Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Össztűz - Lobbantsd lángra a fantáziádat!

A Budapesti Kommunikációs Főiskola köztéri művészeti pályázatot hirdet, amelyen művészeti és műszaki felsőoktatási intézmények hallgatói vehetnek részt. A pályázat célja, hogy olyan kortárs művek számára teremtsen felületet, melyek valamilyen módon a tűz-tematikához kapcsolódnak. A műveket nagyszabású piknik és kiállítás keretében mutatják majd be a nyilvánosságnak.

A tűz mint médium a decollage eljárásaival jelenik meg a kortárs művészetben, ahol a mai napig jelen van. A tűz ellentmondásos jelenség. Egyszerre személyes és univerzális, melegít és büntet. Egyaránt kapcsolódik a megfoghatatlanhoz és a materiálishoz, ezért tud megfelelni a kémikus és a filozófus, a tanult ember és az álmodozó számára is, írja Gaston Bachelard. Mindezek lehetővé teszik a tűz megjelenését akár a Public Art, a helyspecifikus művészet, az intézménykritika, a New Genre Public Art, a művészet mint köztér (Art as Public Space), de a kortárs szobrászat médiumaként is.

A pályázat feltételei:
A pályázaton részt vehetnek művészeti felsőoktatás (megkötés nélkül pl. szobrász, intermédia, kerámia, festészet stb. szakok), és a témához kapcsolódó műszaki felsőoktatás területeinek (pl. építész, energetikai mérnök, építőmérnök, szerkezettervező, építészmérnök stb. szakok) végzett, és jelenlegi hallgatói, egyénileg vagy csoportosan.
A pályázat egyfordulós, névaláírásos. A pályázatra egyénileg, vagy a fent megnevezett szakterületek képviselőiből alakuló csoportok terveit várják. Egy pályázó, vagy csoport több pályamunkát is benyújthat.

A pályázat célja:
Felületet teremteni olyan kortárs művek megvalósítására, melyek valamilyen módon tematizálják a tüzet, továbbá nagyszabású piknik és kiállítás keretében mindezeket bemutatni a széles körű nyilvánosság számára. Helyszín: a Békásmegyeri Tűzoltóság udvara. (Cím: 1039 Budapest, Ipartelep u. 9.) Az épület nagyon érdekes területen, egy lakótelep és egy falusias, családi házas övezetben terül el. A helyszínről készült fotók megtekinthetőek a www.ossztuz.blogspot.com oldalon.

A munkák tervezésénél két lehetőség közül választhatnak a jelentkezők:
- egy kisebb munka tervezése, amihez maximum 2000 db (5 raklap) kisméretű tégla és 1 m³  tűzifa elegendő,
- vagy egy nagyobb munka tervezése, amihez maximum 6000 db (15 raklap) kisméretű tégla és 3 m³  tűzifa elegendő.
A tervezésnél a jelentkezőknek érdemes figyelembe venni a következőket:
- A pályázatra olyan alkotások terveit várják, amelyek használják a rendelkezésre álló anyagokat (tégla, fa) valamint a tüzet, és figyelembe veszik a megvalósítás közvetlen vagy tágabb környezetét, vagyis kontextusfüggőek.
- A pályaművek műfaji megkötés nélkül tematizálhatják a tűzhöz kapcsolódó különböző jelenségeket; pl. a helyszínen dolgozók, a környéken lakók, vagy általában az ember tűzzel való kapcsolatát; a tűz különböző funkcióit vagy a társadalom egészét érintő kérdéseket, stb.
- A mű részét képezheti az előkészítő munkáktól a helyszínről való levonulásig tartó szakaszok mindegyike (pl. az építést megelőző folyamat, az építés, a működtetés, a működés közben létrehozott látvány, az építményekben kialakított felületek, kiégetett művek installációja dokumentáció, riportok, performance, workshop stb.)
- A téglákból való építést kötőanyag felhasználása nélkül kell megoldani- Az alkotások nem jelenthetnek közvetlen balesetveszélyt a résztvevőkre, nem okozhatnak maradandó károsodást a helyszínen, amit az eredeti állapotba kell visszaállítani a pályázat végeztével. (2011. október. 23.)

A kivitelezés időpontja
2011. október 21-22, ami a publikum számára nyitott.  
Esőnap október 28-29.

A pályázaton való részvétel ingyenes. A díjazott pályázatok megvalósítási lehetőséget, ill. sajtómegjelenést nyernek. A zsűri által megvalósításra kiválasztott pályázati tervek a rendelkezésre bocsátott téglán és faanyagon felül számla ellenében, maximum 20.000 Ft értékig anyagköltség hozzájárulásban részesülhetnek. 

Workshop
A pályázathoz kapcsolódóan workshopot szerveznek, ahol lehetőség lesz a témával kapcsolatos kötetlen beszélgetésre, az érdeklődők feltehetik kérdéseiket, alkotótársakat találhatnak, megismerhetik a pályázat helyszínét és ellenőrizhetik az ötleteik kivitelezhetőségét. 
A pályázatokat különböző szakterületeket képviselő zsűri bírálja el.

A zsűri tagjai:
Golda János építész, Kocsis Zsuzsa festő, Koleszár Ferenc keramikus, Néma Júlia keramikus

A jelentkezés és a pályázat menete:
A pályázaton, valamint a workshopon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció. Regisztrálni a letölthető regisztrációs lap kitöltésével, és az ossztuz@bkf.hu e-mail címre való elküldésével lehet. 

Regisztrációs határidő:
2011. szeptember 16., éjfél. A pályázattal kapcsolatos kérdéseket szeptember 22-ig e-mailben tehetik fel az érdeklődők.További információk, a pályázati kiírás és a regisztrációs űrlap elérhető a www.bkf.hu/ossztuz oldalon.