Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

MIK PARTNERS Szakmai Nap a PTE MIK-en

Nincs egyetem ipar és nincs ipar egyetem nélkül – ezt már számos együttműködés, kutatás-fejlesztési projekt is bizonyítja. Az ipar részéről felmerülő igények és ehhez kapcsolódóan a tudomány, illetve az oktatás oldaláról jelentkező feladatok összehangolását helyezzük az idei MIK PARTNERS Szakmai Nap középpontjába, amelyet 2023. szeptember 28-án a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamarával közösen rendezünk meg karunkon. A 2018 óta zajló szakmai rendezvény célja a PTE MIK, valamint kiterjedt partnerhálózatának együttműködéséből származó eredmények bemutatása az oktatás, a kutatás-fejlesztés és az ipari innovációs tudástranszfer területét érintve. 

Idén több rangos program színesíti a szakmai napot: ekkor írják alá azt az együttműködést, amelynek keretében a Magyar Mérnöki Kamara támogatja, hogy az egyetem műszaki felsőoktatási képzései az Engineers Europe (korábbi nevén FEANI) által vezetett EEED (European Engineering Education Database) nyilvántartásába kerüljenek, megkönnyítve ezzel a külföldi hallgatók diplomájának elismerését az Európán kívüli országokban is. Ezen a napon ünnepeljük a pécsi környezetmérnöki képzés 30 éves évfordulóját, a karon tartja ülését a Duális Képzési Tanács országos szervezete, és ekkor alapítja meg a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamara (BVMK) a Fiatal Mérnökök Csoportja, Dél-dunántúli Régió elnevezésű szervezetét. A MIK PARTNERS biztosít méltó keretet a Dél-Dunántúli Építész Kamara az alkotó építészek és műveik megbecsülését szolgáló Forbát Alfréd Építészeti Díjának átadására is, mint ahogy egy nemzetközi program, a Join RiseMultiplier Event is rendezvényünket választotta találkozója megtartására. A nagyközönség számára is látogatható lesz a szeptember 28-án megnyíló, a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamara által szervezett plakátkiállítás a pécsi Széchenyi téren, amely a mérnöki hivatásra hívja fel a figyelmet. A kiállított színes poszterek a mérnöki, tervezői munka szépségét és fontosságát, valamint a mérnökké válás folyamatát mutatják be a város főterén.

Természetesen a MIK PARTNERS gerincét továbbra is a plenáris ülést követő szakmai előadások jelentik karunk képzéséhez igazodó 10 szekcióban. Az egyetemi és szakmai oktatók, az ipari partnerek idén is mintegy 100 – köztük több angol nyelvű – előadáson ismertetik és vitatják meg a szakterületükhöz kapcsolódó legújabb egyetemi kutatásokat és gyakorlati tapasztalatokat – mindezt természetesen a hallgatók részvételével.