Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Zsolnay piknik

A Zsolnay Negyed egyedi kulturális eseményekkel várja látogatóit, legyen szó kiállításokról, koncertekről vagy műhelylátogatásokról. A gazdag kulturális örökség és a kortárs művészet találkozása emlékezetessé teszi az itt eltöltött időt. Ez most se lesz másképpen a Zsolnay Piknik esemény kereteiben.

Kulturális csemegék a szabadban!

Ahol külön nem jelöljük, a programok ingyenesek!

Esőhelyszínek: www.zsolnaynegyed.hu


május 31. 20.00

The Bits Beatles emlékzenekar

Pirogránit udvar

A Beatles-t mindenki ismeri és szereti. A több mint 10 éve működő The Bits Beatles emlékzenekar 2013-as megalakulása óta világszinten jegyzett zenekar lett, amely klasszikus, négytagú felállásban állítja színpadra a Beatles legjobb dalait és Beatles ritkaságokat is. A formáció a világ legjobb Beatles emlékzenekarival együtt, egy videóban köszönthette Paul McCartney-t 80. születésnapja alkalmából, így bekerülhettek a világ 8 legjobb Beatles emlékzenekara közé, továbbá országos adásban, a Petőfi Akusztik színpadán játszhatták el Beatles Unplugged műsorukat. Háromszor is eljutottak Liverpoolba, a világ legnagyobb Beatles fesztiváljára, ahol legutóbb az angol szervezők „kategóriája legjobb előadója" címmel tüntették ki őket. A német Höfner gitárgyár (Paul McCartney legendás, hegedűalakú basszusgitárjának gyártója) megtisztelő elismerését és szakmai támogatását egyedüliként élvezhetik a Közép-Európai régióban.

Jegyárak: 5900, - Ft, earlly bird 4900, - Ft


június 1. 10.00

Bóbita Bábszínház: Cini-Cini muzsika

Bóbita Bábszínház – kamaraterem Cini-cini muzsika, táncol a kis Zsuzsika, meg a tücsök koma, meg a katica! Csörögnek a kishalak, csattognak a kiskacsák, lovacska nyerít, patkója dalol – minden, minden muzsikál ebben az apróknak szóló játékban!

Dramaturg, rendező: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas)

A bábokat és díszleteket készítette: Bódiné Kövecses Anna, Fekete Hajnalka, Nagy Kovács

Géza, Tervező: Wunder Judit, Zeneszerző: Rab Viki

Játsszák: Várnagy Kinga, Arató Máté

Az előadás időtartama: 20–25 perc + 20–25 perc közös játék a résztvevőkkel

10.00–13.00 és 15.30–18.00

A Nevetnikék Alapítvány gyerekprogramja

Zsolnay Kisasszonyok tere


június 1. 10.00–18.00

Lego-Duplo játszóház

Herkules Műhely

A legkisebb piknikezőket Lego-Duplo játszóház várja, ahol szárnyalhat a fantázia és minden kis

kéz saját piknikező kertet építhet a kedvenc Lego-figurájával.


június 1. 10.00–11.00 és 11.30–12.30

Gyárlátogatás az Amalgam Collection pécsi telephelyén

Pirogránit udvar

A programon maximum 15 fő tud részt venni. Regisztrációköteles program.


június 1. 11.00

Lovászi Edina és zenekara – Abszurd, Bravúr, Celeb koncert bábjátékkal

Bóbita Bábszínház – Szabadtéri Színpad

Abszurd? Bravúr? Celeb? Micsoda furcsa szavak! Vajon mit jelentenek? Derítsük ki együtt!

Zenés utazásunk során a szavak birodalmába kalauzoljuk a gyerekeket és az egész családot.

A Laik Eszter verseire épülő koncerten bejárjuk a kutyák birodalmát, körülnézünk Afrikában, és a dzsungelbe is eljutunk. Utunkat végigkíséri Pali, a kisfiú, akivel olyan jót lehet beszélgetni, mint talán senkivel a világon. Vele együtt játszunk és tanulunk észrevétlenül. Az önfeledt közös játék csodákra képes! Ki ne akarna törzsi táncot lejteni az esőerdő mélyén, netán a holdra vonyító kutyákat utánozni? Az meg, hogy mindeközben az idegen szavak szinte észrevétlenül kúsznak be a gyerekek agytekervényeibe, szinte csak ráadás.


június 1. 11.00

Varázsóra

Ginkgo tér – Szabadtéri Színpad

A Zsolnay Negyed állandó hétvégi programja kültéri helyszínen várja látványos kísérleteivel az érdeklődőket.


június 1. 15.30–18.00

Véradás

E78 – Zeneterem

Az Országos Vérellátó Szolgálat szervezésében. További információ: www.ovsz.hu/veradas


június 1. 15.30

Marcello and The Flaming Boppers

Ginkgo tér – Szabadtéri Színpad

Az együttest Marcello énekes-gitáros alapította, hogy a rock’n’roll életérzést saját szerzeményein, továbbá az 50-es, 60-as évek legnagyobb slágerein keresztül átadhassa.

