Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Victor Vasarely ma is aktuális - Op-architektúra kiállítás Pécsett

Vasarely és a kinetikus művészet gyökereit, kortársi kontextusát és kisugárzását, ma is termékeny utóéletét és a képzőművészeten túlmutató hatását illusztrálja az a 2023. március 17-én nyíló pécsi kiállítás, amelyet a Janus Pannonius Múzeum (JPM), valamint a MOME és a PTE MIK Építész Intézeteiben szervezett szakmai workshopok végeredményeit és a közös gondolkodás folyamatát is bemutatja. A JPM Vasarely-gyűjteményéhez tartozó, OP ARCH – Az op art művészet építészeti kapcsolódásai című egyetemközi projektkiállításon a hallgatók által készített terveket, működő installációkat, köztük egy beltéri fény-tér installációt, izgalmas maketteket, például egy Vasarely-üvegplasztikájának makettjét is láthatja a közönség.

Victor Vasarely szellemi és művészi örökségének legértékesebb regionális eleme a Janus Pannonius Múzeum keretében gondozott és bemutatott Vasarely-gyűjtemény. A Vasarely múzeum a JPM egyik leglátogatottabb gyűjteménye. Vasarely Pécs azon szülöttei közé tartozik, akinek világszerte ismert neve és művészete. Így természetes, hogy munkássága a pécsi építészképzésben fontos alappillérként jelenik meg. Az elmúlt években számos kurzus reagált tematikájával Victor Vasarely művészetére. A JPM munkatársai a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem építészhallgatóinak, valamint tanárainak bevonásával 2019 végén kezdeményezték azt az együttműködést, amely az op art és a kinetikus (vagyis a mozgás elemét is magába foglaló) művészeti irányzatok építészeti, városarculati kapcsolódási pontjainak feltárását, a kortárs közeg és a fiatalok számára történő újrafogalmazását tűzi ki célul.

A most megnyíló kiállítás négy részből áll. A kinetikus művészet építészeti kapcsolódásait illusztráló történeti rész Victor Vasarely és jeles pályatársa, barátja, Carlos Cruz Diez munkáiról készült dokumentumok mellett a Vasarely múzeum nemzetközi gyűjteményéhez tartozó eredeti Cruz-Diez alkotás (Physichromia, 1972) című alkotását is bemutatja, amely a hallgatói munkák egyik kiindulópontja. Emellett látható lesz a MOME építész BA hallgatóinak beltéri fény-tér installációja: a kiállítóhelyiség befoglaló terét kitöltő, polikarbonátból készült installáció színes fényekkel való megvilágítása révén Cruz-Diez fény-szín kompozícióinak hatását tükrözi. A bejárható polikarbonát térforma a világítási effektusoknak köszönhetően a fény és a színek téralakító hatását illusztrálja. A harmadik rész a MOME építész MA hallgatók látogatóközpont-terveit foglalja magában: a hallgatók 2021-ben féléves tervezési kurzuson dolgozták fel a JPM munkatársai által meghatározott feladatot, a pécsi Vasarely Múzeumhoz kapcsolódó látogatóközpont és időszaki kiállítótér megtervezését. A szekció a kurzus keretében született hallgatói munkák terveit és makettjeit mutatja be. A negyedik szekció a PTE Építészeti Intézete hallgatóinak kültéri installációs terveit, illetve makettjeit tárja a látogatók elé. A MIK építészhallgatói 2021-ben rendezett workshopon Vasarely és a kinetikus művészet más alkotóinak ihletésére készítettek köztéri installációkat (utcabútort, selfie-objektumokat, pavilonokat) melyek közül egyet meg is építettek (ez jelenleg a Vasarely Múzeum udvarán látható). A kiállítás e szekciójában a többi terv dokumentumai, illetve egy újabb, megépült makett lesz látható. Itt kap helyet a PTE építészhallgatói Vasarely-üvegplasztikájának makettje az általuk tervezett posztamenssel, illetve a MOME egyik fotográfia szakos hallgatójának munkája is.

A projektkiállítás 2023. június 25-éig tekinthető meg Pécsett a Múzeum Galériában.