Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

SIMONYI HACKATHON 2022

A mainstream oktatásba bekerülő technológiák közül sok digitális, és az oktatási intézményekben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy segítsenek ezen új technológiák elsajátításában. A „csúcstechnológiák” mellett új, egymástól különböző tudományterületeken használt technológiák bevonásával bizonyíthatjuk azt is, hogy a sokszínűség ezekben a tanulási fázisokban fokozza a kreativitás kibontakozását. Illetve segít abban, hogy a hallgatók rejtett képességeit a felszínre hozza, és a csapatkohéziós folyamatokat ezzel támogassa a különféle projektfeladatokban.

Emiatt alakítottuk ki mi is a PTE Közgazdaságtudományi Karán (PTE KTK) a Hackathon kurzust, amely során az esemény előtti héten online feladatokon és tananyagon keresztül készítjük fel a hallgatókat a 1,5 napos személyes jelenléttel zajló intenzív fejlesztőmunkára.

Miért Cleantech?

A Cleantech egy általános kifejezés, amely a környezetbarát gyakorlatok és technológiák széles skálájára utal. Minden olyan folyamat, termék vagy szolgáltatás, amely jelentős energiahatékonysági fejlesztésekkel, az erőforrások fenntartható felhasználásával vagy környezetvédelmi tevékenységgel csökkenti a negatív környezeti hatásokat ide sorolható. Napjainkban számos környezeti és társadalmi problémával nézünk szembe, amelyek megoldása egyre sürgetőbb. Ezért is választottuk a Cleantech fókuszt, mert hisszük, hogy a változás itt és így kezdődik. A jövő vezetői ötletelnek, gondolkodnak és teszik meg az első lépéseket annak érdekében, hogy azok a rémisztő képek, amiket lefestenek csak képek maradjanak.

Hackathon az együttműködés jegyében

Ebben a félévben a Hackathont a a Cleantech and Green Economy Research and Innovation Center inspirálta, azonban számos partner állt be a kezdeményezés mögé. A PTE Műszaki és Informatikai Kar (MIK) mérnök hallgatói bázisával komoly szakmai támogatást jelent az esemény és a vegyes, multidiszciplináris csapatok számára. A téma és az esemény iránti elköteleződésüket az is mutatja, hogy a Hackathon ebben az évben a népszerű Pollack Expo keretében is zajlik. A PTE MIK mellett a PTE Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Főosztálya (KTTF) is segíti a rendezvényt a szakértői sávban.

A PTE egységei mellett a vállalati partnerek is jelentős szerepet kapnak, a KONTAKT-Elektro Kft., a Körber, a Lafarge, az MKB Consulting, az MVM, az OTP Mobil és a Terrán a problémák definiálásban is részt vett, valamint szakértőkkel és zsűritagokkal támogatja a második nap délutáni blokkját, amely a PTE mentorai mellett komoly szakmai segítséget jelent a versenyzőknek.

Az Input Program Pécs pedig a záró pitchre való felkészítésben vállalt szerepet.

Net zéró és ami ahhoz kell

Net zéró és ami ahhoz kell címmel Dr. Ács Barnabás, a PTE KTK Alumnusa tartja a keynote, inspirációs előadást az eseményen. Barnabás nem csak arról mesél, hogy milyen úton jutott el a London Stock Exchange Group értékesítési stratégia globális vezetői pozícióig Fenntartható pénzügy és befektetés területen, hanem arról is, mit kell tudni a klímaváltozásról, s ennek vállalati működésre gyakorolt hatásáról. Számba veszi azt is, mire kell figyelni akkor (többek közt majd a csapatoknak is), amikor megoldásokon gondolkodunk, vagyis milyen kihívások várnak ránk e kapcsán.

Mi a Hackathon?

A hackathon egy olyan rendezvény, ahol kreatív, nyitott gondolkodású, vállalkozó szellemű, különböző szakterületek képviselői találkoznak, és egy napon keresztül – egy intenzív fejlesztői sprint keretében – közös erővel alkotnak meg valamilyen megoldást egy adott iparág, technológia vagy megfogalmazott kihívás témakörében. Ebben a szemeszterben a fő kihívás témája a Cleantech, mely kapcsán a csapatok inspiratív tartalmakat és problémafelvetéseket kapnak, melyek már a téma előzetes megismerésére ösztönzik őket, hogy az esemény előtt el tudjanak mélyülni a kihívásban.

A cél egy MVP, azaz Minimum Viable Product – minimálisan működőképes termék (termék demo verziója, s NEM prototípus) – megalkotása a rendezvény ideje alatt, ezzel támasztva alá az ötlet, az elgondolás életképességét.