Repertoárjukon Elvis Presley, Johnny Cash, Chuck Berry és Jerry Lee Lewis dalok szerepelnek.

A koncerteken garantált a fergeteges hangulat. A zenekar rendszeresen koncertezik külföldi fesztiválokon, zenei klubokban, és kisebb-nagyobb rendezvényhelyszíneken.


június 1. 16.00

Bóbita Bábszínház: A bűbájos lakat

Bóbita Bábszínház – Kós Lajos terem

Élt egyszer egy szegény asszony, aki olyan szegény volt, hogy még az egerei is a szomszédba jártak kéregetni. Ennek az asszonynak volt egy fia. Ez a fiú olyan okos volt, hogy túljárt még az ördög eszén is: elcsente legféltettebb kincsét, a bűbájos lakatot. Jól is ment a sora ezután a szegény legénynek, még a király lányát is feleségül vette. Ám az ördög sosem alszik!

Berze Nagy János gyűjtése alapján bábszínpadra írta: Nagy Viktória Éva és Schneider Jankó

Tervező: Bodor Judit, A bábokat, díszleteket készítette: Bodor Judit, Bódiné Kövecses Anna,

Fekete Hajnalka, Nagy Kovács Géza, Zene: Csernák Zoltán Samu, Rendezte Schneider Jankó

Játsszák: Papp Melinda és Matta Lóránt, Untermann: Lenti Konrád Hunor

Az előadás 4 éven felülieknek ajánlott.


június 1. 16.00

Zsolnay Miklós kalandos életútja – séta

Indul: Zsolnay Infopont & shop elől (Kézműves Boltok utcája)

A séta során során megismerkedhetünk Zsolnay Miklóssal, az emberrel, többek között a családjának írt levelek és a Zsolnay Negyedben tett séta segítségével.

A séta hossza kb. 70 perc.


június 1. 16.30

Slágerlista válltöméssel – Botos Éva zenés stand up-estje

Bóbita Bábszínház – Szabadtéri Színpad

Ha fogalmad sincs, mi az a „leveltkaptamlájf”, vagy hogy miért kell biztosítótűvel válltömést tűzni belülre, vagy hogy melyik zene ment meg a Stranger Things szörnyeitől, és hogy a Bikini nem csak egy fürdőruha, valamint, hogy létezett magyar Madonna és magyar Take That, amikor Amadeus a legnagyobb rocker volt, és hogy melyik világsláger az Ikarus toborzó reklámja, és ha még egyetlen mozgalmi dalt se énekeltél piros nyakkendőben, akkor feltétlen itt a helyed! De ha tudod, akkor nyilván itt leszel. Az est a 80-as, 90-es évek retro slágereivel és a hozzájuk kapcsolódó vicces történetekkel idézi fel az X generáció tévedésekkel teli kamaszkorát.


június 1. 18.00

Malek Andi Soulistic

Ginkgo tér – Szabadtéri Színpad

Malek Andrea Máté Péter-, Artisjus- és Emerton-díjas énekesnő-színésznő és Jáger Bandi zongorista, zeneszerző, producer együttműködéséből jött létre 2016-ba a Malek Andi Soulistic. A formáció egy nagyon különleges projekt, amely a jazz és latin stílust ötvözi a magyar népzenével. Repertoáron régi magyar dalok, saját szerzemények és népdalfeldolgozások. A „Soulistic” név a lélek és a zene közötti szoros kapcsolatra utal.

Malek Andrea – ének

Jáger Bandi – zongora

Orbán György – bőgő

Lakatos Pecek András – dob


június 1. 19.00

Ex Auro

Bóbita Bábszínház – Kós Lajos terem

Az Ex Auro egy flamenco-világzenei fúziós projekt, amely a tánc, a zongora és az ének közötti interakción alapul Jorge Quesada (zongora) és Keck Mária (ének, tánc) előadásában.Etnikus dalokat szólaltatnak meg saját megfogalmazásukban: indiai, török, arab, szefárdi, roma, perui, argentin, szláv és más dallamok keverednek a jazz álomszerű, intenzív hullámaival és a flamenco ritmusok és tánc szilaj feszességével.

