Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

"Megáll-ok"

HALLGATÓI ÖTLETPÁLYÁZAT a tolnai 6-os úti buszmegálló kialakítására

1. A tervpályázat tárgya, célja
Tolna városának a 6-os számú út mentén kialakítandó buszmegálló terve.
Tervezési helyszín: A 12000 főt meghaladó Tolna megyei város a 6-os út mentén fekszik, lakózónája az ipari területek védősávjával elválasztva a főúttól. Ezen sáv folyamatosan beépül kihasználva az út adta szállítási lehetőségeket. A főútról a városközpont egyek fő megközelítési tengelye a Szedresi utca és folytatása. Felmerült a város részéről az az igény, hogy a kereszteződésben a főút Budapest felöli oldalán buszmegálló létesüljön, amely lehetőséget ad a várost elkerülő, Szekszárd, Pécs irányából érkező távolsági járatok megállására, az utasok le és felszállására. A terület gyalogos megközelítése jelenleg nehézkes, a pályázatban azonban a város irányából történő, gyalogos sétány kiépítésével kell számolni.A pályázat célja a város északi megközelítésének megteremtése mellett olyan jelértékű megoldás keresése, amely meghatározó elemévé válik, a főút felöli város arculatának is. Cél továbbá egy izgalmas építészeti helyzet friss szemléletű értelmezése, ötletek gyűjtése és bemutatása. A tervpályázatra beadott – a kiírás feltételeinek eleget tevő - munkák kiállításra kerülnek Tolna város városházának dísztermében. Tolna város elkötelezett amellett, hogy eredményes pályázat esetén az első díjas pályázat tervét, nyári hallgatói alkotótábor során megvalósítja.

2. A tervpályázat kiírója és lebonyolítója
Tolna Város Polgármesteri Hivatala7130 Tolna, Hősök tere 1.
Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki és Informatika Kar, Építész Intézet támogatásával 7624 Pécs Rókus u. 2.

3. A tervpályázat jellege, formája
Nyilvános, titkos, jeligés hallgatói ötletpályázat

4. A tervpályázaton való részvétel feltételei
A tervpályázaton részt vehet a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar valamennyi felsőfokú építészképzésben résztvevő hallgatója, illetve azok a végzett építészek, akik diplomájukat 2010-ben, vagy később védték meg. A pályázaton történő indulással a pályázók maradéktalanul elfogadják a tervpályázati kiírásban foglaltakat.
A pályázaton való részvétel, a pályázat kiírás szerinti benyújtásával jön létre. Előzetes regisztráció nem szükséges.

5. A tervpályázat lebonyolításának menetrendje

A pályázati kiírás közzététele:2012. Május 18.
A pályázattal kapcsolatos konzultáció:2012. Május 28.
A pályázattal kapcsolatos kérdések határideje:2012. Május 28.
A pályázatok beadásának határideje:2012. Június 25.16.00óra
Eredményhirdetés ideje, helye:2012. Július 6. Péntek 16.00 óraTolna, Városháza 7130 Tolna Hősök tere 1.

6. A tervpályázat díjazása
A tervpályázat díjazására 100.000 Ft áll rendelkezésre, melyet a Bíráló Bizottság a beérkezett pályaműveket figyelembe véve oszt szét a díjazott tervek között. Az időközben érkező felajánlások révén további díjak és különdíjak is kiadhatók.
1. díj: 50000 Ft
2. díj: 30000 Ft
3. díj: 20000 Ft

7. A Bíráló Bizottság tagjai
Elnök:Dr. Sümegi Zoltán Tolna város Polgármestere
Szakmai titkár:Mireider László település tervezőmérnök, Osztályvezető, Építési és Városfenntartási osztály, Tolna
Tagok:Lukáts István, építész, Tolna Város Főépítésze
Medvegy Gabriella DLA, építész, PTE PMMIK
Veres Gábor DLA, építész, PTE PMMIK
Sebestyén Péter Dla, építész
Udvardi Péter, Közlekedéstervező

8. A tervpályázati kiírás és mellékletei
A tervpályázati kiírás és mellékletei az Építész Intézet titkárságán átvehetőek. (Pécs, Rókus Utca 2. 1 emelet 110.)valamint letölthetők a http://pmmik.pte.hu/hir/_Megall-ok_ oldalról.

