Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

TRANSPORT Hallgatói ötletpályázat eredménye

A budapesti Közlekedési Múzeum és a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai kara közösen hallgatói ötletterv pályázatot írt ki a Közlekedési Múzeum Hosszcsarnokában lévő kiállítótér vizuális és funkcionális megújítására. A pályázat célja a jelenlegi kiállítás rendszerének friss szemléletű korszerűsítése volt. 

 

A felhívásra 11 érvényes pályamű érkezett.

 Az ötletterv pályázat anyagát a kiírók kiállítás keretében kívánják bemutatni a közönségnek, mely kiállítás a budapesti Közlekedési Múzeumban kerül megrendezésre az ősz folyamán. A díjak átadására a megnyitón kerül sor.

A zsűri jegyzőkönyve a Transport hallgatói pályázat elbírálásáról és díjairól

2013. június 25.

Helyszín: Közlekedési Múzeum,
Budapest, XIV. ker. Városligeti krt. 11

2013. június 25 kedd, 15 óra

Jelen vannak:

a zsűri tagjai:

  • Jutkusz Győző, MMKM műszaki főigazgató-helyettes
  • Bachmann Bálint DLA, PTE PMMIK dékán
  • Ferencz Marcel DLA, DE MK Műteremvezető

Megfigyelő: Dr. Krámli Mihály Phd, MMKM főigazgató

Beérkezett pályaművek:

1 Train(s)port
Tóth Levente

2 UFO 07
Juhász Zoltán

3 Kerék
Koronczi Péter, AttilaFehérvári, Brigitta, Takács László

4 UA-MUA
Tóth Arnold, Kálócz Péter, Tóth András

5 Concipio
Tóth Arnold, Kálócz Péter, Tóth András

6 Léghajó
Tóth Bálint

7 Tájkép
Halász Lilla

8 Képregény
Rácz Tamás, Tóbiás Ádám Attila, Vári Mihály

9 Tran s box
Molnár Bálint Gyula, Nagy László, Patyi Szabolcs

10 Mini Magyaroroszág
Sipos Máté Imre

11 Úthenger
Gyergyász Zsófia, Ramiro Giselle, Sike Ildikó

A zsűri a pályamunkák megtekintését és megvitatását követően megállapította, hogy a pályázaton nem született olyan megvalósítható terv, mely a Közlekedési Múzeum lehetőségeit figyelembe véve maradéktalanul kielégíti az intézmény igényeit, a megvalósíthatóság kritériumát. Nem talált olyan elképzelést, mely minden tekintetben megfelelne a pályázati kiírásának. Mindemellett úgy vélte, vannak olyan pályamunkák, melyek továbbgondolásra alkalmasak. Így megállapodott, hogy mindhárom helyezést kiadja.

A három zsűritag megjelölte az általa díjazásra érdemes három pályaművet a javasolt rangsor szerint.

Jutkusz Győző:
1. helyezés: Kerék
2. helyezés: Concipio
3. helyezés: Mini Magyarország

Bachmann Bálint:
1. helyezés: Kerék
2. helyezés: Mini Magyarország
3. helyezés: Concipio

Ferencz Marcel:
1. helyezés: Kerék
2. helyezés: Mini Magyarország
3. helyezés: Concipio 

A végső sorrendet megállapodással a következőkben határozták meg:

1. helyezés: Kerék

2. helyezés: Mini Magyarország

3. helyezés: Concipio

A nyertes pályamunkák méltatása

Kerék

A pályamű egy új, a kerék tematikájára szervezett kiállítási struktúrát javasol, amihez létrehoz egy egységes vizuális megjelenésű bemutatórendszert.

A terv kiírásnak minden tekintetben megfelelő, műszakilag kiforrott elképzelés. Erénye, hogy szem előtt tartva a megvalósíthatóság kritériumát elegáns megoldást kínál, egységes látványt hoz létre, jól átgondolt kiállítási témát és struktúrát javasol a Hosszcsarnok bemutatótereibe. A kiállítás átstrukturálása látogatóbarát; teret ad aktív és passzív tudásszerzésre, szemlélődésre, eszmecserére, pihenésre. A tér egységes stílusban megtervezett tárlói, tablói, interaktív posztamensei összefogják a kiállítás szerteágazó anyagát.

A tervet azonban kritika illeti három ponton:

Egyfelől a Zsűri a pályamű gyenge pontjának az újszerűség, innováció hiányát tartotta.

Másfelől két technikai jellegű bírálat is megfogalmazódott: a terv nem számol az erőteljes természetes fény vetítésre gyakorolt negatív hatásával; illetve a lépcsőkarok tervezett lezárásával, a lépcsők berendezésével akadályt képez, így tűzrendészetileg elfogadhatatlan megoldást javasol.

A fent felsorolt észrevételekkel együtt is a Zsűri e pályaművet javasolta első helyre vizuális és szakmai átgondoltsága, kiforrottsága okán.

Mini Magyarország

A pályamű egy a Hosszcsarnok kiállítószintjei közt a levegőben kialakítandó vasúti makettet javasol. Az áttört struktúrájú terepasztal Magyarország vasúthálózatának egyszerűsített modellje lenne a nagyobb városok szimbolikus épületeivel, és a köztük futó sínpályán folyamatosan mozgó kisvonatokkal.

A terv erénye, hogy a térben megjelenő mozgás izgalmassá teszi, újra strukturálja a teret, az áttört hálós szerkezet új térbeli kontextust hoz létre. Az innovatív ötlet vonzó látványossága lehetne a múzeumnak.

A pályázó javaslatot tesz a kivitelezés technikai megoldására, ugyanakkor nem nyújt átfogó javaslatot a kiállítás vizuális és tartalmi újraformálására.

A terv innovatív hozzáállását értékelve a Zsűri e pályamunkát javasolta második helyre.

Concipio

A kiállítás központi gondolata a gyermekekkel játékos formában megismertetni a mobilitás történetét.

A pályamű a jelenlegi galéria és az ablakokat elfedő paravánok elbontásával egységes, nagyméretű, természetes fénnyel megvilágított teret javasol, ahol a kiállítás írásos és tárgyi anyagának jelentős részét a térben kialakított multifunkcionális dobozokban mutatná meg. A dobozok a jelenlegi két szintnek megfelelő magasságú, nagyméretű kiállítóterek mesterséges megvilágítással. E terekben vetítésre, tárgyak bemutatására, a kiállítás témájához kapcsolódó interaktív játékok kialakítására lenne lehetőség. A kiállítódobozok egy- vagy kétszintesek, esetleg a tetejükön nyitott galériával ellátottak. A látogatás megtekintésének irányát és menetét színes burkolatváltás jelezné.

A terv nagymértékű változtatást javasolt, bátran nyúl a jelenlegi kiállítótérhez. A tágas installációs dobozok mind méretben, mind léptékben alkalmasak funkciójuk betöltésére.

A terv tematikában, kiállítási struktúrában is érdekes javaslatot tesz, interaktív játékaival jól elegyíti az aktív és passzív ismeretszerzést.

A javaslat azonban nem veszi figyelembe a múzeum anyagi lehetőségeit, a javasolt formában nem megvalósítható.

A Zsűri a terv nagyvonalúságát, átfogó koncepcióját értékelve e pályaművet javasolta a harmadik helyre.