Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Pécsi építészhallgatók ötletei is formálják a 2000 éves várost

Ami más városokban még szokatlan, Pécsett kiválóan működik. A pécsi vásártéren a mai kor követelményeinek megfelelő árusítás módjára, helyének kialakítására, a vásártér tájépítészeti, valamint építészeti megújítására fogalmazták meg néhány évvel ezelőtt a javaslataikat a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) építészhallgatói, akik azóta is több alkalommal vettek részt ötleteikkel a város különböző tereinek formálásában. Részesei voltak a Pécsi-víz völgyének vagy a város és az egyetem összefonódását vizsgáló egyetemi campusok új koncepciója kialakításának, mint ahogy foglalkoztak a régi vásárcsarnok épületének újrahasznosításával vagy a mecseki parkerdő fejlesztésével is. A város és a kar között a közelmúltban kötött együttműködési megállapodás keretében pedig most kezdődik egy az egyetemisták által is sokat használt útszakasz újragondolását támogató projekt, amelyben Pécs városa szintén számít az egyetemi építészhallgatók által képviselt, a fenntartható fejlesztést, a zéró ökolábnyomot is fókuszba állító javaslatokra. 

Szakmai gyakorlat a kormányhivatalban

Csatlakozz te is a megújult gyakornoki programunkhoz!
Jelentkezési határidő: 2024. Február 20.
Mit kínálnak:

  • A legváltozatosabb szakterületeket egy helyen
  • Nagy tapasztalattal és hivatástudattal rendelkező, felkészült gyakorlatvezetőket
  • A szolgáltató, ügyfélközpontú közigazgatásra fókuszáló, támogató munkahelyi légkört

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Juhász Pál egyetemi docens, egykori informatikai igazgató

Dr. Juhász Pál egyetemünk informatikájának évtizedeken át meghatározó személyisége volt. A Pollack Mihály Műszaki Főiskola alapító oktatója, és a jogutód karon folyamatosan oktatott 1970-től 2010-ig. A Főiskolán működő Dél-dunántúli Regionális Számítóközpont vezetője volt annak megszűnéséig (kb. 1994). Az 1995-től az integrált JPTE, majd 2000-től az integrált PTE első informatikai vezetője volt, 14 éven át, 2009-es nyugdíjazásáig. Az általa vezetett szervezet először a Rektori Hivatal, majd később Gazdasági Főigazgatóság keretei között működött.

Egykori munkatársai ma is tisztelettel és szeretettel emlékeznek erre az időszakra.

Diplomaosztó Ünnepély

A PTE Műszaki és Informatikai Kar magyar nyelvű diplomaátadó ünnepségének tervezett időpontja 2024. február 10. (szombat) 10:00 és 12:00 óra, helyszíne: Műszaki és Informatikai Kar (7624 Pécs, Boszorkány út 2., A010-es terem).

Délelőtt 10 órai kezdettel a Gépészmérnöki BSc; Gépészmérnöki MSc; Létesítményenergetikai szakmérnök, Ipari termék- és formatervező mérnöki BSc; Környezetmérnöki BSc; Villamosmérnöki BSc; Mérnökinformatikus BSc; Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök / szakember; 12 órai kezdettel az Építészmérnöki BSc; Építészmérnöki osztatlan; Építőmérnöki BSc; Szerkezet-építőmérnöki MSc; BIM szakmérnök; Homlokzattervező szakmérnök szakon végzett hallgatók vehetik át a diplomájukat.

Saját maguk tervezte 3D-nyomtatott autókkal versenyeztek a diákok Pécsett

Maguk által a helyszínen tervezett és 3D nyomtatott elemekből épített egyszerű autókkal kellett teljesíteniük egy modellautópályán egy adott távolságot középiskolás diákokból álló csapatoknak a MIK 3D MechManián. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) által első alkalommal meghirdetett versenyen valósághű kihívásokkal néztek szembe a versenyzők: a táv gyors teljesítése mellett arra is ügyelniük kellett, hogy a modelljük elférjen a versenypályán kialakított híd alatt, az alváz ne akadjon fenn a bukkanókon és jól feküdjön a kanyarokban. Ugyan előzetes tervezési, programozási ismereteket nem igényelt a versenyen való részvétel, a diákok meglepően magabiztosan teljesítették a követelményeket. A legjobb csapat tagjai személyenként egy-egy 3D-s nyomtatóval lettek gazdagabbak.

eCon Szimulációs Verseny Mérnökhallgatóknak

Az eCon Engineering Kft. versenyfelhívást tett közzé mérnökhallgatóknak a szimulációs szoftverek elterjedésének támogatása céljából.

 

A pályázatok (pályamunkák) beérkezési határideje: 2024. február 20.

Valentin-napi programok

Az év legromantikusabb napja, a Valentin-nap, hamarosan elérkezik, és semmi sem lehetne tökéletesebb annál, minthogy egy felejthetetlen programmal ünnepeljük meg ezt az ünnepet. Azoknak, akik szeretnék kicsit feldobni a hagyományos Valentin-napi ünneplést, különleges és romantikus programokat kínál a Zsolnay Negyed, amelyek garantáltan elvarázsolják és felejthetetlenné teszik ezt a napot.

MTA LENDÜLET PROGRAM 2024-2029

MTA LENDÜLET PROGRAM 2024-2029

Pályázati cél:

Az MTA Lendület Program célja 2024-ben induló kutatócsoportok létrehozása, a hazai fiatal és nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatóbázis erősítése nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával, és ezzel egyidejűleg a fiatal kutatók önállósodási törekvéseinek támogatása. A Lendület Program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken áttörő eredményeket ígérő kutatásokat végző kutatócsoportok számára biztosítson forrást. Két kategóriában lehet pályázni: induló és haladó

Pályázati beadási határidő: 2024. február 12. 16.00 (közép-európai idő szerint).

Bővebb tartalom

XIX. Nemzetközi Tudományos Napok - 2024. április 18-19.

Kedves /Kollégák!  

A MATE Károly Róbert Campus 2024. április 18-19-én immár XIX. alkalommal rendezi meg a kétévente sorra kerülő „Nemzetközi Tudományos Napok” című konferenciát. 

A tudományos ülést a „EGYSÉGET - CSELEKVÉST - TELJESÍTÉST” témakör jegyében szervezzük, és örömmel vennénk, ha megtisztelnék előadással/poszterrel és/vagy érdeklődő részvételükkel a rendezvényt.