Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

TDK - Inspiráció

Az OMDK 2013-as országos versenyén az Építész szekcióban 1. helyezést elért hallgatónk ajánlása

A Tudományos Diákköri Konferencia célja, hogy segítséget nyújtson a hallgatóknak az iskolai feladatokon túlmenő szakmai és tudományos ismeretek megszerzésében, elmélyítésében. A helyezést elérő munkák alkotói komoly elismeréshez és anyagi támogatáshoz juthatnak. A mesterképzésre való jelentkezéskor többlet pontot szerezhetnek, és kutató ösztöndíjakat igényelhetnek, mely keretében tovább folytathatják a megkezdett munkájukat. 
Az idei évben minden kategóriában jelentős számban képviseltetik magukat karunk hallgatói. A felkészülést a tanszékeken oktató tanárok, a Juhász Jenő Szakkollégium és a lassacskán szintén szakkollégiummá érő B2 csoport oktatói és DLA hallgatói segítik. Mindenkinek sok sikert! Kívánom, hogy a tavalyi sikereket túlszárnyalva idén, még több hallgató képviselhet minket az OTDK-OMDK rendezvénysorozaton.

Mint TDK „öregdiák”, Én is átéltem, a kutatás és az alkotás minden örömét és nehézségét rövid beszámolómmal szeretném inspirálni, az olvasókat. Mentorom dr. habil. Rétfalvi Donát vezetett az úton és emlékezetett arra, hogy az építészek sajátja, az évek során kialakult egyedi tervezési módszer önmagában érdekes kutatási téma lehet. Úgy gondoltam, hogy egy szívemhez közel álló saját alkotáson, egy építészeti terven keresztül elemzem az alkotási folyamatot. Dolgozatom alapja egy közösségi funkcióval is bíró levendula szárító pajta pályázati tervanyaga, mely Egyházasdengelegre készült. A projekt megvalósítására rendkívül alacsony összeget biztosított a pályázat. Ifka Adrienn tervezőtársammal átgondoltuk, hogy egy építész iroda minként tudná csökkenteni a tervezési díjtól kezdve az anyag és munkadíjakon át az egész épület bekerülési költéségét. Megvizsgáltuk, hogy az általunk ismert drága tervező szoftverek helyett milyen ingyenes alternatívák használatával csökkenthető egy leendő iroda programokra fordított beruházási költsége, ezáltal is versenyképesebb tervezési árat biztosíthatva a megrendelőnek. Koncepciónk fontos eleme volt az egyszerű forma, a parametrikus építészet alapkövét jelentő modulrendszer, a természetes építőanyagok használata, valamint a szerkezeti minimalizmus által biztosított lehetőség a közösségi építésre. Az olcsón elérhető bontott helyi anyagok alkalmazása, az anyagtakarékos statikai vázrendszer, a döngölt föld padló már önmagában nagy költségcsökkenést eredményezett, de tovább gondolkodtunk. A terv kidolgozását az elvárt vázlattervi szint helyett, csomóponti részletességgel készítettük el, hogy elkerüljük a kivitelezés közben felmerülő többlet költségeket, problémákat. A tervezés során több alkalommal mennyiség számítást és költségbecslést készítettük az alternatív opciók összehasonlítása érdekében, végül ezeket az autó vásárláshoz hasonló módon prezentáltuk. Csomagokat képeztünk, úgy, mint a funkcióját minimálisan ellátó „alapfelszereltség”, valamint az általunk javasolt multifunkcionálisan kihasználható galériás térképzést biztosító „magas felszereltség” között, több lépcsőfokban. A nyári időszakban a levendula szárításhoz szükséges helyigény kalkulálásában segített a csokrok elhelyezésének szimulált 3d-s ütközésvizsgálata. A többi évszakban a térszervezés a közösségi programoknak kedvez, így a beruházás hosszútávon is nyereséges lehet. Bízom abban, hogy a dolgozat okfejtései további gondolatokat, generálnak, ezáltal kiterjesztve hallgatótársaink figyelmét a standard építészi rendszereken túl mutató kreatív és költséghatékony építészeti munkára.

Megfizethető építészeti igényesség című dolgozatom tavaly a helyi TDK építőművészet kategóriájának első helyezettje lett. 2013-ban az Egerben rendezett OMDK-án már a TÁMOP által támogatott hallgatóként indulhattam, ahol országos első helyezésre méltónak ítélték munkámat. A nyár folyamán részt vettem a Györgytelep-program tervezési folyamatában, mely tovább bővítette ismereteimet a kutatási témámban. Bíztatok mindenkit a B2 csoport megismerésére, hiszen minden projekt alkalmával a fenti elvek szerint, minimális pénz, de annál több szellemi és fizikai munka árán alkotnak és érnek el komoly szakmai sikereket!

Ne ijedjetek meg a feladattól, lehet, hogy a legjobb téma pont az az kreatív alkotómunka, amit nap mint nap örömmel végeztek!

Koronczi Péter Attila,Tervező építészmérnök MSC. III.


„A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósult meg.”