Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

NER300 - pályázati felhívás alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákra és megújuló energiaforrásokra

Az Európai Bizottság demonstrációs projektek beruházási programja keretében pályázati felhívást tett közzé az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák fejlesztésére és megújuló energiaforrások hasznosítására. A pályázat célja az új kibocsátók számára elkülönített 300 millió kibocsátási egység értékesítéséből származó bevételekből az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megvalósítását elősegítő technológiák fejlesztését és piacképessé tételét szolgáló projektek támogatása. A program keretében ez a második kiírás, amely 100 millió kibocsátási egység piaci értékének, továbbá az előző pályázati kiírásból továbbgörgetett összegek erejéig támogatja a fent említett célokat.

Támogatható tevékenységek


1. A szén-dioxid-leválasztási és -tárolási (CCS) technológiákkal kapcsolatos demonstrációs projektek kategóriái (nyolc projekt kerül finanszírozásra, az alkategóriák közül mindegyikben legalább egy, legfeljebb három; összességében legalább három olyan projekt, amely a szén-dioxid tárolását sós vizet tartó víztartó rétegekben tervezi megvalósítani, illetve legalább három projekt, amely ugyanerre a célra kimerült szénhidrogén-telep használatát irányozza elő):
a. égetés előtti leválasztás, min. 250MWe (CCSpre);
b. égetés utáni leválasztás, min. 250MWe (CCSpos);
c. oxyfuel-eljárás, min. 250MWe (CCSoxy);
d. ipari alkalmazások:
i. finomítás;
ii. cementégetés;
iii. vas- és acélgyártás;
iv. alumíniumgyártás.

2. Az innovatív megújuló energia technológiákkal összefüggő projektek kategóriái (minden alkategóriából egy pályázat kerül finanszírozásra, összesen 34):
a. bioenergia (9 alkategória)
b. koncentrált napenergia (5 alkategória, min. 25MW)
c. napsugárzást hasznosító fotovoltaikus erőmű (3 alkategória, min. 20MWe)
d. szélenergia (4 off-shore és 2 on-shore alkategória, utóbbi min. 25MWe)
e. geotermikus energia (4 alkategória, min. 5MWe)
f. tengeri energia (3 alkategória, min. 5MWe)
g. vízenergia (1 alkategória, min. 20MWe)
h. megosztott megújuló energiagazdálkodás, intelligens villamosenergia-hálózatok (3 alkategória, min. 20+50 MWe LV és MV hálózat)

Pályázók köre:
A projektgazdáknak az alábbi kategóriák egyikének kell megfelelniük:
- egyéni piaci szereplőként, a projekt minden formáját vállalva, alvállalkozóval társulva vagy
- konzorciumban.

Beadási határidők:
A pályázat benyújtása 2 részletben történik; 
- 2013. május 15-ig a hazai pályázók beadják projektterveiket a megfelelő adatlap kitöltésével;
- 2013. május 31-ig kiválasztásra kerül az a legfeljebb három projekttervezet, amely Magyarország részéről továbbításra kerül az Európai Beruházási Bank (EIB) részére;
- 2013. július 3-ig az előminősítés során kiválasztott három projekt részletes dokumentációja kidolgozásra és az elektronikus rendszerbe való feltöltésre kerül az Európai Beruházási Bank (EIB) számára, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatja az Európai Bizottságot.
A magyarországi projektek előminősítését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság-fejlesztésért, Klímapolitikáért és Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Helyettes Államtitkársága végzi, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával.
Az előminősítéshez az NFM honlapján, jelen kiírás mellékleteként elérhető előminősítési adatlap kitöltése és benyújtása szükséges, amelynek a következőket kell tartalmazni:
- a tervezett projekt leírása (technológia bemutatása, annak innovatív jellege, hatásfoka, termékpálya leírás, költség-haszon elemzés, releváns költségek bemutatása, teljesítményegységre eső ráta nagysága A releváns költségek, illetve a teljesítményegységre eső ráta meghatározása megtalálható az a Bizottság 2010/670/EU számú határozatában., nemzetgazdaságra gyakorolt rövid és hosszú távú hatás);
- megvalósítás tervezett ütemezése;
- megvalósítás költségvetése és az EIB által finanszírozott részen felüli pénzösszeg lehetséges forrása(i), a projekt keretében előfinanszírozási igény felmerül-e;
- szükséges engedélyek és ezek előrehaladási állapota.
A projekt összefoglalókat a NER300@nfm.gov.hu email címre kell elküldeni.
Az adatlap benyújtási határideje: 2013. május 15.

A pályázat elbírálási szempontrendszere
A pályázat szigorú technikai, pénzügyi és megvalósítási feltételeket szab, ezek közül a legfontosabbak:
- A közzétett pályázati kiírás csak új, innovatív technológiákat tartalmazó beruházások megvalósítását támogatja
- A részvétel egyik fontos kritériuma a beruházás megvalósításához szükséges hatósági engedélyek beszerzésének és a pénzügyi előkészítettség előrehaladottsági állapota. Garantálni kell, hogy az engedélyeztetési eljárás lehetővé teszi a beruházások legkésőbb 2018. jún. 31-ig történő üzemszerű működésének megkezdését.
- A CCS-projektekben részt vevő erőművek áramtermelő kapacitásának el kell érnie a 250 MW-ot, és azokat úgy kell kialakítani, hogy a saját szén-dioxid kibocsátásuknak legalább 85%-át leválasszák

A pályázat hivatalos honlapja és további információk: 
http://www.ner300.com
http://ec.europa.eu/clima/funding/ner300/index_en.htm (kérjük, vegyék figyelembe, hogy a honlapon a kiírás dokumentumai alatt találhatóak az egyes alkategóriákra vonatkozó technikai jellegű dokumentumok)
Pályázati kiírás 
A EB 2010/670/EU számú határozata

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok:
A NER300 program háttere és a kiírás alapjai
NER 300 pályázat_hazai szakasz
NER300 pályázati előminősítési adatlap
NER300pályázati felhívás_II_honlapra_v2