Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Pályázati felhívás Erasmus tanulmányi ösztöndíjra a 2013-2014-es tanévre

Az Európai Unió LLP/ERASMUS programjának keretében a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai kara pályázatot hirdet Erasmus hallgatói mobilitásban való részvételre.

A pályáztatás időtartama:  2013. február 11.- 2013. március 18.

A pályázati kiírásban szereplő egyetemek és a pályázható helyek száma

 

Ki pályázhat Erasmus tanulmányi támogatásra?

  • a Pécsi Tudományegyetem államilag elismert oklevelet, vagy más, egyéb felsőfokú képzettséget (max. doktori szintig) nyújtó képzésén hallgatói jogviszonnyal rendelkezik – AKTÍV (nappalis, levelezős, doktoris, államilag finanszírozott és költségtérítéses).
  • még nem vett részt az Erasmus tanulmányi célú mobilitási programban (önfinanszírozóként sem),
  • jó tanulmányi eredményekkel és nyelvtudással rendelkezik
  • az Erasmus félév megkezdésekor két lezárt félévvel rendelkezik
  • valamely, a programban részt vevő ország állampolgárai vagy valamely részt vevő országban tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, mint menekült, hontalan vagy állandó lakos.

A hallgató tevékenysége a fogadó országban:

Erasmus tanulmányi célú ösztöndíjat kizárólag a következő külföldön végzett tevékenységre lehet megítélni: teljes időben végzett felsőoktatási alap- vagy továbbképzés, ideértve a szakdolgozatírást (de kizárva a kutatási tevékenységet, amely nem képezi részét egy bizonyos szaknak), amely elismert diplomához vagy fokozathoz vezet, egy Erasmus University Charterrel rendelkező intézményben.

Pályázathoz mellékelni kell:

- Erasmus jelentkezési lap - átvehető a PTE PMMIK Tervezési és Építészeti Ismeretek Tanszéken, 7624 Pécs, Rókus u. 2. K110

- az eddig elvégzett félévek tanulmányi eredménye

- nyelvvizsga bizonyítvány másolata/nyelvi készséget értékelő lap

- a szaktanszék támogató nyilatkozata

- rövid leírás arról, hogy a hallgató hogyan tervezi beilleszteni a külföldi programját az itthoni tanulmányaiba – motivációs levél

Jelentkezési időszak

2013. február 11. - 2013. március 18.

Pályázat leadási helye: 

A pályázatot a vonatkozó dokumentumokkal személyesen kérjük eljuttatni: 

dr. Medvegy Gabriella 

PTE PMMIK Tervezési és Építészeti Ismeretek Tanszék

7624 Pécs, Rókus u. 2. 1. em. K110.

További információ és a jelentkezés lap elérhető:

Varga Judit

PTE PMMIK Tervezési és Építészeti Ismeretek Tanszék

7624 Pécs, Rókus u. Rókus u. 2. 1. em. K110. 

telefonszám: 23778-es mellék

email:vargajudit@pmmik.pte.hu

 

Fontos tudni!

Az ösztöndíj hozzájárulás a külföldi tanulmányi időszak többletköltségeihezA megélhetéshez a legtöbb országban havi 400-600 euró körüli összeg szükséges minimálisan.

Az ösztöndíj mindenkori mértékének megállapítása az Európai Bizottság, illetve a Tempus Közalapítvány által meghatározott irányelvek szerint történik. Összege várhatóan 300-420 euró között változik, országonként eltérően.

A felsőoktatási tanulmányai alatt egy adott hallgató csak egyszer kaphat külföldi Erasmus tanulmányi periódusra, és egyszer kaphat Erasmus szakmai gyakorlati periódusra ösztöndíjat.

A fogadó egyetemek regisztrációs/ adminisztrációs díj befizetésére kötelezhetik a hallgatót. Ezeket a díjakat az adott ország hallgatóitól is kérik tehát nem külön az Erasmus hallgatókra vonatkozik csak, ezen információk megtalálhatóak a fogadó egyetem honlapján az Erasmus bejövő hallgatókra vonatkozó jelentkezéssel kapcsolatos információk között.

Fontos hangsúlyozni az elbíráláskor, hogy közvetlenül a diplomavédés előtti végzős hallgatóknak mindkét egyetemen beiratkozott hallgatónak kell lenni a teljes Erasmus ösztöndíj alatt és nem szerezheti meg az abszolutóriumot sem a diplomáját.

Az időtartam minimum 3 hónap vagy a fogadó intézmény szemeszterének időtartama.

A hallgatói mobilitásnak 2013. szeptember és 2014. augusztus között kell megvalósulnia.

Az ösztöndíjat elnyerő hallgató a kiutazás időszakára kedvezményes tanulmányi rendet kérhet, kint teljesített kurzusainak elismerését kérheti.

Az Erasmus program minőségi tanulmányoknak kíván keretet biztosítani, ennek megfelelő elvárás a fogadó intézménynél minimum 3 kurzus elvégzése 15 kredit értékben.

A pályázatokat a Kari Bizottság véleményezi és rangsorolja, ennek várható ideje: 2013. március 30.

A támogatások megítélésének tervezett időpontja: 2013. április