Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Mérnöklét, Paramentesítő, Lelazula: blogot írnak a PTE mérnökhallgatói

Pókhálóból golyóálló mellény? Biomimetika! Sci-fi-brutalista és rózsaszín-labirintus építészet a YouTube-on, avagy hogyan kommunikál építészetet a videóklip; Halogatás ellen „paradicsomtechnika” – ez neked is beválik! Egyetemistaként a munka világában, avagy aki korán kel, aranyat lel – ez csak néhány téma a www.mernoknok.hu oldalon vezetett blogról, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) mérnökhallgatói írnak.

A címekből is kitűnik, hogy milyen sok terület iránt érdeklődnek, mennyi kérdés, újdonság, tapasztalat foglalkoztatja a leendő szakembereket. A főként lányokból álló bloggercsapat a kar női hallgatói számának, arányának növelése érdekében indított projekt nagykövetprogramjában vesz részt, írásaiban a mérnöki pálya hétköznapjairól, kihívásairól, a diákélet sokszínűségéből mutat hétről hétre új képeket.

Milyen ma a mérnöki szakma női szemmel, a mérnöknek tanulás, a mérnökké válás vonzó, érdekes, a nőknek is önmegvalósítást jelentő folyamat a XXI. században – e témákat állította a középpontba a tavaly a PTE MIK által mérnökök, mérnöknők, leendő mérnökök számára kiírt fotó-, poszter- és videópályázat, amelyre mintegy félszáz nevezés érkezett, köztük több férfi és külföldi hallgató pályaműve. Ehhez kapcsolódóan indult a mérnöknőket láttató blog a pályázati www.mernoknok.hu weboldalon. Ma a felület tartalmában már szélesebbre fókuszál, hiszen a projekt hatására elindult egyfajta gondolkodás, vita a mérnöki pályáról, a női szerepekről, a gátakról, az ösztönzőerőkről. A blogon a mérnöki pálya hétköznapjainak bemutatása mellett ugyanúgy megtalálhatók a hallgatókat foglalkoztató szakmai témák, mint a diákélet számos aspektusa.

A blog három rovatba rendezi a cikkeket: a Mérnöklét a szakmai jellegű írásokat és interjúkat foglalja magában, a Paramentesítő a leendő mérnökök magabiztosságát erősítő témákat rendszerezi. E felületen fogalmazhatják meg a kétségeiket, a kérdéseiket, a félelmeiket (pl. elég jó leszek-e, lesz-e munkahelyem stb.) és az ezekre irányuló esetleges megoldásokat a jövő szakemberei. A Lelazula rovat a (pécsi) diákléthez kapcsolódó gondolatoknak, tapasztalatoknak történeteknek ad helyet, akár a jövőbeni hallgatók eligazodását is segítheti a város, az egyetem „útvesztőiben”. A blogot kizárólag a PTE MIK hallgatói írják (a webes hátteret Proksza Manó mérnökinformatikus hallgató biztosítja), egy profi újságíró, Kis Tünde vezetésével az év elején jött létre a szerkesztőség. A munka egy közös tréninggel és a hallgatók felé irányuló kérdéssel indult: ez azt térképezte fel, hogy milyen témák foglalkoztatják a csoportot, így a válaszokból alakult ki a három rovat. A PTE MIK bloggerei között mérnökinformatikus (Fazekas Alíz, Frómann Kamilla, Horváth Kristóf), építőművész (Kozma Gyöngyvér és Vukovics Vivien), építész (Sánta Dóra), ipari termék- és formatervező (Sudár Fanni), szerkezet-építőmérnök (Tuzok Ramóna) és televíziós műsorkészítő hallgató (Kósz Bence) is van, és bár most kezdték a blogírást/podcastkészítést, mindannyian igen hamar ráhangolódtak erre az alapvetően humán tevékenységre, és hétről hétre érdekesebbnél érdekesebb témákat dolgoznak fel.

Egy építészhallgató például arra keresi a választ a cikkében, hogy az építészet stílusa hogyan befolyásolja a videóklipek megkomponálását, a klipben háttérként szolgáló épületek vonalvezetésével hogyan állítható párhuzamba a koreográfia: https://mernoknok.hu/sci-fi-brutalista-es-rozsaszin-labirintus-epiteszet-a-youtube-on-avagy-hogyan-kommunikal-epiteszetet-a-videoklip/. Egy másik hallgató a matematika és Földünk kapcsolatát vizsgálja, a cikkéből megtudhatjuk, hogy miként inspirálta egy hétköznapi bogáncs a tépőzár feltalálását: https://mernoknok.hu/pokhalobol-golyoallo-melleny-biomimetika/. Egy mérnökinformatikus lány cikksorozatban osztja meg a munka világában szerzett tapasztalatait: https://mernoknok.hu/egyetemistakent-a-munka-vilagaban-avagy-aki-koran-kel-aranyat-lel/, más a halogatás ellen, a koncentráció javítása érdekében ajánlja a „paradicsomtechnika” elsajátítását: https://mernoknok.hu/halogatas-ellen-paradicsomtechnika-ez-neked-is-bevalik/. De olvashatunk a fenntartható építészetet és az önellátást támogató Földhajókról, az Earthshipekről: https://mernoknok.hu/lakjunk-earthshipben-itt-a-foldon-fenntarthato-epiteszet-onellatas-i-resz/, mint ahogy egy Finnországban ösztöndíjjal tanuló leendő informatikus kalandjairól és az ottani egyetemen szerzett tapasztalatairól is: https://mernoknok.hu/finnorszag-rovaniemi-avagy-amit-meg-nem-tudtal-lappfoldrol/ . Egy televíziós műsorkészítő fiatal podcastekben segíti a leendő (és jelenlegi) pécsi egyetemisták tájékozódását a városban és az intézmény falai között: https://mernoknok.hu/nalunk-raersz-kesobb-ebredni-a-muszaki-es-informatikai-kar-bemutatasa/, és arról is megosztja a gondolatait, hogy mit hozott az életünkbe az online oktatás, ő hogyan éli meg ezt a változást: https://mernoknok.hu/ezektol-fosztott-meg-az-online-oktatas/. A kar hallgatói egyre inkább magukénak érzik a blogot, így azt hétről hétre gazdag tartalommal töltik fel.

Hogy te se maradj le a legújabb történésekről, beszámolókról, okosságokról, látogass vissza rendszeresen a www.mernoknok.hu oldalra. A legjobb, ha elmented a Kedvencek közé!