Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

MIK-es KÜLÖNDÍJAS az AxisVM Diplomaterv pályázaton

Az InterCAD Kft. által meghirdetett AxisVM Diplomaterv pályázaton a PTE MIK Építőmérnök Tanszék júniusban végzett Építőmérnök BSc. szakos hallgatója, BAKÓ DÁVID különdíjban részesült "Előregyártott vasbeton pillérvázas szerkezetű társasház  című diplomamunkájáért. Konzulense Szabó Imre Gábor kollégánk volt. 

A diplomamunkám feladata egy “előregyártott vasbeton pillérvázas szerkezetű társasház” tervezése volt.

Az épület közelítő méretei 51x24 m (1224 m2) alapterületű, mely földszint plusz négy emeletből áll. Az épület magassága közelítőleg 15,6 m.

Általános rasztertávolságok 5,8 és 6,5 m.

Fő témája egy VEM programmal (AxisVM X5) való modellezés, számítás és méretezés volt.

A legnagyobb kihívást a modellezés jelentette, a lehető legjobban közelíteni a valós fizikához. Egy teljesen monolit vasbeton épületet, a szinte teljesen merevnek tekinthető kapcsolatokkal viszonylag egyszerű modellezni. Az előregyártott épületekről ez már nem mondható el.

Kezdetben csak teszt modelleket építettem, ami könnyen ellenőrizhető, hogy tényleg a valósághoz közeli eredményeket kapom-e vissza.

  • Feszített körüreges pallók: egyirányban teherhordó szerkezetek, viszont a programban való héj elem nem, így pallónként felbontva, élmenti csuklók elhelyezésével sikerült valósághűen modellezni a födémrendszert.
  • Födém - gerenda kapcsolat: Mivel nincsenek össze vasalva, így elcsúszhatnak egymáson, ezért vonal-vonal kapcsolati elemmel kötöttem össze ahol a gerenda irányú komponest szabadra állítottam.
  • Gerenda - pillér kapcsolat: Peikko kapcsolati elemet alkalmaztam, a paraméterek ismeretében számítható volt a kapcsolat határnyomatéka és merevsége, amit rúdvégi csukló beállításaiban adtam meg.

Ezen ismeretekkel építettem volna meg a teljes modellt (meg is építettem feleslegesen), csakhogy a vonal-vonal kapcsolati elem megszakítja a többszintes pillér folytonosságát. Ezért a födémnek el kellett kerülnie a pillért, persze így a födém le csúszott a gerendákról, így még szükség volt a födém és a pillér közé egy kapcsolati elemre ami a vízszintes erőket veszi fel.

A többi már gyerekjáték volt, a lineáris és nemlineáris számítást a program végezte, a vasbeton méretező modullal pedig könnyen meghatározható volt a szükséges vasmennyiség.