Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Napelem rendszer a Pollackon

Napelem, mely egyszerre szolgál oktatási, kutatási célokat, és részt vesz az épület hatékony energia ellátásban is.

21 kW csúcsteljesítményű napelemes rendszert helyeztek üzembe 2014. szeptember 12-ével karunk oktatási épületrészének tetején.

2007-ben valósult meg a Kar épületeinek teljes rekonstrukciója. Ezzel az épületek minden termében biztosítottá vált az elődadások multimédia támogatása, valamint a Boszorkány utcai tömbben az oktatói és hallgatói notebook-ok vezeték nélküli használata. Az épület villamosenergia felhasználása egy évtized alatt, a technikai fejlődés következményeként és az egyre újabb és újabb elektromos fogyasztók megjelenésével jelentősen növekedett. A hosszú fenntarthatóság érdekében természetes és logikus igény, a megnövekedett terhek mérséklése. A többlet energia igény beszerzése / „megtermelése”, megújuló energia felhasználása egy pozitív válasz erre a problémára.

Az elkészült 87 db polikristályos napelemből álló rendszer kiépítése és működésének vizsgálata szorosan kapcsolódik a Műszaki Informatika Tanszék kutatásaihoz is. Ennek keretében az oktatók azt vizsgálják, hogy az épületek fűtés- és hűtésigénye milyen algoritmus szerint illeszthető az épületirányítási rendszer segítségével az épületdinamikai folyamatokba. Természetesen nem közömbös az sem, hogy a rendszer működésének köszönhetően az intézmény villamos áram költségei akár 10%-kal csökkenthetők.

A napelem rendszer kiépítését egy éves előkészítő munka előzte meg, az építése 2014. júliusában indult, és a napokban az átadást követően elindulhatott a működtetése. A beruházás a  KEOP-4.10.0/A/12-2013-0398 azonosítószámú, „Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar "A" épületszárnyának épületenergetikai fejlesztése” című pályázat keretében projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.