Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Őszi programok Wuhanban - Biennálé, konferencia, innováció

A Hubei University of Technology partneregyetem meghívására 2019 novemberében a kínai Wuhan városába látogatott az Építész Szakmai Intézet képviseletében prof. dr. Medvegy Gabriella dékán, dr. Rétfalvi Donát Intézetigazgató és Varjú Kata ötödéves építőművész MA hallgató, illetve részt vett az eseményen prof. dr. Hutter Ákos, aki külképviseleti feladatokat lát el a wuhani HBUT, School of Arts and Design partner intézményben.

A szakmai programsorozat első állomása az 5. alkalommal megrendezett Wuhan Biennálé és Design Day megnyitó ünnepsége volt november 1-én. A rendezvény helyszínét a Qingdao Luping and Packing Factory biztosította, melyet 1905-ben alapítottak. Mára egyike Wuhan azon korai ipari épületeinek, mely megőrizte egykori formáját. Felismerve az építészeti örökség fontosságát, az épületet védelem alá helyezték, továbbá új funkciót kapott, mely az átalakítási koncepcióval és a kivitelezés minőségével elnyerte az „UNESCO 2019 Asia-Pacific cultural heritage protection honor award” díjat. 

A kiállítással egybekötött rendezvényen a Hubei University of Technology - School of Art and Design számos alkotással vett részt, melyet a Hubei University of Technology oktatói és nemzetközi vendégeik közösen tekinthettek meg.

A rendezvény fő kiállító termében Zhang Qian (PTE MIK Breuer Marcell Doktori Iskola doktorandusza, HBUT, innovation class oktatója) és Wu Hao közös ötletterve is látható volt, melynek témája Wuhan Nanhu területfejlesztése, s mely elnyerte az első Wuhan Creative Design verseny III. díját.

A programsorozat november 3-án folytatódott a Hubei University of Technology School of Art and Design épületében, ahol a „2019 Wuhan Design Day” rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a 2019. évi „Design és oktatás a fenntartható városfejlesztésben” című nemzetközi konferencia és kiállítás került megrendezésre. Az eseményre meghívást kapott egyetemek között szerepelt többek közt a Pécsi Tudományegyetem, a Sanghaji Szépművészeti Akadémia, az Indonéz Nemzeti Egyetem, a francia Art and Design Academy Dijon, a Tshighua University Pekingből és a Wisconsini Egyetem. 

Liu Defu, a Hubei University of Technology elnöke köszöntője indította a konferenciát, melyben szívéjes üdvözletét és köszönetét fejezte mind a kínai, mind a külföldi előadóknak.

Prof. dr. Hutter Ákos (PTE MIK, az Innovation Class vezetője - HBUT) köszöntő beszédében kihangsúlyozta a két egyetem közötti együttműködés valamint az új alapítású nemzetközi oktatási programok fontosságát. Az ünnepélyes köszöntőbeszédeket követően sor került két új joint programról szóló valamint doktori iskolai együttműködési megállapodás aláírására, mely Karunk és a HBUT között köttetett.

A meghívott nemzetközi előadók között szerepelt dr. Rétfalvi Donát és Varjú Kata, akik két, az Építész Szakmai Intézethez köthető fenntartható projektet prezentáltak.

A Hungarian Nest+ prototípusház (mely a Solar Decathlon Europe nemzetközi építészeti innovációs versenyen kiemelkedően szerepelt) felhívja a figyelmet a környezettudatos építészet- és a tervezői felelősségvállalás fontosságára a 21. századot érintő klímaproblémák tükrében.

A „Lakni Kell” projekt Szintén Bianka PTE-MIK BMDI doktoranduszhoz köthető, aki a projekt által két, napjaink társadalmi problémáit érintő kérdésre kereste a választ, miszerint: Teremthetünk-e egy új kommunikációs eszközt? Továbbá hogyan reagálhatunk a 21. század közösségeit érintő problémákra az építészet nyelvén?

A prezentációban bemutatott projektek a campus aulájában rendezett kiállításon is bemutatásra kerültek többek között a PTE MIK - HBUT közös alapítású Innovation Class alkotásaival közösen.

dr. Rétfalvi Donát