Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia

A Víz Világnapja alkalmából rendeztük meg az V. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferenciát, amelynek idén a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága (MTA PAB) exkluzív épülete adott otthont. A főszervező Eördöghné Dr. Miklós Mária, a PTE MIK egyetemi docense volt, a MTA PAB Gépészeti és Épületgépészeti Munkabizottság elnöke, társzervezőként a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamara részéről Feilné Győry Zsuzsanna kapcsolódott be, a rendezvényt támogatta a PTE MIK és a MTA PAB Vízgazdálkodási Munkabizottsága. 

Szakmai sikerként könyvelhetjük el a 123 főnyi hallgatóság részére megtartott 9 előadást, melyeket 2 egyetem, 4 prominens vízipari, technológiai vállalkozás és 2 rangos szakmai szervezet (OKI, Kékbolygó Klímavédelmi Alapítvány) képviselői tartottak.

A Konferencia programja 3 tématerület köré szerveződött: ivóvízhigiénia, hatékony és higiénikus használati melegvíz termelés, környezettudatos vízelvezetés. A megnyitóban a főszervező egy gondolatot emelt ki a vízhatékonyság sokrétű értelmezése és a műszaki tevékenységre váró kihívások közül: a jövő nem olyan lesz, mint a múlt és emiatt létfontosságú, hogy a mérnöki létesítmények méretezési alapelveit hozzáigazítsuk az új, nem‑stacionárius világhoz. Ehhez nyújtottak hasznos ismereteket a konferencia előadásai. Hallhattunk az ivóvízelőállításban alkalmazott fertőtlenítési eljárásokról, a vízminőség törvényi szabályozásában bekövetkezett változásokról, a vízhálózatok higiénikus kialakításáról, a hőszivattyúk alkalmazásáról a használati melegvíz termelésben, a cirkulációs rendszerek hatékony megoldásáról, a biológiailag tisztított szennyvízről és a szürkevízről, mint újrahasznosítható forrásokról, a klímaváltozáshoz igazodó városi vízelvezetésről. A tartalmas programot a Magyar Mérnöki Kamara idén is akkreditálta szakmai továbbképzésként két tagozata, az épületgépészet és a vízépítés, vízgazdálkodás számára.

Idén a Konferencia számára logó is készült, amelyet a PTE MIK egy tehetséges hallgatója, Grósz Anna Boróka tervezett, dr. Krámli Márta oktatója támogatásával.


A résztvevők a program végeztével még hosszan kérdezték az előadókat, megosztották egymással tapasztalataikat, így elmondható, hogy a konferencia idén is betöltötte a neki szánt szakmai fórum szerepet.