Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

China University Union 4x4 Workshop Csoport

2013 óta áll együttműködésben a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának Építész Szakmai Intézete, illetve a Breuer Marcell Doktori Iskolája a kínai „China University Union”-nal, a 15 magas rangú egyetemet és művészeti akadémiát összefogó szervezettel.

 A „China University Union” egy szakmai érdekcsoport, mely az építész, építőművész felsőoktatás egyes szereplőit fogja össze nemzetközi környezetben. Amellett, hogy a tagképzőhelyek egymással tapasztalatot cserélnek, oktatási koncepciókat egyeztetnek Kína szerte, legfontosabb szakmai eseményük a „4x4” workshop, mely egy egész féléven keresztül zajló közös program. Minden tagképzőhely 4 hallgatót nevezhet, oktatói közül 4 professzort küld és az adott szemeszterben négyszer találkoznak. Az építész tervezés sajátosságainak megfelelően a programban delegált hallgatók először ötlettervet, majd vázlattervet, később pedig kidolgozott építészeti javaslatot mutatnak be a 4x4-es logikának megfelelő körben. 

A feladat többnyire diplomatervezés szintű, valós helyszínnel foglalkozik. A hallgatók a professzorok mellett, vállalati vezetőkből álló zsűri előtt dolgoznak és így az ipar is megfelelően integrálódott a folyamatban.

A leendő építész jelölteknek több szempontból is remek lehetőség az esemény, ugyanis nemzetközi szinten mérhetik össze tudásukat más országok hallgatóival. A zsűri a diplomatervek értékelése mellett hasznos információkkal is ellátja a tanulókat, véleményével segíti őket. Azon hallgatók, akik kivételes munkát készítenek, elismerésképp díjazásban részesülnek. A PTE MIK a díjak között saját ösztöndíjat ajánlott fel, mely kedvezményes tanulási lehetőséget biztosít a kiválasztott legjobb hallgató számára a MIK angol nyelvű építészképzésébe, de emellett nemzetközi állásajánlatokat is kínálnak számukra.

A „China University Union” munkáját a PTE díszdoktora, Wang Tie professzor fogja össze, háttérintézménye a Central Academy of Fine Arts, pedig az egyik garanciája a program minőségének.

A további résztvevő képzőhelyek az építőművészet mellett – a határterületnek számító belsőépítészet, landscape design, környezettervezés profilokat is hozhatják – kiváló minőségű képzésük, hallgatóik miatt kiemelten fontos kapocsnak számítanak a Kar életében.

Miután  2013 óta – első nemzetközi résztvevőként a MIK Építész Szakmai Intézet is meghívást kapott a csoportba – a MIK minden workshopra delegálja a kiválasztott hallgatóit és az aktuális kínai helyszínen prezentálják versenymunkáikat. A negyedik zárófordulója a programnak 2017 óta zajlik, ahol karunk vendégül látja a résztvevő egyetemek képviselőit és kiválasztott hallgatóit.

A projekteket kiállítás keretében, a versenyprogram végén mutatjuk be. A PTE 650 éves évfordulója alkalmából tartott jubileumi rendezvény részeként, először Pécsett megvalósuló záró workshop a Kar számára különleges esemény volt, hiszen ekkor vált nemzetközileg is ismertté a program.

 

A programban részt vevő egyetemek:

Central Academy of Fine Arts

Dalian Art College

Guangxi Arts University

Hainan University

Hubei University of Technology

Inner Mongolia University of Science And Technology 

Jilin University of Arts

Qingdao University of Technology

QIQIHAR University 

Quanzhou University of Information Engineering

Shandong Normal University

South China University of Technology

Suzhou University

Tianjin Academy of Fine Arts 

Tsinghua University

University of Pecs

 

A programban részt vevő szervezetek:

China Building Decoration Association

Shangdong Huitong Real Estate Group

 

A pécsi helyszíni fordulókról készült sajtóhírek:

2017

 

2018

 

2019