A pályázati anyag tartalma:
tervpályázati kiírás
légifotó (jpg)
tervezési terület (DWG)
helyszíni fotók

9. Helyszíni szemle, kérdések, válaszok
A helyszín megtekintése egyénileg.
A kérdéseket a konzultáción személyesen, valamint a megadott határidőig e-mail-ben lehet feltenni az auktor@freemail.hu címen.A válaszok 2012. május 31-tól az Intézet weboldalán Megáll-ok – hallgatói ötletpályázat menüpontja alól tölthetők le.

10. A tervpályázatok beadása
A tervpályázatokat kizárólag személyes úton lehet beadni, az Építész Intézet Titkárságán. Pécs, Rókus Utca 2. 1 emelet 110.
A beadásának határideje: 2012. Június 25. 16.00 óra
A beadásnak maradéktalanul teljesíteni kell a titkosságot, a szerzők személyére semmilyen utalás nem vonatkozhat.A pályázat minden munkarészét, illetve a zárt borítékot jeligével kell ellátni. A jeligének olyan szónak kell lennie, amely jellemzi a pályamű szellemiségét. A késve beadott, valamint a titkosságot sértő pályázatokat a Bíráló Bizottság a pályázatból bírálat nélkül kizárja. A formai követelményeket nem teljesítő pályaműveket a Bíráló Bizottság a pályázatból bírálat nélkül kizárhatja.

11. Tervezési program
A pályázó feladata az a főút Budapest felé vezető oldalán, a helyszínrajzon megadott területre a buszmegálló telepítése, és megtervezése. Az épület legyen a nagyságához képest meghatározó, emblematikusak, és a funkcionalitáson túl, adjanak új karaktert a városkapuként az érintett területnek. A tervezési terület szerves része az építmény közvetlen környezetének kialakítása, a gyalogos tengely városközpont felé történő elindításával. A buszmegálló épület legyen költségtakarékos és megvalósítható (a kivitelezés, megfelelő szakmai irányítás mellet hallgatókkal fog megvalósulni, nyári alkotótábor során), de a pályázat célja olyan friss, progresszív megoldások keresése, amelyek előremutató módon közelítenek ehhez az összetett építészeti problémához. A jelszerű megjelenésben a Tolnaiságnak /Hagyományok, jellegzetességek, sajátosságok/ valamilyen módon meg kell jeleni, ennek kifejeződését azonban a pályázóra bízzuk.Tolna városról egyéb információk, adalékok a város honlapján megtalálhatóak. /www.tolna.hu/

12. Beadandó munkarészek
A pályázatot álló formátumú A1 méretű lapon-, lapokon kell benyújtani, 3mm vastag habkartonra felkasírozva.A pályázó feladata eldönteni, hogy az adott kereteken belül hogyan mutatja be tervét, gondolatait, de fontos, hogy a terv értelmezhető legyen. Kötelezően beadandó rajzi munkarészek:
Helyszínrajz M 1:500
Alaprajz M 1:50
Metszet M 1:50
Látványtervek, perspektívák 
Makett M 1:100

Műleírás külön nem adható be, de a tervlapon magyarázó szöveg elhelyezhető. A pályázat beadandó elektronikus formában is. A pályázathoz mellékelni kell lezárt A/5 fehér borítékban a pályázó adatait (név, lakcím, telefon, e-mail) és a teljes pályázati anyagot (PDF fájlformátumban) tartalmazó CD-t.A tervlapot, makettet, és a lezárt borítékot a jeligén kívül semmilyen módon nem szabad megjelölni, a szerzőket feltüntetni, vagy személyükre utalást tenni. A pályaműveket nem kell becsomagolni, a különböző munkarészeket a jelige alapján lehessen összepárosítani.

13. A pályázatok nyilvánosságra hozása, pályázat utáni kezelése
A lezárt borítékokat a pályázat bírálata után nyitja fel a Bíráló Bizottság. Minden boríték – a nem nyert pályázatoké is – felbontásra kerül. Minden beadott – a kiírás feltételeinek megfelelő – pályázat kiállításra kerül a szerzők feltüntetésével a Tolna városának dísztermében.A Bíráló Bizottság a pályázatról összefoglaló zárójelentést készít és a díjazott munkákról külön értékelést ad.A kiíró fenntartja magának a jogot, hogy a pályázatot további kiállításokon, illetve egyéb módon bemutassa és népszerűsítse.A teljes tervpályázati anyag a kiíró tulajdonába kerül.A pályázó azzal, hogy pályázatát benyújtja, fenti feltételeket elfogadja.

Pécs, 2012. Május 20.

A Kiíró és a Bíráló Bizottság