Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Vesztergom Jánosra emlékezünk

Elment egy tanár, egy szakember, egy példakép. 80 éves korában elhunyt Vesztergom János a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Környezetmérnöki Tanszékének nyugalmazott adjunktusa.

Vesztergom János, mindenki Johnyja, Joe bácsija, pályáját 1958-ban kezdte a Pécsi Kokszműveknél kutató mérnökként, majd 1963-tól a Pécsi Felsőfokú Vegyipari Gépészeti Technikum adjunktusa, majd docense lett. 1970 –től a Pollack Mihály Műszaki Főiskola (ma PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar) megalapításától napjainkig – úgy is mondhatnánk haláláig – Karunkon dolgozott.

A Budapesti Műszaki Egyetemen 1983-ban okleveles környezetvédelmi szakmérnök diplomát szerzett, amely nagyban hozzájárult az életét leginkább meghatározó, számára nagyon kedves Vegyipari Gépész Tanszék, szak megszűnését követően a Környezetmérnöki szak és Tanszék megalapításához.

A szak alapításával egyidőben, az Ő kezdeményezésére alakult meg a pécsi környezetmérnökséget összefogó Kék bolygó Lovagrend, amely jelmondata:


„Az élet féltő tisztelete a bölcsesség kezdete”.


Tanári mivoltát tekintve hihetetlenül színes egyéniség volt, oktatásában minden eszközt felhasznált a tananyag megértése, megkedveltetése érdekében. E mellett hallgatószeretete, a hallgatók patronálása, embersége, bölcsessége példaértékűvé tette mindannyiunk számára. Családjának tekintette a Tanszék dolgozóit és a hallgatóit, csillogó szemmel tekintettünk rá, vágytunk a segítségére és büszkék voltunk az elismerésére.

Elvesztése is úgy fáj, ahogy egy családtag elvesztése. Sokáig idézzük még mondásait, követjük a Kék bolygó Lovagrend szellemiségét. Emlékét, tanításait nem csak megőrizzük, hanem átadjuk hallgatóinknak, a következő nemzedékeknek.

Nyugodjék békében!

Vesztergom János temetése Kétújfaluban lesz 2015. február 5-én. A mise 10:00 órakor kezdődik a kétújfalui templomban, végső útjára 11:00 órakor kísérjük a kétújfalui temetőben. A Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karon 15:00 órakor az A008-as teremben, majd a park kopjafáinál búcsúzunk el szeretett oktatónktól.

Kérjük, egy szál virággal fejezzék ki részvétüket.

 

Aztán majd úgyis földbe szállok,
befogadnak az óceánok,
mint öreg hajót a dörgő víz-árok,
rakétával kilőtt tengeralattjárót.

Tengeralattjáróm deszka-koporsó.
Jajtalan süllyedésem az utolsó.
S fölöttem a Mindenség virágzik.
Földgolyó-síromon szöcske cikázik.

Juhász Ferenc