Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

PET-thing

A PET palack, mint talált tárgy képezi egyetemünk két doktorandusz hallgatója által tervezett bútor alapját. Egy új elem bevonásával válik a hulladékból bútorelem.

 

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap az újrahasznosítás kérdése. Itthon is kezd beépülni a társadalom tudatába, mindennapjaiba a szelektív hulladékgyűjtés. Az újrahasznosítható PET palack tárolására és újrafelhasználására nyújt alternatívát a PET-THING ülőalkalmatosság.
A felhasználó a saját háztartásában felgyűlt PET palackokat tudja belecsavarni a felfordított falemezbe, majd miután ’feltöltötte,’ kész a kültéri/beltéri pad. A PET palack terhelhetősége kiváló, így akár sakktábla szerűen is becsavarhatóak a raszterbe.

A kupakoknak szánt mélyedést számítógép által vezérelt (CNC = Computer Numerical Control) marófej távolította el a tömbösített fatáblából. Ez a fajta szubtraktív gyártástechnológia előnye, hogy nincs szükség szerszám legyártására, a cserélhető marófej maga a szerszám. A felhasznált gép három tengelyen működik, mely felhasználhatósága korlátozott, Z tengely mentén csak konvex felületek hozhatók létre, míg egy 5 tengelyes maró esetében az említett tengely mentén konkáv térbeli felületek is kialakíthatók. Így az előre bemodellezett szerszámpályának köszönhetően a kupakok alsó síkja megegyezik a lemez alsó síkjával, helyük pedig a kiszerkesztett raszter csomópontjain található. A virtuális, léptékhelyes modell elkészítésével közeli képet kaphat a tervező a megvalósítandó prototípus arányairól, szerkezeti problémáiról, így idő és pénz spórolható a gyártás során.

A PET-thing Kozák Barnabás és Mátételki Ákos munkája. Legközelebb az additív gyártástechnológia egy-egy produktumáról lesz szó. 

„A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.” 

Mátételki Ákos