A projektet Keck Mária 2017-ben hozta létre Tomaž Pačnik zongoristával Ljubljanában. Első lemezük 2019-ben jelent meg Mogyoró Kornél vendégzenész részvételével a NarRator lemezkiadó gondozásában. Tomaž Pačnik kilépését követően a duó 2022-től Jorge Quesada barcelonai zongoristával folytatja működését.

A Zsolnay Piknik programjában a duó Böröcz Petra flamenco táncművész endégszereplésével egészül ki. Az Ex Auro számos színpadon játszott már Európa-szerte, köztük a jelentősebbek: Kortárs Zenei Fesztivál Modoars/Skopje, Macedónia, Művészetek Völgye Fesztivál/Kapolcs, Fonó Budai Zeneház – lemezbemutató, Tavaszi Fesztivál & Babel Festival/Budapest, Pajta Kult/Őriszentpéter, Magyarország, Magyar Kulturális Intézet/Ljubljana, Festival Borštnikovo srečanje/Maribor, Szlovénia, Kikindai Nemzeti Színház/Kikinda, Kosztolányi Dezső Színház/Szabadka, Dombos Fest/Kishegyes, Szerbia, Magyar Kulturális Intézet, Flamenco Zagreb Festival, Festival of Tolerance /Zágráb, Horvátország, Babel Nights/Tradiciunárius & Los Tarantos/Barcelona, EMMB Escola de Música Moderna de Badalona/Badalona, Spanyolország, KulturRaum Neruda/Bécs, Ausztria, Café de la Danse/Párizs, Franciaország.


június 1. 20.00

Feleségek és szeretők – zenés színházi est

Pirogránit udvar

Dalok, izgalmas történetek, mozi-legendák Szűcs Gabi Fonogram-díjas énekesnő és Schell Judit Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész, valamint a Szűcs Gabi Quintet előadásában.

Rendezte: Pelsőczy Réka Jászai Mari-díjas színész, rendező

Századok óta érdekes a nő, aki csábító, végzetes, „szeretőnek való” és a „másik oldal”, az odaadó házastárs, anya, támasz a férfi életében: a feleség. Megannyi könyv, film, zene, dal, szól erről a témáról. Az esten Szűcs Gabi és egy kiváló színész a 20. század első felének zenéin és írásos emlékein, naplórészleteken, önéletrajzi vallomásokon keresztül idéznek fel legendás nőket, akik feleségek és anyák is voltak, mégis szerelmeikről, szeretőikről lettek híresek. Ők voltak koruk leghíresebb „Végzet Asszonyai”, ugyanakkor történeteikből mindig kitetszik a vágy: feleségnek lenni. Mesélnek, énekelnek híres művészekről, színésznőkről, mint Marilyn Monroe és Marlene Dietrich, de megismerjük a rajongott, Karády Katalint, és a társaságbeli úrihölgy, Böhm Aranka, Karinthy Frigyes feleségének történetét is. Szerelemről, örömről és bánatról mesélnek, nőkről, akik olyanok, mint mi mindannyian: hol szeretők, hol feleségek: bonyolult kapcsolatban a szeretett férfival. Felcsendülnek többek között: Wives and Lovers, a Whatever Lola Wants, az I wanna be loved by you, a Fever és a Hamvadó cigarettavég c. dalok. Az előadás nagyzenekari változata 2021-ben a MÜPA színpadán mutatkozott be óriási sikerrel.

Jegyárak: elővétel: 5490 , -Ft, helyszínen: 5990, - Ft


Június 2. 10.00–13.00 és 15.30–18.00

A Nevetnikék Alapítvány gyerekprogramja

Zsolnay Kisasszonyok tere


június 2. 10.00–18.00

Lego-Duplo

Herkules Műhely

A legkisebb piknikezőket Lego-Duplo játszóház várja, ahol szárnyalhat a fantázia és minden kis

kéz saját piknikező kertet építhet a kedvenc Lego-figurájával.


június 2. 11.00

A hisztis királykisasszony – zenés, interaktív mesedarab

Bóbita Bábszínház – Szabadtéri Színpad

Csányi Sándor Produkció – Füge Produkció – Pagony | Hab a tortán! – különkiadás

Van, hogy néha nem pakolod el magad után a játékaidat vagy a ruháidat? Vagy semmi kedved a szüleid uncsi barátainak köszönni? Vagy csak jobb szeretnél benyomni egy tábla csokit vagy gumicukit, mint az ebédet? Mint sok más gyereknek, mesénk királykisasszonyának is sokszor meggyűlik a baja az apukájával. Boldizsár király bizony nem nézi jó szemmel kislánya viselkedését és elküldi szerencsét próbálni. Tarts velünk ebben a kalandban az Óperenciástengeren túlra! Lesznek tündérek, lidércek, ördögök, hippogriffek és ha jól figyelsz, még lehet, hogy egy kutyus is a nyomunkba szegődik. Játssza, rendezte: Tenki Dalma, Georgita Máté Dezső és Jarmusch kutya, Maszk és báb: Rosta Endre, Palya Gábor, Kutya: Jarmusch

Az előadás időtartama: kb. 45 perc

Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!

