Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Tiszta technológiák a fenntarthatóság jegyében az idei MIK PARTNERS Szakmai Napon

Az energiaválság, a környezetszennyezés csökkentése és a klímavédelem elősegítése, a kommunikációs és technológiai ipar fejlődése új eszközök és technológiák megjelenését segítik. A gazdaságban egyre nagyobb az igény a fenntarthatóságra, a felhasznált anyagok újrahasznosítására, az ökológiai lábnyom csökkentésére. A cégek és az egyetemek is olyan megoldásokat keresnek, amelyek ezekhez igazodnak, felépítve ezáltal egy új gazdaságot. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) 2022. október 20-án a „CLEANTECH – Tiszta technológiák a fenntarthatóság jegyében” téma köré szervezi idei MIK PARTNERS Szakmai Napját, amelyet a Baranya Megyei Mérnöki Kamarával közösen rendez. A rendezvény vendége, egyben kiemelt előadója prof. dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter lesz.

Az eseményen partnereink és hallgatóink számára szélesebb körben is bemutatjuk az ipari együttműködéseinkre, egyetemközi beágyazottságunkra, illetve saját szakmai ambícióinkra és küldetéstudatunkra épülő CLEANTECH kutatás-fejlesztési területeket, amelyek hidrogén-technológiák, zöld építő- és építőanyagipar, intelligens gépgyártás – robotika kategóriába sorolhatók. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy 2500 fős látogatói létszámú rendezvényen egyaránt részt vesznek a régió meghatározó ipari-gazdasági szereplői, a mérnöki-műszaki területen tevékenykedő szakmagyakorlók és kutatók, a mérnöki pályára készülő hallgatóink és az őket felkészítő oktatóink. Az esemény társszervezője az idén 25 éves Baranya Megyei Mérnöki Kamara, amely a programot hivatalosan a Magyar Mérnöki Kamarai továbbképzéseként is akkreditálja.

Az idei program hagyományos módon plenáris ülésekből, valamint 10 – köztük két angol nyelvű –szekciók szerinti előadásokból áll. A Környezetpozitív építészet szekcióban például arról lesz szó, hogy a fenntartható egészséges élettér mint cél egyre nagyobb számban fordítja a társadalom résztvevőit a környezettudatosság irányába, és e szellemi tudatosság az építőipart is változásra kényszeríti, egyben ráirányítja a figyelmet az épületbiológiai szempontokra. Az Okosfűtés 2022 szekcióban épületeink energiahatékony működtetése kerül a fókuszba, a résztvevők többek között hallhatnak a forró víz vagy gőz előállítására, fagyasztásra vagy légkondicionálásra is alkalmazható mikrogázturbinákról, illetve az okostechnológia alapú keverőkörök alkalmazásáról. Az Energetika A-tól Z-ig szekció a hidrogén energetikai hasznosítási lehetőségeinek kiaknázását veszi górcső alá, de a meglévő villamoshálózat digitális megoldásokkal való fejlesztéséről is hallhatnak a résztvevők. Az 5G hálózatok rohamos terjedésének következtében megvalósuló önszerveződő, komplex, okos közlekedési ökoszisztéma lesz az egyik előadás témája az Innovatív technológiák alkalmazási területei szekcióban, de megvizsgálják az ICT, az energiafogyasztás, a környezeti hatások és a gazdasági növekedés közötti összefüggést is. Az építőiparba bevezetett innovatív és energiahatékony megoldások, a 3D-nyomtatással előállított betonépületek vagy az építőanyagok megalkotásánál alkalmazott nanotechnológia lehetőségeit ismerhetik meg a résztvevők az Innovatív építőipar szekcióban, ahol a történeti építmények modern szerkezeti diagnosztikai vizsgálatát is bemutatják.

A MIK PARTNERS-sel egyidőben rendezett Baranyai Megyei Mérnöki Kamara 25. Jubileumi Mérnöknapján mutatják be az évfordulóra készült kiadványt. A Baranya Megyei Mérnöki Kamara 2022-ben ünnepli 25 éves fennállását, ebből az alkalomból elkészült egy több mint 600 oldalas könyv, mely az alapítástól napjainkig felsorakoztatja a BMMK legfontosabb dokumentumait, a küldöttgyűlések

jegyzőkönyveit, elnöki beszámolóit. Gazdag fotódokumentáció kíséri végig a legfontosabb eseményeket, az alakuló ülésektől kezdve a mérnöknapok, továbbképzések, szakmai kirándulások, mérnökbálok jelentősebb pillanatainak felelevenítésével. A könyv készítésében sokan segítettek dr. Kukai Tibornak, a könyv főszerkesztőjének, aki 16 éven át volt a BMMK elnöke, és idén „békés generációváltás” keretében adta tovább a kamarát az új megválasztott elnöknek, Bocz Gábornak.

Szintén a MIK PARTNERS keretében adják át a legjobb felvételi teljesítményért járó ösztöndíjat. Minden BSc és BA alapszakon, valamint a felsőoktatási szakképzésben a legmagasabb ponttal felvételt nyert aktív hallgatónak 130.000 Ft ösztöndíjat ad a kar, így idén 11 magyar és 5 külföldi hallgató részesül az ösztöndíjban. A 2015-ben a Baranya Megyei Mérnöki Kamarával közösen alapított ösztöndíjprogram nem titkolt célja, hogy a tehetséges fiatalok a PTE-t és annak Műszaki és Informatikai Karát válasszák. Duális képzési partnereink támogatásával erősítjük a jövőben a programot, hiszen közös érdek és feladat a jól képzett és motivált szakemberek kinevelése. Az ösztöndíjprogram idén is elérte a célját, a díjazottak szinte kivétel nélkül 400 pont felettiek, a legkiemelkedőbb hallgató 478 ponttal nyert felvételt.


A MIK PARTNERS Szakmai Nap 2022 részletes programja itt található: https://partners.mik.pte.hu/