Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

OTKA – NN

Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) Bizottsága pályázatot hirdet nemzetközi együttműködésen alapuló alapkutatások támogatására.

A pályázat célja: Nemzetközi együttműködésen alapuló, kiemelkedő eredményeket ígérő alapkutatások támogatása.

A pályázat általános feltételei: A pályázatot egyidejűleg a magyar kutatónak az OTKÁ-hoz, a külföldi társpályázó(k)nak pedig az illető ország(ok) kutatási alapjához/alapjaihoz kell beadnia. Az OTKA-hoz pályázó magyar pályázónak, a pályázat beadásának időpontjában, PhD fokozattal (oklevéllel) kell rendelkeznie és magyarországi kutatóhelyhez kell kötődnie. A pályázat csak akkor támogatható, ha a hazai pályázatot az OTKA, a külföldi pályázatot pedig a külföldi ország kutatási alapja egyidejűleg támogatja. A külföldi fél támogatási döntéséről szóló hivatalos igazolásnak az OTKA pályázat benyújtása időpontját követő 9 hónapon belül az OTKA-hoz meg kell érkeznie.Egy pályázó egyidejűleg legfeljebb két OTKA által támogatott kutatásban lehet kutatásvezető. A pályázó kutató(k)nak a pályázatban nyilatkozniuk kell az összes érvényben lévő támogatásukról és folyamatban lévő más pályázataikról. A pályázathoz - éves bontásban is - csatolni kell a megvalósítandó kutatás programját, pénzügyi tervét, várható eredményeit, a részt vevő kutatók eddigi tevékenységének leírását. A 2008-2012. között OTKA-támogatásban részesült pályázóknak a támogatott kutatásban elért eddigi eredményeit az értékelésnél figyelembe veszik.

Pályázható juttatások: A pályázaton elnyert támogatás kizárólag az együttműködés és a közös kutatás költségeire fordítható. A kutatásban alkalmazni tervezett kutatók (doktoranduszok, doktorjelöltek, posztdoktorok) munkabérének, kisebb műszerek, berendezések, kutatási segédeszközök beszerzésének, a kutatási eredmények konferencián történő ismertetésének költségei is tervezhetők. Mindezeket részletesen az adott évre aktuális Pályázati Útmutató és a benne szereplő „OTKA támogatási szerződések teljesítésének szabályai” tartalmazzák. A fogadó intézményt - általános költségekre (rezsi) - a kutatási támogatás közvetlen költségekre eső összegének 20 %-a illeti meg, ezen belül az általános költség egynegyedét tudományos információk beszerzésére (könyvtár, adatbázis) kell fordítania. A támogatási összegen belül további 5% összeg erejéig, a vezető kutató rendelkezése alapján, a kutatással kapcsolatos egyéb (telefon, Internet-használat, irodai adminisztráció) rezsi jellegű költségek is elszámolhatók.Az együttműködésre alapozott kutatási pályázatok javasolt futamideje 3 év, de illeszkednie kell mindkét partner pályázati rendszeréhez. A maximális támogatási idő 4 év. A megpályázható összegnek felső korlátja nincs, de a támogatási igényt célszerű összevetni az OTKA egyéb pályázataiban (K, NK) leírt szempontokkal. A megalapozatlan vagy túlzó költségterv kizáró ok.

A pályázat benyújtása: Pályázni az OTKA elektronikus pályázati felületen (EPR) lehet, amely a rendszeres OTKA kutatási pályázatok kitöltési útmutatójával együtt az OTKA honlapján (www.otka.hu) elérhető. A benyújtás folyamatos, a támogatott kutatások kezdete a beadást követő 6 és 18 hónap között várható. A pályázatok elbírálása évente két alkalommal történik. A február 8-án 17:00 óráig az EPR-ben véglegesített, és február 15-i postabélyegzővel postára adott pályázatok értékelése várhatóan május végéig megtörténik. A szeptember 10-ig az EPR-ben véglegesített, és szeptember 17-i postabélyegzővel postára adott pályázatok értékelése várhatóan november végéig megtörténik. Az OTKA Bizottság döntésének időpontja a benyújtott pályázatok számának függvényében alakul. A döntésről a pályázók írásban kapnak értesítést.

Részletes információ: http://www.otka.hu/palyazatok