Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Kiemelt érdeklődéssel fordultak a PTE MIK kihelyezett szakmai programjai felé Kínában

Élénk érdeklődés kísérte mind a sajtó, mind a szakma részéről a kínai Beihai University of Art and Design-on (BUAD) a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) közelmúltban zajlott eseményeit: a kortárs építészet és ipari formatervezés felsőoktatási intézményi gyakorlatát és oktatását fókuszba helyező ’Design Szalon’-t, azaz az építészeti koncepcióalkotás, illetve a tárgytervezés pécsi módszertana mentén zajló nemzetközi oktatási kurzusokat, valamint az épített környezet jövője és az európai standardok mentén felépülő építészeti kutatás kilátásait feszegető előadásokat. A kínai egyetem színes programokkal kísért kiállítást rendezett a kéthetes kurzusokon készült munkákból, amely hangos sajtóvisszhangot kapott. A Beihai University of Art and Design és a PTE MIK közötti kapcsolat 9 évre nyúlik vissza, ezt kívánják szorosabbra fűzni a pécsi egyetemi kar és a kínai felsőoktatási intézmény között a most megújított együttműködési megállapodással.

Szeptemberben induló szakirányú továbbképzések

Továbbképzéseink folyamatosan követik az aktuális trendeket és a mérnökökkel szemben támasztott elvárásokat, így a legkiválóbb szakirányú képzéseinket ajánljuk mérnökeink részére.

2024 szeptemberétől hat képzésünket indítjuk megfelelő létszám esetén, melynek jelentkezési határideje 2024. augusztus 23! 

További információk és jelentkezési lapok az alábbi linken érhető el: https://mik.pte.hu/szakiranyu-tovabbkepzes

Jelentős változások a duális képzés struktúrájában és szakjaiban

A Duális Képzési Tanács döntése nyomán egy jogszabályi változás következtében számos ponton módosul a 2024/2025-ös tanév kezdetétől a duális képzés struktúrája és a képzés szakjai, így például szeptembertől már a levelező tagozatos hallgatók is részt vehetnek ebben a képzési formában. Míg eddig csak a 2. szemeszterben lehetett jelentkezni duális képzésre, mostantól már a 3., 4. szemesztert végzők is meggondolhatják magukat, sőt a levelező MSc-szakos hallgatók számára is megnyílik a lehetőség.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK), ahol a 2015/2016-os tanévtől folyik duális képzés és ahol a most lezárult tanévben már több, mint 140-en vettek részt benne, az év eleje óta készülnek a szeptemberben életbe lépő változásokra.

Elindult az önkéntes jelentkezés a 45. Budapesti Sakkolimpiára!

Budapest ad otthont a világ ötödik legnagyobb sporteseményének, a 45. Sakkolimpiának 2024. szeptember 10-23. között. A versenyre fővárosunk több ezer résztvevőt vár a világ minden tájáról. Magyarország ismét lehetőséget kapott, hogy megmutassa a világ számára csodálatos országunkat, a magyar sport és a sakk erejét.

CEEPUS Freemover mobilitási lehetőségek a 2024/2025-ös tanévben

CEEPUS Freemover mobilitási lehetőségek a 2024/2025-ös tanévben

Pályázati cél: A CEEPUS Freemover pályázattípusban bármely hazai felsőoktatási intézményben aktív státuszú hallgatók és oktatók nyújthatnak be pályázatot tanulmányi vagy oktatási célú mobilitási ösztöndíjra valamely CEEPUS tagország bármely akkreditált felsőoktatási intézményébe.

A 2024/2025-ös tanév őszi félévére az alábbi CEEPUS országokba nyújtható be freemover pályázat: Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Horvátország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia (utóbbi esetben csak hallgatók és speciális kurzusra utazó oktatók).

Pályázati beadási határidő:

az őszi szemeszterre: külön felhívás esetén a felhívásban szereplő információk szerint a tavaszi szemeszterre: november 30.

(A pályázatok benyújtásának határideje országonként eltérő lehet. Bővebb információ a fogadó ország nemzeti irodájától kapható.)

Bővebb tartalom

Elindult az önkéntes jelentkezés a 45. Budapesti Sakkolimpiára!

Szeptemberben Budapest látja vendégül a világ legeredményesebb sakkozóit a 2024. szeptember 10-23. között megrendezendő 45. Budapesti Sakkolimpián. Mint mi a sportban dolgozók mind tudjuk: a sportesemények hagyományai szerint egy ekkora sportesemény lebonyolítása kizárólag önkéntesek segítő közreműködésével történhet meg.

Rövid ciklusú képzéseket visz a Fülöp-szigetekre a PTE MIK építészképzése Még szorosabbra fűzik a 9 éves együttműködést

Lassan a 10. évébe lép a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) a Fülöp-szigetek Cebu szigetén működő San Carlos Egyetemmel való, az építészképzést fókuszba állító együttműködése. Ez idő alatt számos közös projektet valósítottak meg, mintegy 30 Fülöp-szigeteki hallgatót képeztek Pécsett, több pécsi oktató tartott kurzusokat Cebun (volt, aki egész szemesztert töltött ott). A jövőben még szorosabbra szeretnék fűzni a kapcsolatot, rövid ciklusú, de igen intenzív PTE-kurzusokat telepítenének a külföldi egyetemre.