Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

China University Union 4x4 Workshop Csoport

2013 óta áll együttműködésben a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának Építész Szakmai Intézete, illetve a Breuer Marcell Doktori Iskolája a kínai „China University Union”-nal, a 15 magas rangú egyetemet és művészeti akadémiát összefogó szervezettel.

 A „China University Union” egy szakmai érdekcsoport, mely az építész, építőművész felsőoktatás egyes szereplőit fogja össze nemzetközi környezetben. Amellett, hogy a tagképzőhelyek egymással tapasztalatot cserélnek, oktatási koncepciókat egyeztetnek Kína szerte, legfontosabb szakmai eseményük a „4x4” workshop, mely egy egész féléven keresztül zajló közös program. Minden tagképzőhely 4 hallgatót nevezhet, oktatói közül 4 professzort küld és az adott szemeszterben négyszer találkoznak. Az építész tervezés sajátosságainak megfelelően a programban delegált hallgatók először ötlettervet, majd vázlattervet, később pedig kidolgozott építészeti javaslatot mutatnak be a 4x4-es logikának megfelelő körben. 

A feladat többnyire diplomatervezés szintű, valós helyszínnel foglalkozik. A hallgatók a professzorok mellett, vállalati vezetőkből álló zsűri előtt dolgoznak és így az ipar is megfelelően integrálódott a folyamatban.

A leendő építész jelölteknek több szempontból is remek lehetőség az esemény, ugyanis nemzetközi szinten mérhetik össze tudásukat más országok hallgatóival. A zsűri a diplomatervek értékelése mellett hasznos információkkal is ellátja a tanulókat, véleményével segíti őket. Azon hallgatók, akik kivételes munkát készítenek, elismerésképp díjazásban részesülnek. A PTE MIK a díjak között saját ösztöndíjat ajánlott fel, mely kedvezményes tanulási lehetőséget biztosít a kiválasztott legjobb hallgató számára a MIK angol nyelvű építészképzésébe, de emellett nemzetközi állásajánlatokat is kínálnak számukra.

A „China University Union” munkáját a PTE díszdoktora, Wang Tie professzor fogja össze, háttérintézménye a Central Academy of Fine Arts, pedig az egyik garanciája a program minőségének.

A további résztvevő képzőhelyek az építőművészet mellett – a határterületnek számító belsőépítészet, landscape design, környezettervezés profilokat is hozhatják – kiváló minőségű képzésük, hallgatóik miatt kiemelten fontos kapocsnak számítanak a Kar életében.

Miután  2013 óta – első nemzetközi résztvevőként a MIK Építész Szakmai Intézet is meghívást kapott a csoportba – a MIK minden workshopra delegálja a kiválasztott hallgatóit és az aktuális kínai helyszínen prezentálják versenymunkáikat. A negyedik zárófordulója a programnak 2017 óta zajlik, ahol karunk vendégül látja a résztvevő egyetemek képviselőit és kiválasztott hallgatóit.

A projekteket kiállítás keretében, a versenyprogram végén mutatjuk be. A PTE 650 éves évfordulója alkalmából tartott jubileumi rendezvény részeként, először Pécsett megvalósuló záró workshop a Kar számára különleges esemény volt, hiszen ekkor vált nemzetközileg is ismertté a program.

 

A programban részt vevő egyetemek:
Central Academy of Fine Arts
Tsinghua University
Tianjin Academy of Fine Art
Soochow University
Sichuan Fine Arts Institute
Shandong Normal University
Qingdao Technological University
Inner Mongolia University of Science and Technology
Shandong Jianzhu University
Jilin Jianzhu University
Northeast Normal University
Beijing Forestry University
University of Stuttgart
Dalian Art College
Jilin University of Arts
Quanzhou University of Information Engineering
Communication University of Shanxi
Nanchang University
University of Pécs

A programban részt vevő szervezetek:
Shenzhen creation C-Foundation
China Building Decoration Association Committee of "China Decoration Cup" University
Student National Environmental Design Competition
Committee of China International Space Design Competition

Beszámolók:

2015:

Historical Architecture Examination” project 2015

Mid-term Defense 2015

Final Defense 2015


2016:

"Beautiful Countryside Design" project 2016


 2018:

Mid-term Defense 2018


  2019:

Openingof the 2019 Innovation Fund

“Historical Architecture Examination” project 2019

Final Defense 2019


2020:

Mid-term Defense 2020 August

Mid-term Defense 2020 October

Final Defense 20202021:

Opening of the 2021 Innovation Fund