Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Téged is vár a Paks II. Akadémia!

Jelentkezz! Egyre nő a kereslet a szakemberek iránt, akik a nukleáris iparban szeretnének elhelyezkedni. A Paks II. Akadémia célja, hogy színvonalas képzési programokkal bővítse az egyetemi hallgatók tudását és az atomenergiával kapcsolatos ismereteit. Ennek érdekében a Paks II. Zrt., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem együttműködésének eredményeként létrejött az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzési szak. A 2020 februárjában induló két féléves képzés térítésmentesen elvégezhető.

A felvétel feltételeként elfogadott alapképzési szakok: anyagmérnöki, energetikai mérnöki, építőmérnöki, gépészmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki, járműmérnöki, közlekedésmérnöki, mechatronikai mérnöki, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, vegyészmérnöki, környezetmérnöki, villamosmérnöki, mérnökinformatikus.

A felvétel feltételeként elfogadott mesterképzési szakok: anyagmérnöki, energetikai mérnöki, épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnöki, gépészmérnöki, gépészeti modellezés, ipari terméktervező mérnöki, járműmérnöki, kohómérnöki, közlekedésmérnöki, mechatronikai mérnöki, olaj- és gázmérnöki, vegyészmérnöki, környezetmérnöki, villamosmérnöki, mérnökinformatikus.

Jelentkezési határidő: 2020. január 20.

A jelentkezéssel kapcsolatos információk egyetemünk honlapján érhetők el. 

https://mik.pte.hu/atomeromuvi-uzemeltetesi-szakmernok

Az új atomerőművi blokkok létesítéséről és a Paks II. Akadémiáról további információkat a paks2.hu oldalon olvashatsz. 

A Paks II. projektről és az új blokkokról

Pakson két új, egyenként 1200 MW teljesítményű blokk épül a Paksi Atomerőmű 2030-as években leállításra kerülő egységeinek kiváltására. A beruházás célja, hogy a fogyasztók továbbra is hazai forrásból, klímabarát módon termelt, megfizethő árú áramhoz jussanak, amely éjjel-nappal rendelkezésre áll. Az új paksi blokkok az elérhető legbiztonságosabb, ún. 3+ generációs technológiát képviselik, és a legszigorúbb nemzetközi követelményeknek is megfelelnek.

Az új blokkoknak kulcsszerepük lesz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Ha nem épülne meg Paks II., akkor a jelenlegi négy blokk leállítása után fosszilis energiahordozó használatára kellene áttérni, ami hozzávetőleg 36 százalékkal növelné meg Magyarország szén-dioxid-kibocsátását.

A Paks II. Zrt. a beruházás során több száz felsőfokú végzettségű műszaki szakember felvételét tervezi. A Társaság tapasztalt és fiatal mérnököket egyaránt vár soraiba.