13.30–14.30 és 15.00–16.00

Gyárlátogatás az Amalgam Collection pécsi telephelyén

Pirogránit udvar

A programon maximum 15 fő tud részt venni. Regisztrációköteles program.


június 2. 15.30

Merry Go Round Duo

Bóbita Bábszínház – Szabadtéri Színpad

Igényes lounge zene összekomponálása örökzöldekkel vagy éppen mai slágerekkel.

Feldolgozásaik között Gershwin, Michael Jackson és Bruno Mars dalok is megtalálhatók.


június 2. 16.00

A Zsolnay lányok titkai

Indul: Zsolnay Infopont & shop elől (Kézműves Boltok utcája)

Zsolnay Teréz és Júlia nevét sokan ismerik. De milyenek is voltak a Zsolnay lányok valójában?

Hogyan éltek itt Pécsen és milyen alkotások fűződnek hozzájuk? Korhű ruhába öltözött

idegenvezetőink egy rendhagyó, tematikus sétára várják a látogatókat, mely során

betekintést nyerhetünk Teréz és Júlia életútjának fő állomásaiba.


június 2. 16.30

Creme de la pop

Ginkgo tér – Szabadtéri Színpad

A zenekar 2013 tavaszán tett szent fogadalmat, hogy közös erővel megmentik a 90-es évek számukra legkedvesebb magyar dalait a kifakulástól és lassú elmúlástól, mégpedig egy másik veszélyeztetett zenei kinccsel való házasítás útján. Ez a „manouche”, a 30-as évek francia swing stílusa, melyet Django Reinhardt tett híressé, és most a Hip Hop Boyz, a Sing Sing, a Carpe Diem és még sok más előadó dalaival tündökölhet régi pompájában


június 2. 18.30

Blue Canarro Group – Dalok a szerelemről

Ginkgo tér – Szabadtéri Színpad

A BCG – the Music Vaccine – formáció legújabb műsora a szerelem fázisain kalauzol át ismert slágerek és saját szerzemények segítségével. Ha ismered a Canarro zenekart, akkor felejtsd is el a hasonlóságot. Nincs Django, se gypsy jazz. Van helyette latin, bossanova, örökzöld dallamok, és sok boldog-szomorú szerelmes dal.

Fellép: Burján Orsolya – ének, Darvas Kristóf – zongora, ének, Szakál Tamás –

hegedű, ének, Pataki Anna – hegedű, ének, Kertész Endre – cselló, vokál, Nemes

Janó – fuvola, szaxofon, vokál / Sebestyén Patrik – trombita , Soós Márton –

nagybőgő (nagyon nagy), Petz Bálint – gitár (olé!), Cseh Balázs – dob és egyéb

varázslatok


június 2. 20.00

Imagine – Horgas Eszter, Falusi Mariann és a ClassJazz Band koncertje

E78 – koncertterem

A Budapesten hatalmas sikerrel bemutatott koncert-előadás egyedülálló élményt ígér. Olyan fenegyerekek dalait – 16 világslágert –, történeteit hallhatjuk az est során, akiknek története más és más, mégis mindegyik bejárja a határok nélküli boldogság és a határok nélküli pokol útját. Az est fenegyerekei: Freddie Mercury, John Lennon, Paul Simon, Madonna, Tina Turner, Nina Simone, Edith Piaf, Morrison, George Michael, Astor Piazzolla. John Lennon 5 éves volt, amikor édesanyja azt mondta neki, hogy az élet kulcsa a boldogság. Később az iskolában, amikor megkérdezték, mi akar lenni, ha nagy lesz, azt írta: „boldog”'. A tanár a választ áthúzta, és odavéste pirossal: rosszul értelmezte a kérdést. Lennon kapásból válaszolt: maga értelmezi rosszul az életet.

Jegyárak: 5800, - Ft, Early bird: 4800, - Ft

PLANETÁRIUMI PROGRAMOK A ZSOLNAY PIKNIKEN


június 1.

11.00 Helyünk a világegyetemben 6+, 50 perc

15.00 A világűr felfedezése 8+, 45 perc

16.00 Kalandozás a csillagos égbolton 8+, 50 perc


június 2.

11.00 Mesék az űrhajókról 5–8, 30 perc

15.00 Csillagképek, legendák 12+, 45 perc

16.00 Kalandozás a csillagos égbolton 8+, 50 perc

Jegyár: 1800, - Ft, kedvezményes 1500, - Ft