyakorlatok „exportálásának” céljából javasoljuk, hogy a partnerség az innovációtranszfer célországának nemzeti irodájához nyújtsanak be pályázatot. 
A partnerség minimális mérete 
3 különböző ország, 3 különböző (jogilag független) intézménye /szervezete. 
A pályázatot a főpályázó intézmény nyújtja be a partnerség nevében a nemzeti irodához: magyar főpályázóknak a Tempus Közalapítvány honlapján elérhető a pályázati dokumentumokat kell használniuk. 
A támogatás maximális összege:
legfeljebb 150 000 euró/év projektenként, a teljes költségvetés maximum 75%-a. 
A projekt időtartama minimum 1 év, maximum 2 év.

A pályázás menete:
A pályázatokat a partnerség nevében a főpályázó nyújtja be Magyarországon a Tempus Közalapítványhoz, mint hazai nemzeti irodához. A pályázatok bírálatát a nemzeti iroda által megbízott szakértők végzik, a nyertes pályázókkal a Tempus Közalapítvány köt szerződést, és a támogatás átutalását is a Tempus Közalapítvány végzi.
A pályázatok elkészítése interaktív pdf-űrlap segítségével történik, a pályázatok on-line és nyomtatott verzióban is beérkeznek. 

A pályázatok beadási határideje 2012. február 2.
Bővebb információ itt.