Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Nemzetközi BIM-es dobogón a MIK hallgatói csapata!

Újabb kiemelkedő helyezést értek el a MIK-es építész hallgatókból álló B+2D CSOPORT: Csabai Bence, Nagy Dániel, Szilágyi Dorottya! Ezúttal a MARKET Építő Zrt. Nemzetközi BIM-es versenyén II. helyezést ért el a csapat!

Összesen hárommillió forint pénzjutalommal és két hónapos szakmai gyakorlattal jutalmazta a Market Építő Zrt. a nyertes pályázatokat, amit egyetemista hallgatóknak hirdetett meg. A „Market 21 Days” elnevezésű szakmai kihívással a BIM-rendszer használatának fontosságát igyekezett tudatosítani a Market Építő Zrt., amely hazánk vezető építőipari vállalataként kiemelten fontosnak tartja a fiatal generációk szakmai képzését és fejlesztését.

Idén ősszel első alkalommal hirdetett szakmai pályázatot egyetemisták számára a Market Építő Zrt.  A felhívás a BIM-rendszer szakmai ismeretén alapult, amely a Building Information Modelling, vagy a Building Information Management kifejezés rövidítése. A rendszer alkalmazása esetén olyan 3D geometriából és ahhoz rendelt információból álló épületinformációs modell készül, mely segítséget nyújt a szakági tervezők munkájának összehangolásában, a tervdokumentáció minőségének javításában, különböző kivitelezést is támogató szimulációk elvégzésében, költségek elemzésében, vagy például a kivitelezés előzetes szimulálásán keresztül az ütemterv tökéletesítésében.

Az elmúlt években a Market Építő Zrt. innovációs törekvéseinek részeként sokat fejlesztett digitális felkészültségén és igyekeznek a BIM-rendszer alkalmazásában rejlő lehetőségeket kiaknázni. Szeretnének a rávilágítani a rendszer használatának a fontosságára és tudatosítani ezt az építőipar szereplőinek minél nagyon körében is; amire ez a hallgatói pályázat nagyon jó lehetőség volt, hiszen akik ma egyetemi hallgatók, azok holnap tervezők, kivitelezők, üzemeltetők lesznek.

A versenyre négy magyar egyetem (BME, SZIE YMÉK, SZE, PTE) és egy külföldi (KEA, Koppenhága) egyetem hallgatói adtak le anyagokat, akik végig nagyon lelkesen dolgoztak és már a kérdésfeltevés időszakában is rengeteg kérdéssel jelentkeztek, hogy minél pontosabb anyaggal tudjanak pályázni.

A három legjobb munkát egy négyfős szakmai zsűri választotta ki, közülük került ki a végső győztes. A zsűri tagjainak összeállításánál fontos szempont volt, hogy a pályaműveket a lehető legtöbb szempontból vizsgálva segítsenek javaslatukkal a győztesek kiválasztásában. Leginkább a hasznos, praktikus, előremutató, innovatív gondolatokat keresték, bármilyen területet is érintsen: legyen az BIM-menedzsment, tervezés vagy kivitelezés.

A formailag és tartalmilag megfelelő pályázatok értékelését a Market Építő Zrt. szakmai bizottsága végezte, a zsűri tagjai: Grátzer Szabolcs (BIM manager – Market Építő Zrt.); Karcag Kristóf (kivitelezési főmérnök - Market Építő Zrt.); Keszthelyi Kristóf (ügyvezető - Leantech Mérnökiroda Kft.). A hazai szakmai zsűri mellett részt vesz a pályázatok értékelésében a brit BIM Academy részéről Graham Kelly is, a virtuális kivitelezés nemzetközi szakértője.

A zsűri a kiértékelés alkalmával a teljes leadott anyagot együttesen áttekintette, majd egységesített pontozási rendszerrel, anonim módon pontozott mindenki. Kiértékelésük alapján nagyon sokszínű pályázati munkák születettek: voltak olyan anyagok, melyek egy-egy területen emelkedtek ki a többi közül (pl. projektmenedzsment vagy szoftverismeret szempontjából), mások egy meghatározott feladatra találtak igényes megoldást.

A beérkező pályázatokat a szakmai zsűri a következőképpen díjazta, mely elismeréseket Báthory Balázs és Grátzer Szabolcs adta át az ünnepélyes díjkiosztón:

1. helyezett: KARI CSOPORT (BME)

  • Rittgasszer Ákos
  • Kasztovszky Tamás

Nyereményük: 1 600 000 forint pénzjutalom

2. helyezett: B+2D CSOPORT (PTE)      

  • Csabai Bence
  • Nagy Dániel
  • Szilágyi Dorottya

Nyereményük: 900 000 forint pénzjutalom

3. helyezett: BIM4ce CSOPORT (BME)

  • Bakó Ágoston
  • Tóth Máté
  • Kovács Ádám
  • Tóth Kristóf
  • Orcsi Attila

Nyereményük: 500 000 forint pénzjutalom

A díjazottak a pénzjutalmon kívül mindhárom helyezés esetén lehetőséget nyernek két hónap szakmai gyakorlat elvégzésére a Market Építő Zrt. -nél (vagy annak valamely leányvállalatánál megállapodás szerint). A dobogósoknak emellett még alkalmuk lesz arra is, hogy pályázatukat prezentálják a Market Építő Zrt. menedzsmentjének.



Forrás:

https://www.market.hu/kategoria/1/aktualis/3040/a-market-epito-zrt-kihirdette-egyetemistaknak-szolo-palyazatanak-nyerteseit