Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

LIFE+ program 2011

Az Európai Bizottság meghirdeti az Európai Unió területén bejegyzett jogalanyok számára a LIFE+ program 2011. évi pályázatát.

A pályázati felhívás demonstrációs és innovációs projekteket tesz lehetővé az alábbi területeken:

  • LIFE+ Természet és Biodiverzitás EU direktívák alkalmazása,
  • LIFE+ Környezetvédelmi Politika és Irányítás (Éghajlatváltozás, Víz, Levegő, Talaj, Városi környezet, Zaj, Vegyi anyagok, Környezet és egészség, Természeti erőforrások és hulladékok, Erdők, Innováció, Stratégiai megközelítés),
  • LIFE+ Információ és Kommunikáció környezetvédelmi területeken.

A LIFE+ keretén belül az Európai Bizottság az idén 267 millió eurót szán új környezetvédelmi beruházások támogatására.

Pályázhatnak olyan jogalanyok (állami és/vagy magánszervezetek, szereplők és intézmények), amelyek az Európai Unió tagállamainak valamelyikében vannak bejegyezve.

A Természet és biodiverzitása veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségi állapotának javítására irányul. A társfinanszírozás mértéke az elsődleges jelentőségű fajok és élőhelyek esetében elérheti a 75 százalékot, de általában 50 százalék.

A Környezetvédelmi politika és irányításkeretében olyan kísérleti projektek támogathatók, amelyek új szakpolitikai ötletek, technológiák, módszerek és eszközök kialakításához járulnak hozzá, többek között a levegővel, a vízzel, a hulladékkal, az éghajlattal, a talajjal és a mezőgazdasággal foglalkozó szakterületeken.A projektek költségei legfeljebb 50 százalékig támogathatók.

Az Információ és kommunikáció a környezet- és a természetvédelemmel, valamint a biológiai sokféleség megőrzésével kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő projektekhez, valamint az erdőtüzek megelőzését célzó beruházásokhoz (tudatosítás, különleges képzések) nyújt társfinanszírozást.

A projektek társfinanszírozására összesen 267 millió eurót különítettek el. Fontos szempont, hogy a tervezett beruházások uniós érdekűek legyenek, vagyis jelentősen hozzájáruljanak a LIFE+ általános célkitűzéseinek eléréséhez. 

A pályázatok beadásának határideje 2011. július 15.

További információt a LIFE honlapján talál:http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm
Kapcsolat: Mihók Barbara
LIFE+ Információs Nap Asszisztens
+36 30 913 8836 

Bővebb információ itt.