A csapatok sok esetben – akár önszorgalomból, akár a felhívás részeként – a hackathont követően is tovább dolgoznak az MVP-n, mígnem egy végleges, piacképes megoldást hoznak létre. A további munkát segítendő a csapatok részt vehetnek a PTE Közgazdaságtudományi Karán működő Simonyi BEDC Vállalkozásfejlesztési Központ Simonyi Inkubációs Programjában, illetve projektjükkel a PTE-n kifejlesztett openup.pte.hu innovációs platformon is megjelenhetnek, amelyről a hackathonon tájékoztatót kapnak.

PROGRAM

2022. február 23.

14:00-14:15 Köszöntő

14:15-15:00 Pitch tréning – Kuczkó Anikó (Input Program)

14:30-15:30 Keynote – Dr. Ács Barnabás (London Stock Exchange Group)

15:45-18:00 Csapatmunka (Problémakeresés/probléma feltárás; Problémaszelektálás/ problémafinomítás)


2022. február 24.

8:00-8:15 Köszöntő

8:30-13:00 Csapatmunka (Megoldáskoncepciók vázlat készítése; MVP készítés)

13:00-14:00 Szakértői validáció I.

14:00-15:00 Szakértői validáció II.

15:00-16:00 Csapatmunka: Felkészülés a pitch-re

16:30-19:30 „Pitch" prezentációk

19:30-20:00 Eredményhirdetés

Fókuszban…

A hallgatók munkáját problémafelvetésekkel is segítjük. Ebben a félévben ezek a következők:

• Fókuszban: Zöld megoldások a funkcionális területeken egy termelő vállalat esetében - Milyen megoldásokat tudnál kitalálni, amivel a gyártósorok energiafogyasztását, alapanyag igényét csökkenteni, a gyártás során használt megújuló forrásból származó energia arányát pedig növelni lehetne?

• Fókuszban: Tömegközlekedés - Milyen megoldásokkal tudnád elősegíteni, hogy az utasok minél nagyobb százaléka használjon elektronikus jegyet? Milyen app-ot, jegyautomatát vagy egyéb megoldást javasolnál, ezek energia szükségletét hogyan fedeznéd minél nagyobb részben megújuló energiával?

• Fókuszban: Rezsicsökkentés, okosotthon - Ezen technológiai lehetőségeket kihasználva hogyan tudnád ezeket a célokat elérni, mindamellett, hogy komoly figyelmet fordítasz a sokak számára bonyolultnak tűnő okosotthon rendszerek felhasználó-barátságára is?

• Fókuszban: Parkolás - A modern technológiák, helymeghatározás, forgalmi adatokról szóló Big Data és egyéb források segítségével hogyan tudnál a parkolási helyzetet segítő megoldásokat létrehozni akár az autósok, akár a városfenntartók irányába?

• Fókuszban: Testi fogyatékossággal élők - Milyen, az okosvárosok koncepciójába illeszkedő megoldásokat tudnál javasolni – legyen az egy applikáció, városrendezési elképzelés vagy új szolgáltatás – amivel az ő mindennapi közlekedésüket tudnád megkönnyíteni?

• Fókuszban: Ételszállítás - Milyen megoldásokat tudsz javasolni, akár a futárok, szállítócégek, akár a fogyasztók irányába, amelyek elősegíthetik, hogy az ételszállítás minél kevesebb energia és károsanyag kibocsájtással járjon?

• Fókuszban: Közétkeztetés - Hogyan tudnád elérni, hogy a költséghatékonyság szem előtt tartásával az étkeztetéshez szükséges alapanyagok minél környezet barátibb módon kerüljenek beszerzésre, szállításra, tárolásra és felhasználásra?

• Fókuszban: Közösségi közlekedés - Hogyan tudnád ezeknek az utazási módoknak az ökológiai lábnyomát minél inkább lecsökkenteni? Ne szorítkozz a használt járművekre, a megoldási javaslatodba az őket kiszolgáló infrastruktúra (reptér, vasúti megálló, kikötő) esetében használható zöld megoldásokat is vedd figyelembe!

• Fókuszban: Közintézmények - Hogyan tudnád ezeket a régi épületeket költséghatékony módon minél energiatakarékosabbá, környezetbarátabbá tenni?

• Fókuszban: Hulladékfeldolgozás -. Hogyan lehetne – akár személyes, akár egész városra, régióra kiterjedő módon – a termelődő hulladék mennyiségét csökkenteni, a meglévő hulladék felhasználását – akár újrahasznosítva azonos célra, akár valami teljesen más projekt/folyamat keretein belül – elősegíteni?

Amennyiben kérdése van, kérem keressen minket a simonyibedc@ktk.pte.hu email címen. A Hackathonról további részletek, korábbi videók és képek a honlapunkon érhetők el:https://cal.ktk.pte.hu/hu/bedc/programok/simonyi-hackathon-otletverseny


Kapcsolódó tartalmak